Co jeść w ciąży, żeby dziecko było zdrowe?

2013-06-26 14:28

To, czym teraz się odżywiasz będzie miało także wpływ na rozwój twojego dziecka w przyszłości. Jak powinna wyglądać dieta w ciąży? Sprawdź, co jeść w ciąży, żeby dziecko było zdrowe.

Czy warto jeść żywność ekologiczną w ciąży?
Autor: _photos.com|photos.com Czy warto jeść żywność ekologiczną w ciąży?

Spis treści

  1. Dieta w ciąży - uważaj na to co jesz!
  2. Dieta w ciąży - co warto jeść przez 9 miesięcy oczekiwania na dziecko?
  3. Dieta w ciąży - warzywa i owoce

Kluczowym etapem „programowania zdrowia” jest czas, gdy dziecko intensywnie się rozwija – najpierw w łonie mamy (dlatego tak ważna jest właściwa dieta w ciąży), potem już po narodzinach przez kilka pierwszych lat swojego życia. W licznych badaniach dowiedziono, że w tym okresie organizm jest bardzo wrażliwy na nadmiar albo niedobór pewnych składników odżywczych. Ich niewłaściwa ilość w diecie ciężarnej może trwale zaburzać procesy metaboliczne, zwiększając u dziecka np. predyspozycje do nadwagi lub otyłości, choroby wieńcowej czy cukrzycy – nawet jeśli wcześniej w rodzinie nie było przypadków tych chorób. I odwrotnie – dbając o to, co dziecko dostaje do jedzenia, można to ryzyko znacząco zmniejszyć, a nawet niemal całkowicie wyeliminować.

Dieta w ciąży - uważaj na to co jesz!

Być może spotkałaś się już z określeniem „wczesne programowanie żywieniowe”, a to dlatego, że program ten polecany jest także ciężarnym. Więc jeśli jesteś w ciąży, wiedz, że to, co teraz jesz, ma bardzo duży wpływ na to, jak będzie rozwijało się twoje dziecko już po urodzeniu.

Dieta w ciąży - co warto jeść przez 9 miesięcy oczekiwania na dziecko?

W diecie ciężarnej muszą się znaleźć produkty ze wszystkich grup: mięso, ryby, wędliny, jaja, tłuszcze roślinne, produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne. Lepiej jeść produkty zbożowe z pełnego przemiału, które zawierają dwa do trzech razy więcej składników odżywczych, niż te wysoko przetworzone (np. białe pieczywo). Szczególną uwagę zwróć na ryby – cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, ważnych dla rozwoju mózgu i wzroku dziecka. Jadaj je dwa razy w tygodniu.

Dieta w ciąży - warzywa i owoce

Warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo, bo w takiej postaci zawierają najwięcej witamin i minerałów. Dla zdrowia dziecka (i swojego) lepiej ograniczyć słone i słodkie przekąski – szczególnie nadmiar soli zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego przyszłej mamy i może być przyczyną obrzęków. Na rozwój płodu bardzo źle wpływa alkohol, nawet niewielka jego ilość. Wady rozwojowe może powodować również palenie papierosów. Z tych używek trzeba więc zrezygnować.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza