GIS ostrzega przed płatkami bezglutenowymi. Może wystąpić reakcja alergiczna

Produkty bezglutenowe to podstawa w twoim domu? GIS informuje o wykryciu glutenu w partii bezglutenowych płatków owsianych. Jeśli ty lub ktoś z domowników macie nietolerancję glutenu lub alergię na pszenicę, nie powinniście ich spożywać.

GIS ostrzega przed płatkami bezglutenowymi. Może wystąpić reakcja alergiczna

i

Autor: Getty Images GIS ostrzega przed płatkami bezglutenowymi. Może wystąpić reakcja alergiczna

GIS ostrzega: gluten w bezglutenowych płatkach

Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Komunikat dotyczy wykrycia glutenu w partii płatków owsianych bezglutenowych. Chodzi o: płatki owsiane bezglutenowe RADIX-BIS 400 g, numer partii 08.11.2024, najlepiej spożyć przed 08/11/2024, kraj pochodzenia Wielka Brytania.

Konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać partii płatków owsianych określonej w tym komunikacie

- czytamy w opublikowanej informacji.

Spożycie produktu przez osoby na diecie bezglutenowej może wywołać wystąpienie reakcji alergicznej.

Jak napisano w komunikacie, obecność glutenu stwierdzono w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a producent zobowiązał się do poinformowania klientów i rozpoczęcia wycofania produktów oraz procedury zwrotów.

Płatki owsiane bezglutenowe w których wykryto gluten

i

Autor: GIS Płatki owsiane bezglutenowe w których wykryto gluten

Czym jest gluten?

Gluten to białko, które występuje w zbożach: pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Zanieczyszczony tymi zbożami bywa i owies. O diecie bezglutenowej mówi się dużo, ale nie każdy powinien jej przestrzegać. Na zawartość glutenu powinny zwracać osoby chorujące na celiakię oraz ze stwierdzoną alergią lub nietolerancją glutenu.

Informacja, że żywność jest "bezglutenowa" lub "o bardzo niskiej zawartości glutenu" jest komunikatem dobrowolnym, jednak jeśli przedsiębiorca decyduje się na jego użycie, musi spełniać wymagania prawa żywnościowego, w tym w szczególności przepisy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności

- napisano na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu ponosi odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności deklarowanej jako bezglutenowa oraz jej oznakowanie.

Zobacz także: Nowa plaża na Mazurach zachwyca. To raj dla wszystkich dzieci [ZDJĘCIA]

Gluten w diecie

Ekrany i maluchy. Co powinien wiedzieć każdy rodzic o cyfrowym bezpieczeństwie?

Pytanie 1 z 10
Jaki rodzaj treści cyfrowych jest najbardziej odpowiedni dla małych dzieci?