Ile cukru w diecie dziecka to za dużo? Poznaj nowe normy i ukryte źródła

2025-09-23 11:15

Każdy rodzic z uwagą komponuje posiłki dla swojego dziecka, starając się wybierać to, co najlepsze dla jego zdrowia. Niewielu zdaje sobie jednak sprawę, że nawet pozornie niewinny napój owocowy może dostarczyć więcej niż dopuszczalną ilość cukru w diecie dziecka. Najnowsze polskie normy dla przedszkolaków okazują się bowiem zaskakująco rygorystyczne i demaskują wiele produktów uważanych za zdrowe.

Cukier w diecie dziecka

i

Autor: tatyana_tomsickova/ Getty Images Ile cukru w diecie dziecka to za dużo?
  • Najnowsze polskie normy zaskakująco rygorystycznie określają dopuszczalny limit cukru dla przedszkolaka
  • Badania naukowe potwierdzają bezpośredni związek między wysokim spożyciem cukru a problemami ze snem u dzieci
  • Nawet 100% soki owocowe zawierają cukry wolne, które należy wliczać do dziennego limitu
  • Samodzielne przygotowanie przekąsek to najskuteczniejszy sposób na uniknięcie ukrytego cukru i syropów
  • Naturalna słodycz owoców jest najlepszym i najzdrowszym zamiennikiem białego cukru w diecie dziecka

Ile cukru to za dużo? Sprawdź, jak niepozorne produkty wpływają na zdrowie dziecka

Każdy rodzic chce dla swojego dziecka jak najlepiej, a temat cukru w diecie bywa prawdziwym wyzwaniem. Znajdziemy go niemal wszędzie, co sprawia, że łatwo stracić kontrolę nad jego ilością. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby tzw. cukry wolne stanowiły mniej niż 10%, a najlepiej poniżej 5% dziennych kalorii malucha. Warto wiedzieć, że cukry wolne to nie tylko biały cukier z cukierniczki, ale też ten dodawany do produktów przez producentów oraz naturalnie obecny w miodach, syropach czy nawet w 100% sokach owocowych.

Co to oznacza w praktyce? Jak podaje austriacka Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES), dla dziecka w wieku 4-6 lat oznacza to limit około 35 gramów cukru dziennie, czyli mniej więcej 7 łyżeczek. Niestety, rzeczywistość często wygląda inaczej. Badania prowadzone przez Departament Rolnictwa USA (USDA) pokazują, że aż 70-80% dzieci w wieku szkolnym regularnie spożywa go znacznie więcej. To powszechny problem, z którym mierzą się rodzice na całym świecie, dlatego warto podejść do niego ze spokojem i świadomością.

Nadmiar cukru w diecie może odbić się na samopoczuciu i zdrowiu dziecka. Obszerny przegląd badań, którego wyniki opublikowano na łamach czasopisma naukowego „Nature Scientific Reports”, potwierdził związek między jego wysokim spożyciem a problemami ze snem czy zdrowiem zębów. Ciekawych wniosków dostarczyła też analiza danych udostępniona przez amerykańską bazę medyczną PubMed Central (PMC). Wskazała ona, że głównymi źródłami cukru dodanego w diecie maluchów między pierwszym a drugim rokiem życia są napoje owocowe, słodkie wypieki i cukierki – produkty, które często podajemy jako zwykłe przekąski.

Otyłość u dzieci - Plac Zabaw odc. 27

Polskie normy są surowsze niż myślisz. Zobacz, ile cukru to limit dla przedszkolaka

W Polsce również coraz więcej mówi się o potrzebie dbania o zdrowe nawyki żywieniowe najmłodszych. Jak czytamy w raporcie Państwowego Zakładu Higieny (PZH), nowe polskie normy są nawet bardziej szczegółowe niż zalecenia WHO. Specjaliści rekomendują, aby cukry wolne nie przekraczały 5% dziennego zapotrzebowania na energię. Dla przedszkolaka oznacza to maksymalnie około 12 gramów cukru w ciągu dnia, a w obiedzie serwowanym w szkolnej stołówce nie powinno być go więcej niż 7 gramów. To ważna wskazówka dla rodziców i placówek edukacyjnych.

Na szczęście nie jesteśmy z tym sami. Pojawiają się inicjatywy, które wspierają rodziców w komponowaniu zdrowego menu. Jak informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR), „Program dla szkół” ponownie zapewni uczniom klas I-V dostęp do darmowych porcji świeżych owoców, warzyw i naturalnych produktów mlecznych. 

Jak zastąpić sklepowe słodycze? Pomysły na zdrowe przekąski, które przygotujesz w domu

Przygotowywanie przekąsek w domu to najlepszy sposób, by mieć pełną kontrolę nad tym, co je nasze dziecko. Jak słusznie zauważa niemiecki portal familienkost.de, pozwala to uniknąć ukrytego cukru i syropu glukozowo-fruktozowego (czyli popularnego, taniego słodzika dodawanego do wielu gotowych produktów). Dietetycy z Kanadyjskiej Fundacji Zdrowia Trawiennego (Canadian Digestive Health Foundation) jako idealne propozycje do szkolnej śniadaniówki wymieniają świeże owoce, pokrojone w słupki warzywa z hummusem czy jogurty naturalne. Dostarczają one cennego błonnika, który dba o brzuszek, oraz białka i zdrowych tłuszczów, które dają energię na dłużej i wspierają koncentrację w szkole.

Wśród sprawdzonych pomysłów, które można przygotować na zapas, portal The Lean Green Bean poleca domowe muffiny na bazie mąki pełnoziarnistej czy pożywne batoniki owsiane. Z kolei eksperci z familienkost.de sugerują energetyczne kulki z daktyli i orzechów oraz placuszki owocowe słodzone wyłącznie dojrzałym bananem. Kluczem jest odkrycie naturalnej słodyczy, która kryje się w owocach. Zastąpienie nią białego cukru to prosty krok, który pomaga budować zdrowe nawyki na całe życie, a wspólne gotowanie może stać się świetną zabawą dla całej rodziny.

M jak Mama Google News