Jak przygotowywać JEDZENIE DLA NIEMOWLĄT? Przechowywanie posiłków dla niemowląt

2013-06-17 14:09

Posiłki dla niemowląt muszą być starannie przygotowywane. Nie zapominajmy o przestrzeganiu zasad higieny podczas przygotowywania i przechowywania jedzenia dla niemowląt - to absolutna podstawa. Delikatny organizm niemowlaka wymaga dobrego traktowania. Pamiętaj też o właściwym przechowywaniu słoiczków i mrożeniu potraw dla dzieci.

Słoik
Autor: Redakcja

Spis treści

  1. Mrożenie jedzenia dla niemowląt
  2. Jedzenie dla niemowląt – dlaczego warto mrozić?
  3. Jedzenie dla niemowląt – przechowywanie słoiczków dla niemowląt

Zanim przystąpisz do przyrządzania posiłku, koniecznie umyj ręce. Przygotowując jedzenia dla niemowlaka, używasz czystego noża, to normalne. A czy pamiętasz, by odpowiednio przygotować deskę do krojenia? To szczególnie ważne, gdy używamy deski drewnianej – wsiąka w nią wszystko, co jest na niej przygotowywane. Aby ją porządnie wyczyścić i wydezynfekować, po umyciu posyp ją na noc grubą warstwą soli. Rano umyj.

Mrożenie jedzenia dla niemowląt

Ma to sens, jeśli zamrozimy posiłek bezpośrednio po jego przygotowaniu – wtedy zatrzymamy jego świeżość. Podobnie powinniśmy postępować podczas przygotowywania posiłków dla dzieci, świeżych – jeśli wyjmiemy z lodówki dany produkt, przyrządźmy go natychmiast. Jeżeli mrozimy jedzenie, wcześniej odpowiednio podzielmy je na porcje - takiej wielkości, by dziecko zjadło to na raz. Zamrożoną większą część trudniej będzie podzielić, a powtórne mrożenie nie wchodzi w grę.

Jedzenie dla niemowląt – dlaczego warto mrozić?

Przygotowując jedzenie dla niemowląt ciężko jest wymierzyć tyle, ile dziecko zje na raz. Poza tym gotowanie małych porcji jest kłopotliwe, a posiłki dla najmłodszych powinny być różnorodne. Dlatego najlepszym rozwiązaniem w przypadku małych dzieci jest mrożenie posiłków. Przed włożeniem ich do zamrażalnika, pamiętaj by wszystko dokładnie opisać. Dziecięce posiłki wyglądają dosyć podobnie, po zamrożeniu szczególnie.

Jedzenie dla niemowląt – przechowywanie słoiczków dla niemowląt

Otwarte słoiczki staraj się przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni. Nie karm dziecka bezpośrednio ze słoiczka, chyba że w wyjątkowych sytuacjach, ale wtedy wyrzuć już pozostawioną końcówkę. Zawsze staraj się przekładać do miseczki taką część dania, jaką malec zje – zawsze lepiej jest dołożyć niż pozostawić niezjedzone. W taki sposób podgrzewasz tylko część jedzenia i nie ryzykujesz, że poprzez kontakt ze śliną jedzenie szybciej się popsuje.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza