BOŻE NARODZENIE: co zrobić, by nasz dom pięknie pachniał w święta?

2014-12-01 11:50
Co zrobić by dom pachniał Bożym Narodzeniem?
Autor: Getty Images

Boże Narodzenie to najpiękniejsze i chyba najbardziej magiczne święta w roku. Towarzyszą im szczególna atmosfera i wspaniałe zapachy. Zielona choinka przystrojona bombkami pachnie lasem, a świąteczne wypieki wonnymi przyprawami korzennymi. Czy wiesz, co zrobić, by twój dom pięknie pachniał w święta i jakie aromaty towarzyszą najczęściej świętom Bożego Narodzenia?

Na Boże Narodzenie czekamy z niecierpliwością, bo świętom tym zawsze towarzyszy szczególna, magiczna atmosfera – w Wigilię i dwa dni świąt spotykamy się w rodzinnym gronie przy pięknie przybranej choince, śpiewamy kolędy, obdarowujemy prezentami i próbujemy świątecznych specjałów. A te pachną smakowicie i w sposób bardzo szczególny. Dzieje się tak, ponieważ do tradycyjnych bożonarodzeniowych wypieków i potraw dodawane są specjalne aromatyczne przyprawy i zioła. Wśród nich znajdziemy: gałkę muszkatołową, imbir, kardamon, goździki, wanilię, anyż, jałowiec, cynamon, szafran i kolendrę. Trudno sobie wyobrazić bożonarodzeniowe pierniczki, makowce, keksy i baby drożdżowe bez pachnących korzennych dodatków. Jakich przypraw używamy najczęściej, przygotowując świateczne specjały?

Popularne przyprawy stosowane do bożonarodzeniowych wypieków

  • Gałka muszkatołowa – ma silny, charakterystyczny zapach i smak, dlatego używa się jej w niewielkich ilościach do mięs, zup, jarzyn, ciast, ryb i grzybów.
  • Imbir – to chińska przyprawa o korzennym aromacie i dość ostrym smaku, dlatego należy używać jej w niewielkich ilościach. Dostępna jest w proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. W kuchni imbir stosowany jest głównie do potraw mięsnych i zup.
  • Goździki – suszone nierozwinięte pąki aromatycznego tropikalnego drzewa (goździkowca), mają słodki, owocowy, drzewny zapach oraz korzenny, lekko piekący i gorzkawy smak. Przyprawia się nimi kompoty, grzane wina, sosy owocowe i mięsne, dodaje potraw z grzybów, rosołu i szynki.
  • Kardamon – to przyprawa azjatycka o ostrym smaku i kamforowym zapachu. W kuchni używany jest do pasztetów, mięs, zup, marcepanu, ciast i alkoholu. Kardamon jest również cenionym środkiem leczniczym – korzystnie wpływa na psychikę, wzmacnia układ nerwowy.
  • Wanilia – jest najdroższą i najbardziej aromatyczną przyprawą. Stosuje się ją jako dodatek do słodkich deserów: kremów, ciast, budyniów, lodów i czekolady. Ma charakterystyczny, przyjemny zapach i smak.
  • Anyż – uznawany za jedną z najstarszych przypraw, wykorzystuje się go do doprawiania ciast, zup owocowych, kompotów, ponczów i likierów, a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu. Ma słodki, intensywny aromat.
  • Jałowiec – charakteryzuje się słodkim, korzennym zapachem. Służy do przyprawiania mięs, pasztetów, warzyw i kiszonej kapusty.
  • Cynamon – ma brązowy kolor i słodkawy, miły zapach. Używa się go do ciast, jabłek, potraw z ryżu – w formie sproszkowanej, a w kawałkach do kompotów i grzanego wina.
  • Szafran – jest jedną z najdroższych przypraw. Ma gorzkawy, korzenny smak o przyjemnym aromatcie. Używany jest do barwienia i aromatyzowania ciast, kremów i sosów.

Boże Narodzenie: co zrobić, by w domu pachniało świętami

Szczególny nastrój Bożego Narodzenia zawdzięczamy między innymi smakowitym aromatom towarzyszącym domowym wypiekom i potrawom, a także zielonej choince ozdabianej na święta. Jednak coraz częściej zamiast choinki z lasu bombkami i kolorowymi łańcuchami przystrajamy sztuczne drzewko – bo to ekonomiczniejsze (nie trzeba co roku wydawać pieniędzy na nowe drzewko), wygodniejsze (ze sztucznej choinki nie sypią się igły) i bardziej ekologiczne (oszczędzimy życie przynajmniej jednej choince). Ale niestety, tym sposobem o zapachu świeżej jodły czy świerka możemy jedynie pomarzyć. Podobnie z domowymi wypiekami – wygodniej, szybciej i niejednokrotnie taniej jest kupić gotowe ciasta i niektóre potrawy w supermarkecie. To oznacza, że zapach świątecznej baby czy pierniczków znajdziemy w cukierni, ale na pewno nie we własnym domu. Chyba że uciekniemy się do fortelu. Możemy uzyskać przyjemne bożonarodzeniowe zapachy za pomocą olejków aromatycznych. Wystarczy przygotować takie olejki i nasączyć nimi serwetki na stół, niektóre tkaniny w domu lub poduszki, a także kartki świąteczne wysyłane do rodziny i przyjaciół.

  • Żeby uzyskać zapach pierniczków wymieszaj: odrobinę zmielonego cynamonu, wanilię, gałkę muszkatołową i 15-20 kropli olejku eterycznego o zapachu pomarańczy.
  • Żeby w domu pachniało choinką przygotuj olejki o aromatach: cedrowym, jałowcowym, świerkowym i jodłowym i dokładnie wymieszaj.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza