Laktoferyna dla dzieci: działanie. Czy laktoferyna wzmacnia układ immunologiczny?

2018-10-17 17:09 Katarzyna Stańczyk
Laktoferyna
Autor: Getty images

Laktoferyna to inaczej białko o właściwościach przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Występuje m.in. w siarze, pierwszej porcji mleka mamy, którą otrzymuje noworodek po porodzie. Stanowi dla niego szczepionkę wzmacniającą pełną dobroczynnych wartości odżywczych, chroniących młody organizm przed wirusami. Jakie działanie ma laktoferyna i czy można podawać ją starszym dzieciom?

Laktoferyna, inaczej laktoferryna lub laktotransferyna, to białko, które ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Laktoferyna wzmacnia układ odpornościowy, uniemożliwiając rozwój infekcji bakteryjnej czy wirusowej. Stanowi naturalną szczepionkę, która pobudza układ immunologiczny do pracy.

Spis treści:

Co to jest laktoferyna

Działanie laktoferyny

Laktoferyna składnikiem mleka mamy

Laktoferyna w mleku krowim

Występowanie laktoferyny

Laktoferyna a niedobór żelaza

Zapotrzebowanie na laktoferynę

Co to jest laktoferyna

Laktoferyna to endogenne białko z grupy transferyn, które wykazuje działanie stymulujące układ odpornościowy do walki z patogenami.

Stanowi jeden ze składników tzw. odporności wrodzonej, chroniąc noworodka przed wirusami i bakteriami.

Działanie laktoferyny

Laktoferyna wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, łącząc się ze strukturami powierzchniowymi patogenów. Uniemożliwia w ten sposób przecinikanie wirusów i bakterii w głąb komórek. 

Laktoferyna składnikiem mleka mamy

Laktoferyna występuje w siarze, pierwszym mleku mamy, które otrzymuje noworodek po porodzie.

Siara uznawana jest za pierwszą szczepionkę, która zapewnia dziecku mnóstwo składników odżywczych i witamin, chroniąc je przed obcą florą bakteryjną, z jaką styka się po przyjściu na świat.

Czytaj:

Jak wzmocnić odporność dziecka, które jest karmione butelką?

7 sposobów na wzmocnienie odporności niemowlaka

Laktoferyna w mleku krowim

Obecność laktoferyny wykryto również w białkach mleka krowiego. Jej stężenie nie jest jednak tak wysokie jak w siarze, czyli pierwszym mleku mamy czy we łzach.

Obecnie izoluje się laktoferynę z serwatki oraz odtłuszczonego mleka i wykorzystuje ją w masowej produkcji odżywek dla niemowląt lub suplementów żelaza. 

Dobrze wiedzieć

Laktoferyna bywa stosowana jako dodatkowy składnik antybiotyków, wzmacniający działanie leków.

Wykorzystuje się ją m.in. w produkcji leków na astmę czy stwardnienie rozsiane.

Występowanie laktoferyny

Laktoferyna występuje w gruczołach błon śluzowych:

  • we łzach
  • w ślinie
  • pocie
  • woskowinie usznej
  • moczu
  • kale
  • wydzielinie błony śluzowej nosa
  • wydzielinie błony śluzowej dróg oddechowych
  • wydzielinie błony śluzowej dróg rodnych

Laktoferyna a niedobór żelaza

Laktoferyna wykazuje zdolność do chelatowania jonów żelaza.

Chroni przed niedoborem żelaza, dlatego substancję tę wykorzystuje się w produkcji suplementów żelaza, chroniących przed wystąpieniem anemii.

Czytaj:

Anemia u niemowlaka - przyczyny niedoboru żelaza u niemowlaka

Jak uniknąć niedoborów żelaza, wapnia i witamin po 1. roku życia?

Zapotrzebowanie na laktoferynę

Poziom latoferyny zmienia się wraz z wiekiem. Przy niższym poziomie białka organizm wykazuje mniejszą zdolność do obrony przed wirusami i bakteriami.

Wtedy zwiększa się podatność na infekcje górnych dróg oddechowych - jest to bardzo widoczne w sezonie zachorowań, np. jesienno-zimowym lub zimowo-wiosennym.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, jaki wpływ na zdrowie mamy i dziecka ma cesarskie cięcie oraz jakie jest ryzyko ciąży po 40. roku życia. Przeczytaj również, jak wybrać najlepsze krzesełko do karmienia i jak skompletować eko-wyprawkę

Kup dostęp od 2,50 zł
okładka 10/19
KOMENTARZE