Spis treści
Nie rozpoznajesz grzybów? Nie ryzykuj!
Podczas grzybobrania nalezy zachować zdrowy rozsądek. Najbardziej trujące grzyby należą głównie do grupy grzybów blaszkowych, ale nie jest to reguła.
Warto w domowej biblioteczce posiadać atlas grzybów, który przyda ci się, gdy wrócisz z lasu. Przygotowaliśmy dla was informacje o najczęściej występujących trujących grzybach w Polsce.
Trujące grzyby w polskich lasach
- Muchomor: sromotnikowy, cytrynowy, czerwony, jadowity, królewski, narcyzowy, plamisty, porfirowy.
- Borowik: grubo trzonowy, purpurowy, szatański.
- Gołąbek: przydrożny, Queleta.
- Pieczarka: płaska, żółtawa.
- Krowiak podwinięty
- Tęgoskór: brodawkowaty, pospolity.
- Strzępiak: ceglasty, gwiaździstozarodkowy, strzępiasty.
- Gąska: oddzielona, rózgowata, siarkowa, tygrysowata.
- Grzybówka czysta.
- Maślanka wiązkowa.
- Wieruszka: pogięta, zatokowata.
- Zasłonak: brodaty, odwinięty.
- Piestrzenica: kasztanowata, olbrzymia.
W naszych lasach najczęściej spotykanym trującym grzybem jest muchomor sromotnikowy. Jego wygląd przypomina gąskę zieloną lub kanię. Muchomor zawiera bardzo dużo toksyn. Objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym pojawiają się po 6 godzinach od spożycia i są to wymioty, nudności, biegunka i ból brzucha.
Kolejnym objawem jest żółtaczka, która jest spowodowana uszkodzeniem wątroby. Pamiętaj, w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogorszy. Nie lecz się domowymi sposobami, gdy zobaczysz pierwsze objawy. Nie zwlekaj i zgłoś się jak najszybciej do specjalisty. Pierwsza pomoc przy zatruciu muchomorem to próba wywołania wymiotów, a następnie płukanie żołądka. Przy zatruciu sromotnikiem konieczna jest hospitalizacja.
Czytaj:
Czy kobieta w ciąży może jeść grzyby?
Czy w czasie laktacji można jeść grzyby?
Zasady bezpiecznego grzybobrania
Główny Inspektor Sanitarny na swoje stronie internetowej umieścił informacje o bezpiecznym grzybobraniu warto poświecić chwile i zapoznać się z tą informacja:
- Pamiętaj! Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne ( warto korzystać z atlasów).
- Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczestrzą przyczynę tragicznych pomyłek.
- Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np.: Amanita phalloides, Amanita verna).
- Zbieraj grzyby do koszyków bądź pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym przypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych powodujących zaparzenie grzybów i przyśpieszających ich psucie.
- Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasów oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych.
Gdy dziecko zatruje się grzybami niejadalnymi
Jeżeli po spożyciu grzybów występują: nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni, podwyższona temperatura niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza. Gdy dziecko skosztuje grzybów, a ty nabierasz podejrzenia, że grzyb był trujący podejmij jak najszybciej odpowiednie działanie, najważniejsze to obserwacja.
Reakcja na zatrucie grzybami może nastąpić w 2 przedziałach godzinowych:
- do 6 godzin spożycia;
- powyżej 6 godzin od spożycia