Przepisy na zdrowe i lekkostrawne potrawy wigilijne dla przyszłych mam

2014-12-01 11:53 Joanna Anczura

Przepisy na zdrowe i lekkostrawne potrawy wigilijne przydadzą się każdej kobiecie w ciąży. Zwłaszcza, jeśli dodatkowo są proste i łatwe w wykonaniu, bo przygotowując potrawy wigilijne w ciąży, nie będziesz miała sił ani czasu na skomplikowane dania. Oto kilka przepisów wigilijnych, które nie wymagają wielkich umiejętności , a są zdrowe i lekkostrawne.

Przepisy na lekkostrawne dania wigilijne dla kobiet w ciąży to skarb. Tradycyjne polskie świąteczne menu to zestaw dań, które uchodzą za dość ciężkostrawne. Trudno się z tym nie zgodzić, gdy się pomyśli o smażonym karpiu, kapuście z grzybami, świątecznych, tłustych pieczeniach czy ciastach ciężkich od kremów i czekoladowych polew.

Ale do tradycji można przecież podejść w sposób nowatorski, przyrządzając wigilijne potrawy tak, by nie obciążały wrażliwego układu pokarmowego przyszłej mamy, a za to zawierały składniki cenne dla diety kobiety w ciąży.

Spis treści

  1. Wigilia w ciąży: przepis na wigilijny barszcz
  2. Wigilia w ciąży: przepis na kremową zupę rybną
  3. Wigilia w ciąży: przepis na pieczeń z indyka z owocami
  4. Wigilia w ciąży: przepis na ziołowego łososia z warzywami
  5. Wigilia w ciąży: przepis na kutię z pęczaku

Zacznijmy od produktów, z których ma być przyrządzona świąteczna uczta. Wybierz ryby morskie – bogate w kwasy omega-3, buraki i chude mięso – dobre źródło żelaza, orzechy i kasze zawierające potas, magnez, wapń oraz suszone owoce jako źródło błonnika. Komponując menu, wybieraj dania łatwe do przyrządzenia i niezbyt czasochłonne. Chodzi przecież o to, by zjeść w święta coś smacznego, a nie o to, by w wigilijny wieczór padać na nos ze zmęczenia. Proponujemy więc gotowanie w szybkowarze, który znacznie skróci czas przyrządzania mięs czy zup. To sprawi także, że potrawy na Wigilię będą zdrowsze: krócej gotowane produkty tracą mniej witamin i składników mineralnych.

Wigilia w ciąży: przepis na wigilijny barszcz

Czas przygotowania:w szybkowarze: 25 minuttradycyjnie: 1 godzinaSkładniki:

  • 1/2 kg buraków
  • włoszczyzna
  • pieprz ziarnisty
  • sok z cytryny
  • sól, cukier

Wykonanie:Włoszczyznę i buraki obierz, pokrój na kawałki, włóż do szybkowaru, dodaj pieprz, posól, zalej 1 i 1/2 l wody. Gotuj 15 minut (w zwykłym garnku: 50 minut). Wywar przecedź, przypraw sokiem z cytryny, solą i cukrem.

Dobrze wiedzieć

Czas gotowania w szybkowarze liczymy od momentu, w którym z dyszy zaczyna wydobywać się para.

Wigilia w ciąży: przepis na kremową zupę rybną

Czas przygotowania:w szybkowarze : 25 minuttradycyjnie: 50 minutSkładniki:

  • 30 dag filetów rybnych (dorsz, łosoś)
  • pęczek włoszczyzny
  • cytryna
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany do zup
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • biały pieprz
  • gotowe grzanki

Wykonanie:Filety opłucz, włoszczyznę oczyść. Wraz z liściem laurowym i zielem włóż do szybkowaru, zalej 1 i 1/4 l wody, posól, ugotuj (6 minut; 30 minut w zwykłym garnku). Wywar przecedź, dodaj mąkę wymieszaną z odrobiną wody i śmietaną, zagotuj. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną startej skórki cytrynowej. Rozdrobnione filety dodaj do zupy. Posyp grzankami.

Wigilia w ciąży: przepis na pieczeń z indyka z owocami

Czas przygotowania:w szybkowarze: 30 minuttradycyjnie: 1 godzina 15 minutSkładniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • kilka suszonych moreli i śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sproszkowany imbir, tymianek
  • sól, pieprz
  • olej
  • szklanka rosołu

Wykonanie:Mięso opłucz, wąskim nożem wydrąż zagłębienie wzdłuż włókien, do otworu włóż suszone owoce. Mięso natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, imbirem, oprósz tymiankiem. Odłóż do lodówki na noc. Obsmaż w szybkowarze na rozgrzanym oleju, podlej rosołem, zamknij szybkowar i piecz ok. 20 minut (w piekarniku – około 1 godziny).

Wigilia w ciąży: przepis na ziołowego łososia z warzywami

Czas przygotowania:w szybkowarze: 5 minuttradycyjnie: 30 minutSkładniki:

  • filety z łososia (po 20 dag na osobę)
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • pieprz, gruba sól morska
  • pęczek szczypiorku
  • mrożone warzywa, np. marchewka, fasolka szparagowa, brokuły

Wykonanie:Filety połóż na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą. Oprósz solą, pieprzem i ziołami, skrop oliwą. Piecz w piekarniku 15–20 minut w temperaturze 200ºC. Warzywa włóż do szybkowaru, zalej wodą, gotuj 3 minuty. Filety posyp szczypiorkiem, podawaj z warzywami. Uwaga: łososia można gotować w szybkowarze (3 minuty), ale z blachy jest apetyczniejszy.

Wigilia w ciąży: przepis na kutię z pęczaku

Czas przygotowania:w szybkowarze : 20 minuttradycyjnie: 1 godzinaSkładniki:

  • 1 szklanka pęczaku jęczmiennego
  • sól
  • 1/2 puszki masy makowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
  • 3 łyżki miodu

Wykonanie:Pęczak ugotuj na sypko w szybkowarze z 1,5 szklanki lekko osolonej wody (13 minut; w zwykłym garnku – 40 minut). Wyjmij, ostudź. Dodaj masę makową, bakalie i miód.

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE