Aminokwasy to związki organiczne, inaczej nazywane kwasami aminowymi. Występują we wszystkich organizmach żywych, wpływają na przebieg procesów życiowych i funkcjonowanie komórek. Pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie, dlatego stanowią ważny moduł na lekcjach biologii w szkole podstawowej.
Spis treści
- Czym są aminokwasy?
- Rola aminokwasów w organizmie
- Dodatkowe funkcje aminokwasów w organizmie
- Źródła aminokwasów
- Skutki niedoboru aminokwasów
Czym są aminokwasy?
Aminokwasy to związki chemiczne, które składają się z cząsteczek węgla, wodoru, tlenu, azotu i zmiennej grupy łańcucha bocznego. Dzieli się je na dwie grupy: aminokwasy białkowe, które pełnią funkcje budulcowe i aminokwasy niebiałkowe, które odpowiadają za inne procesy w organizmie.
Inny podział aminokwasów dzieli je na:
- aminokwasy endogenne — wytwarza je ludzki organizm, dlatego nie trzeba dostarczać ich z zewnątrz
- aminokwasy egzogenne — organizm nie jest w stanie ich wytworzyć, dlatego należy dostarczać je z pożywieniem
Rola aminokwasów w organizmie
Dla człowieka najważniejsze są aminokwasy białkowe, które budują komórki oraz DNA. Nie tylko odpowiadają za wzrost masy mięśniowej oraz regenerację komórek, ale uczestniczą w procesach produkcji neuroprzekaźników, hormonów czy płynów ustrojowych. Oprócz tego uczestniczą również w procesach metabolicznych węglowodanów czy tłuszczów.
Aminokwasy wspierają funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego i pomagają zachować równowagę psychiczną. Są niezbędne w procesie wytwarzania serotoniny, która odpowiada za dobry nastrój.
Dodatkowe funkcje aminokwasów w organizmie
Kwasy aminowe wpływają również na:
- powstawanie komórek naprawczych w organizmie
- utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej
- transport witamin
- funkcjonowanie układu immunologicznego (budują przeciwciała)
Źródła aminokwasów
Kwasy aminowe znajdziemy w produktach białkowych. Naturalnym źródłem aminokwasów jest mięso, zwłaszcza chude (drób i ryby). Oprócz tego jaja, rośliny strączkowe (np. soja, fasola czy groch), a także produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanki, mleko, sery).
Skutki niedoboru aminokwasów
Niedobory niektórych aminokwasów mogą przyczyniać się do powstawania uczucia zmęczenia, a także bólów głowy, wahań nastrojów czy problemów ze snem. U kobiet w ciąży niedobór aminokwasów może doprowadzić do powstania wad rozwojowych u płodu. Wiele się mówi również o związku niedostatku aminokwasów z depresją.
Czytaj: Co to jest ożywienie?