Dlaczego ciężarne powinny jeść BROKUŁY?

2014-09-17 10:49

Brokuły powinny zająć szczególne miejsce w diecie w ciąży. Dlaczego? Dieta w ciąży powinna być urozmaicona i bogata w składniki odżywcze i minerały. Bez nich płód nie będzie mógł rosnąć ani się prawidłowo rozwijać.

Dieta w ciąży

i

Autor: thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne Brokuły powinny zajmować stałe miejsce w diecie w ciąży, ponieważ zawierają szereg witamin i składników mineralnych.

Brokuły to specyficzne warzywa, które można kochać albo ich nienawidzić. Warto jednak się do nich przekonać, ponieważ są bombą witaminową, bogatą w dodatku w rozmaite składniki mineralne oraz w kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka (niedobór kwasu foliowego może spowodować wodogłowie lub wadę cewy nerwowej).

Czytaj: Dieta w ciąży, czyli odżywianie ciężarnej pod lupą

Brokuły to bomby witaminowe

Choćby ze względu na wymienioną wyżej dużą zawartość witamin. Brokuły zawierają witaminę A (odpowiadającą za prawidłowy rozwój wzroku u płodu, wzrost kości oraz zalążków zębów), witaminę B (jej niedobór może być skutkiem niedokrwistości u dziecka), witaminę C (wzmacnia odporność) oraz beta-karoten (wzmacnia układ immunologiczny).

Czytaj: Dlaczego CIĘŻARNE nie powinny jeść TUŃCZYKA? >>

Jedząc brokuły, dostarczysz odpowiednią dawkę żelaza

Brokuły powinny zajmować stałe miejsce w diecie w ciąży również ze względu na masę składników mineralnych. Zawierają dużo żelaza, szczególnie ważnego dla rozwoju płodu. Jego niedobór może przyczynić się do przedwczesnego porodu, a w przyszłości problemów z rozwojem intelektualnym i układem immunologicznym.

Brokuły zadbają o mocne kości dziecka

Brokuły zawierają również wapń, który jest budulcem kości i zębów. Odpowiada również za prawidłowy rozwój serca, układu nerwowego oraz mięśni. Jego niedobory źle wpływają nie tylko na rozwój dziecka, ale także matki - mogą powodować bóle głowy, próchnicę, a w przyszłości osteoporozę.

Czytaj: Niebezpieczna moda wśród ciężarnych: jedzą coraz mniej i rodzą coraz mniejsze dzieci

Brokuły wpływają na prawidłowy rozwój tarczycy

Brokuły zawierają dużo miedzi, która odgrywa kluczową rolę w procesie budowy tarczycy. Miedź reguluje również prawidłową przemianę materii oraz jest potrzebna do wbudowywania żelaza w hemoglobinę. Zwiększa wydolność organizmu, pobudza wzrost włosów i zapobiega powstawaniu nowotworów.

Jedząc brokuły, dostarczysz także organizmowi odpowiedniej ilości chromu i fosforu. Ten pierwszy pomaga utrzymać odpowiednie stężenie cukru we krwi, ten drugi reguluje pracę serca oraz buduje kości i zęby.

Jak widać, w małym brokule znajduje się tak wiele składników odżywczych, że warto włączyć je do codziennej diety w ciąży.

Katarzyna Stańczyk
Katarzyna Stańczyk
Redaktor Mjakmama.pl. Odpowiada za działy Mama, Niemowlę, Dziecko. Od 10 lat zawodowo związana z mediami online. Miłośniczka reportaży i wywiadów. Prywatnie – mama Antosia.