Od lat przypuszczano, że taki sposób przyrządzania potraw wcale nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Martwimy się o plastikowe opakowania na żywność czy przypalone potrawy, które mogą zamierać akrylamid uważany za rakotwórczy. Tymczasem w wielu domach to właśnie rodzaj kuchenki, na jakiej przygotowujemy dania, może być źródłem poważnych problemów zdrowotnych.
Naukowcy dowodzą, że konkretny typ kuchenek istotnie zwiększa ryzyko wystąpienia astmy u dziecka.
Gotujesz na kuchence gazowej? Może to skutkować astmą
Jedno na dziesięcioro dzieci w Polsce choruje na astmę, tymczasem około 7 milionów gospodarstw domowych korzysta z sieci gazowej. To prawie połowa wszystkich gospodarstw w kraju. Okazuje się, że coraz więcej badań pozwala stwierdzić, że jest istotny związek między przygotowywaniem potraw na gazie a występowaniem astmy.
Podczas spalania gazu w powietrzu unoszą się te same substancje, które są składnikami smogu. Podczas gotowania na kuchence gazowej wydziela się benzen, tlenek węgla, dwutlenek azotu, formaldehyd i pyły zawieszone. Co więcej, wdychamy je, bo przecież gotując wciąż doglądamy potraw w garnkach i na patelniach. Niezależnie od tego, czy gotujemy zupę, smażymy kotlety czy tylko wstawiamy na gaz czajnik z wodą na herbatę, wdychamy spaliny z kuchenek.
To, jak obecność kuchenek gazowych w mieszkaniach wpływa na jakość powietrza bada m.in. profesor Aleksander Szkarowski, kierownik Katedry Sieci i Instalacji Budowlanych Politechniki Koszalińskiej. Doskonale wie, jakie substancje uwalniają się podczas gotowania czy smażenia.
"Astmę u dzieci może wywoływać gaz, a dokładnie produkty jego spalania. Może uszkadzać nabłonki, które są pierwszą barierą obronną naszego organizmu i poprzez wyzwolenie pewnych mediatorów zapalnych może prowadzić do rozwoju astmy" - wyjaśnia profesor Marek Kulus, kierownik Kliniki Pneumonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w rozmowie z "Faktami" TVN.
Czytaj też: Karmisz dziecko podczas zabawy w piaskownicy? Lepiej tego nie rób!
Alarmujące statystyki z USA
Policzono, że w samych Stanach Zjednoczonych każdego roku u nawet 50 tysięcy dzieci diagnozuje się astmę. Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda twierdzą, że każdego roku za 20 tysięcy zgonów wśród Amerykanów odpowiadają kuchenki gazowe - zarówno te na gaz ziemny jak i gaz z butli.
Epidemiolodzy z USA i Australii oceniają, że ryzyko wystąpienia astmy spowodowanej używaniem kuchenek gazowych jest podobna do tego, jakie niesie za sobą bierne palenie.
"Wiedzieliśmy, że to problem, ale nie wiedzieliśmy, jak duży. Nowe badanie pokazuje, że gdybyśmy pozbyli się kuchenek gazowych, zapobieglibyśmy 12,7 proc. przypadków astmy u dzieci" — mówi Brady Seals z RMI, organizacji działającej na rzecz transformacji globalnego systemu energetycznego.
Badań dowodzących wyraźnej szkodliwości gotowania na kuchenkach gazowych jest coraz więcej. W 2023 roku amerykańska Komisja ds. Bezpieczeństwa Produktów Konsumenckich chciała wprowadzenia całkowitego zakazu sprzedaży nowych kuchenek gazowych. Taki zakaz okazał się jednak niemożliwy do wprowadzenia. Większość rodzin straciłaby możliwość gotowania w domu.
Czytaj też: 5 produktów, którymi trujemy swoje dzieci. Pediatra przestrzega rodziców
Źródła: bloomberg.com, mdpi.com, Fakty TVN.