Żywienie niemowląt: gotowe potrawy ze słoiczków

2008-05-23 14:27 Anna Jarosz
Żywienie niemowląt: gotowe potrawy ze słoiczków
Autor: photos.com|thinkstockphotos.com Dania ze słoiczów - czy to dobre rozwiązanie?

Żywienie niemowląt i małych dzieci ma podstawowe znaczenie dla ich prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego. Czy gotowe dania ze słoiczków są dobrym rozwiązaniem? Gdy zaczynamy rozszerzanie diety niemowlęcia, pojawia się pytanie czy mama powinna gotować wszystkie potrawy własnoręcznie czy też lepiej zdać się na gotowe potrawy ze słoiczków, przygotowywane specjalnie dla niemowląt. Tym razem przedstawiamy argumenty przemawiające za tym drugim rozwiązaniem.

W pierwszych miesiącach żywienie niemowlęcia jest stosunkowo proste: dziecku podajesz albo pierś albo butelkę z mieszanką. Jednak po ukończeniu czwartego miesiąca życia przychodzi pora na rozszerzanie diety niemowlęcia. I tu z pomocą mamom przychodzą firmy specjalizujące się w wytwarzaniu żywności dla ich pociech. Oferują zupy, dania, desery oraz soki, które można już podawać nawet kilkumiesięcznym maluchom.

Rozszerzanie diety niemowlęcia: marchwianka i jabłko

Pediatrzy zalecają rozpocząć wprowadzanie nowych pokarmów od warzyw i owoców, potencjalnie najmniej alergizujących, uprawianych i będących podstawą diety w danym kraju (u nas są to jabłka i marchewka). Produkty wprowadzamy pojedynczo, na początku podajemy ledwie łyżeczkę lub dwie i obserwujemy reakcję dziecka. Tylko w ten sposób można wykryć ewentualną nietolerancję. Gdy nic niepokojącego się nie dzieje, a dziecko zjada nowość ze smakiem, można nie tylko zwiększyć ilość pokarmu, ale i na stałe wprowadzić go do jadłospisu.

>> Owoce dla niemowlaka: musy, przeciery, soki – jak podawać niemowlakowi owoce?

Im starsze dziecko, tym bardziej urozmaicone posiłki mu proponujemy. Mamy do wyboru zarówno warzywa i owoce (w postaci przecierów oraz soków), jak i zupki: marchewkowa, jarzynowa, pomidorowa, a także pełne dania: potrawka z kurczaka, cielęcina w warzywach z makaronem czy delikatny schab w warzywach z kluseczkami albo jagnięcina w warzywach.

>> Przekąski dla niemowlaka. Zdrowe przekąski dla małych dzieci

Dobrze wiedzieć

Prof. dr hab. Jerzy Socha, kierownik Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Instytutu Pomnika Centrum Zdrowia Dziecka, od lat propagujący zasady właściwego odżywiania dzieci, podkreśla, że prawidłowe karmienie niemowląt i starszych dzieci jest niepowtarzalną inwestycją w ich przyszły rozwój, zdrowie fizyczne i sprawność intelektualną.

Gotowanie dla dziecka kontra gotowe dania ze słoiczków

Wszyscy rodzice starają się mądrze i racjonalnie karmić swoje dzieci, ale większość z nas nie umie dobrze dobrać proporcji tłuszczu czy białka, a nawet warzyw, by posiłek miał właściwą kaloryczność. Zazwyczaj kierujemy się smakiem lub wyglądem potrawy, a mniej uwagi zwracamy na zawarte w niej kalorie oraz wartości odżywcze. Dania w słoiczkach mają już odpowiednio dobrane proporcje składników, desery nie zawierają glutenu, białka mleka krowiego i laktozy. A wszystkie posiłki produkuje się z surowców pochodzących ze starannie wyselekcjonowanych plantacji bez używania sztucznych barwników i konserwantów. I co ważne: zachowują wszystkie składniki odżywcze, w tym pochodzące z warzyw i owoców makro- i mikroelementy.

>> Skład GOTOWYCH DAŃ dla niemowląt

Gotowe dania ze słoiczków - szybkie i wygodne rozwiązanie

Zastanów się, ile czasu poświęcasz na przygotowanie obiadu dla kilkumiesięcznego maluszka. Pomyśl - musisz wyparzyć naczynia, starannie umyć produkty, ugotować je, przetrzeć przez sitko albo zmiksować, nakarmić pociechę i... znowu - umyć, wyparzyć, sprzątnąć. A to wszystko nierzadko dla kilku łyżeczek zupki. Gotowe dania w słoiczkach mają odpowiednią konsystencję i są w dostosowanej do wieku dziecka ilości. Kiedy trzeba, można też podzielić zawartość słoika na dwie porcje. Czas, jaki poświęcasz na ich przygotowanie, to zaledwie parę chwil - tyle co podgrzanie. Mając malutkie dziecko, nie jesteś również "przywiązana" do miejsca i kuchni. Z posiłkiem w słoiczku możesz się wybrać na dłuższy spacer (po drzemce podasz dziecku deser) lub bez obaw zaplanować podróż (zupkę lub drugie danie podgrzejesz - w mikrofalówce w barze). Szanuj swój czas i zamiast stale krzątać się w kuchni, poświęć go dziecku.

>> Dlaczego dania w słoiczkach są bez smaku?

Żywienie niemowląt: gotowe dania ze słoiczka

Żywienie niemowląt to podstawa ich zdrowego rozwoju. Gdy nadchodzi czas na rozszerzanie diety, wiele mam się zastanawia co wybrać: codzienne gotowanie dla dziecka czy gotowe dania dla niemowląt ze słoiczków. Dania ze słoiczków dla dzieci jsą nie tylko wygodne, praktyczne, ale też i zdrowe. Posłuchaj co o nich sądzi dietetyk.

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE