Ten domowy syrop złagodzi objawy infekcji. Ma wyrazisty smak i prostą recepturę
Domowy syrop na odporność w sezonie przeziębień może też złagodzić objawy trwającej już infekcji. Przygotowuje się go bardzo szybko, jest w pełni naturalny i zdrowy, dlatego można podawać go nawet małym dzieciom.

Syrop z chrzanu to stosowany w medycynie ludowej środek na infekcje. Uważany za naturalny antybiotyk środek, który działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, łagodzi infekcje i wzmacnia pracę układu odpornościowego. Można go stosować w pierwszych dniach infekcji, by skrócić czas jej trwania, a także przy zapaleniach zatok, kaszlu i zakażeniach układu pokarmowego.
Syrop z chrzanu — naturalny antybiotyk na infekcje
Chrzan jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze, dlatego może wspomóc organizm w czasie infekcji. Poleca się go na zakażenia wirusowe i bakteryjne, zwłaszcza górnych dróg oddechowych. Zawiera składniki, które stymulują organizm do pozbywania się wydzieliny, dlatego warto go stosować przy problemach z zatokami czy mokrym kaszlu.
W chrzanie znajdziemy:
- witaminę C
- witaminę E
- witaminę K
- potas
- żelazo
- magnez
- siarkę
- fosfor.
Syrop z chrzanu na kaszel i przeziębienie
Nasze babcie stosowały syrop z chrzanu na przeziębienie. Taki środek, z dodatkiem soku z cytryny, imbiru czy miodu, doskonale rozgrzewa organizm i pomaga wydalić z niego wirusy. Działa przeciwzapalnie, łagodzi kaszel i jednocześnie dostarcza do organizmu brakujące witaminy i składniki odżywcze. Można go stosować również u małych dzieci, ale wtedy lepiej dodać większą dawkę miodu, bo chrzan jest dość ostry w smaku.
Chrzan warto włączyć do diety nie tylko w sezonie przeziębień, ale i profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy obniżoną odporność. Może być doskonałym zamiennikiem syropu z cebuli lub syropu z buraka, które często podajemy maluchom jesienią.
Jak zrobić syrop z chrzanu?
Syrop z chrzanu przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Aby go zrobić, wystarczy zetrzeć na tarce duży kawałek chrzanu, a następnie zalać go wodą (np. 200 ml), dodać do niego sok z połowy cytryny oraz 2 łyżki miodu. Taki syrop odstawiamy na kilka godzin, a następnie przecedzamy przez sitko i przelewamy do butelki. Najlepiej pić go na bieżąco, ale można spokojnie przetrzymać przez kilka dni w lodówce.
Czytaj: Grypa, przeziębienie i COVID - jak odróżnić te choroby?