Spis treści
- Zdrowe słodycze: owoce na ciepło
- Zdrowe słodycze: moc witamin z grupy B
- Zdrowe słodycze: ciastka na zimno
Wkrótce Boże Narodzenie, czas, w którym stoły uginają się od pysznych i... powiedzmy to sobie szczerze, niezbyt zdrowych przysmaków. Serniki, makowce, szarlotki, pierniki, śliwki w czekoladzie - to tylko niektóre słodkości, które będą kusiły nasze dzieci. Nie warto sobie odmawiać świątecznych przysmaków, ale nie wolno też sobie folgować. Dobrym sposobem na zachowanie umiaru jest zamienienie niektórych ciast na zdrowe słodycze.
>> Korzenne ciasteczka idealne na święta! Jak je przyrządzić? >>
Zdrowe słodycze: owoce na ciepło
Jabłkowe lub śliwkowe crumble
Składniki:
- 2 garście śliwek lub 2 jabłka
- 1 szklanka mąki
- 80 g (ok. pół kostki) zimnego masła
- szczypta (1/4 łyżeczki) proszku do pieczenia
- cukier (do smaku; w zależności od słodkości owoców)
- cynamon
Przygotowanie:
Mąkę, masło, proszek do pieczenia, cukier zagniatamy. Powstałą masę wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i kroimy owoce na cząstki. Układamy je na dnie ceramicznych foremek do deserów. Ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce tak, aby powstała kruszonka. Pieczemy przez 30 minut.
>> Dania z kasz idealne na jesień i zimę dla dzieci? >>
Zdrowe słodycze: moc witamin z grupy B
Ciasteczka owsiane:
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
- garść suszonych śliwek
- 1 banan pokrojony w cząstki
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 100 g masła
- 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy do smaku
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Pozostałe składniki wrzucamy do miski, dodajemy do nich roztopione masło i zagniatamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję - taką, żebyśmy były w stanie uformować na blaszcze kulki. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut - przy dłuższym pieczeniu ciasteczka mogą być za twarde.
>> Babeczki na Boże Narodzenie: zrób sam lśniące choineczki >>
Zdrowe słodycze: ciastka na zimno
Ciastka bakaliowe z płatkami kukurydzianymi:
Składniki:
- 250 g płatków kukurydzianych
- 120 g masła
- 200 g czekolady
- 100 orzechów włoskich
- 50 g żurawiny
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki kajmaku z puszki
Przygotowanie:
Płatki kukurydziane, czekoladę, orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę i kakao wsypujemy do miski. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego kajmak. Płynną masę wlewamy do miski z pozostałymi składnikami, mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Wstawiamy do lodówki, aby zastygła. Po zastygnięciu polewamy czekoladą.