Masło shea - właściwości i zastosowanie masła shea

2018-01-28 18:00 Anna Szubińska
Masło shea
Autor: thinkstockphotos.com Naturalne, nierafinowane masło shea to kopalnia dobroczynnych składników.

Masło Shea znane jest ze swojego regenerującego działania. Z tego powodu jest składnikiem wielu kosmetyków do twarzy, ciała i włosów, o działaniu odżywczym i łagodzącym. Czym jest masło shea i jak je stosować, aby pielęgnacja przyniosła najlepsze rezultaty?

Masło shea (masło karité) to olej roślinny pozyskiwany z orzechów afrykańskiego drzewa Vitellara Paradowa (masłosz parka). W Afryce drzewo rośnie w środowisku naturalnym i przez tamtejsze plemiona, m.in. z powodu swojej długowieczności (nawet 300 lat) uznawane jest za święte. Roślina owocuje dopiero po 30 latach od zasadzenia, a pełną obfitość plonu osiąga się dopiero po 50 latach - wtedy też orzechy charakteryzuje bardzo duża zawartość cennego tłuszczu. Na kontynencie afrykańskim masło shea stosowane jest od wieków zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Jego zbiory poprzedza specjalny rytuał, a zgodnie z tradycją orzechy te mogą zbierać jedynie kobiety. Obecnie to niezwykle popularny składnik kosmetyków pielęgnacyjnych ceniony za swoje wszechstronne działanie i stosowany na całym świecie.

Wygląd i konsystencja masła shea

Masło shea w swojej czystej postaci ma wygląd grudkowatej pasty w kolorze kremowym lub jasnożółtym. Może mieć również lekko brązowy odcień. Kolor produktu uzależniony jest od pory zbioru owoców. Można powiedzieć, że konsystencja przypomina schłodzone w lodówce masło. Jeśli przytrzymasz je przez chwilę w ciepłych dłoniach - rozpuszcza się do płynnej, oleistej postaci. W kosmetyce stosuje się je w formie nierafinowanej i rafinowanej – oba rodzaje mają nico inne właściwości. Masło shea rafinowane jest uboższe w niektóre składniki odżywcze i traci specyficzny, ziemisto-orzechowy zapach, który nie wszystkim odpowiada.

Właściwości masła shea

Naturalne, nierafinowane masło shea to kopalnia dobroczynnych składników – przede wszystkim witamin A, E i F, ale także nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli oraz fitosteroli. Ma charakterystyczny lekko orzechowy smak i zapach, który jest tym mocniejszy, im świeższy jest produkt. Produkowane jest ręcznie – olej wyciskany jest mechanicznie ze świeżych orzechów.

Nierafinowane masło shea ma właściwości natłuszczające, regenerujące, nawilżające i kojące. Zatrzymuje działanie wolnych rodników, działając przeciwstarzeniowo na komórki. Może być stosowane na skórę i włosy. Jest też naturalnym konserwantem. Niestety może uczulać.

Masło shea można poddać procesowi rafinacji – w jego wyniku traci co większość przeciwutleniaczy, zachowuje jednak wysoki poziom wit. E oraz kwasy tłuszczowe. Rafinowane masło shea nie ma właściwości alergizujących.

Pielęgnacyjne działanie masła shea:

  • zmniejsza zmarszczki i poprawia napięcie skóry;
  • łagodzi podrażnienia;
  • jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym (SPF 5);
  • regeneruje wysuszoną skórę i włosy, zapobiega utracie wody;
  • redukuje celulit i rozstępy;
  • przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry;
  • ma działanie wygładzające, uzupełnia ubytki w strukturze włosów;

Masło shea wykazuje także działanie prozdrowotne, łagodząc stany zapalne i bóle reumatyczne.

Jak stosować masło shea?

Masło shea można stosować zewnętrznie delikatnie wcierając bądź wklepując w skórę. Znakomicie sprawdza się na przykład w roli kremu pod oczy. Co ciekawe - mimo, że jest bardzo tłuste, dobrze reaguje na nie każdy rodzaj cery, nawet ta z tendencją do trądziku.

Masłem shea można zastąpić balsam do bardzo wysuszonej skóry, smarować miejsca dotknięte celulitem i rozstępami. Nałożony na wilgotne końcówki włosów znakomicie je regeneruje i wygładza. Może być stosowany również do olejowania kosmyków. Co bardzo istotne - masło shea można bezpiecznie stosować w ciąży!

Masło shea w kuchni

Masło shea to nie tylko wspaniały kosmetyk. W Afryce, skąd się wywodzi, od wieków jest też z powodzeniem stosowany w kuchni – do smażenia i wzbogacania smaku potraw. Produkt do celów spożywczych pozyskiwany jest nie z orzechów, a nasion drzewa życia - jak przez niektórych jest nazywane.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE