Wigilia alergika: jak zrobić świąteczne potrawy bez uczulających produktów?

2014-12-08 15:05 Dorota Kalita-Typa

Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez piernika, barszczu z uszkami czy świątecznego makowca. Tradycyjne potrawy wigilijne przygotowywane są jednak ze składników, które często wywołują uczulenia. Jak wiadomo, miód, jaja kurze, pszenica, gluten, kakao i mleko krowie to najczęstsze alergeny pokarmowe. Czy można przygotować wigilię dla alergika? Oczywiście, stosując zamienniki zakazanych produktów!

Miód, czyli nieodzowny składnik pierników, kutii i nadzienia do makowców, może być z powodzeniem zastąpiony syropem klonowym. Ten nieco rzadszy od miodu i dużo mniej słodki syrop nadaje potrawom i wypiekom smak zbliżony do miodu wielokwiatowego i palonego karmelu.

>> Czego absolutnie nie dawać dziecku do jedzenia z wigilijnego stołu? >>

Wigilia alergika: jaja przepiórcze i mąka kukurydziana do ciast?

Jeśli na liście produktów zakazanych w twojej kuchni znajduje się również jajo kurze, możesz zastąpić je jajami przepiórczymi. Cztery jaja przepiórcze odpowiadają objętościowo jednemu jaju kurzemu. Jeśli te również nie przejdą testu tolerancji, jako zamiennik jajka w wypiekach wykorzystaj dojrzałego banana. Jeden banan odpowiada wówczas jednemu jajku. Dobre właściwości wiążące ma również kleik ryżowy i mąka kukurydziana ubita z mlekiem lub sokiem czy przygotowana w podobny sposób mąka ziemniaczana.

Wigilia alergika: mąka orkiszowa do uszek i pierogów

Popularną pszenicę modyfikowaną łatwo zastąpisz niemal identyczną w smaku, ale rzadziej uczulającą jej odmianą o nazwie orkisz. W zależności od tego, czy potrzebujesz mąki na uszka, czy słodkie bądź słone wypieki, możesz wybierać między mąką orkiszową jasną lub razową.

W przeciwieństwie do alergii na pszenicę, w nietolerancji glutenu zakazane są wszystkie zboża glutenowe. Możesz je zastąpić skrobią kukurydzianą, mąką gryczaną lub ryżową czy gotowymi mieszankami mąk bezglutenowych. Dwa pierwsze rodzaje mąki dobrze sprawdzają się na słodko, możesz więc upiec z nich świetne makowce i pierniki. Jeśli jednak słyszałaś, że nie sposób ulepić z mąki bezglutenowej uszek czy pierogów do wigilijnego barszczu, nie załamuj rąk. Wystarczy, że do stosowanej mieszanki mąki dodasz kleik ryżowy w proporcji 2/1, a uszka nie rozpadną się podczas gotowania.

>> Wigilia w ciąży: przepisy na zdrowe i lekkostrawne potrawy wigilijne >>

Wigilia alergika: mleko sojowe i karob do ciasteczek

Mleko krowie w wigilijnych krokietach bez uszczerbku dla smaku zastąpisz mlekiem sojowym lub owsianym. Jeśli  zaś ktoś z twoich domowników jest uczulony na kakao, możesz zrobić mu prezent w postaci ciasta z dodatkiem karobu. Karob, czyli wysuszony i zmielony miąższ szarańczynu strąkowego nie uczula, a jest bardzo zbliżony do kakao smakiem i kolorem. Można go z powodzeniem dodawać do ciast i ciasteczek, robić z niego praliny, dobrze sprawdzi się również jako składnik polewy czy świątecznego sufletu.  Używając karobu, musisz jednak pamiętać, żeby dodawać go o połowę mniej niż kakao, ze względu na jego silne właściwości zagęszczające i intensywny smak.   

Korzystając z zamieszczonych tutaj rad, przygotujesz wiele wspaniałych i zaskakujących świątecznych dań.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE