Dlaczego ciężarne powinny jeść BROKUŁY?

2014-09-17 10:49 Katarzyna Stańczyk
Dieta w ciąży
Autor: thinkstockphotos.com Brokuły powinny zajmować stałe miejsce w diecie w ciąży, ponieważ zawierają szereg witamin i składników mineralnych.

Brokuły powinny zająć szczególne miejsce w diecie w ciąży. Dlaczego? Dieta w ciąży powinna być urozmaicona i bogata w składniki odżywcze i minerały. Bez nich płód nie będzie mógł rosnąć ani się prawidłowo rozwijać.

Brokuły to specyficzne warzywa, które można kochać albo ich nienawidzić. Warto jednak się do nich przekonać, ponieważ są bombą witaminową, bogatą w dodatku w rozmaite składniki mineralne oraz w kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka (niedobór kwasu foliowego może spowodować wodogłowie lub wadę cewy nerwowej).

Czytaj: Dieta w ciąży, czyli odżywianie ciężarnej pod lupą

Brokuły to bomby witaminowe

Choćby ze względu na wymienioną wyżej dużą zawartość witamin. Brokuły zawierają witaminę A (odpowiadającą za prawidłowy rozwój wzroku u płodu, wzrost kości oraz zalążków zębów), witaminę B (jej niedobór może być skutkiem niedokrwistości u dziecka), witaminę C (wzmacnia odporność) oraz beta-karoten (wzmacnia układ immunologiczny).

Czytaj: Dlaczego CIĘŻARNE nie powinny jeść TUŃCZYKA? >>

Jedząc brokuły, dostarczysz odpowiednią dawkę żelaza

Brokuły powinny zajmować stałe miejsce w diecie w ciąży również ze względu na masę składników mineralnych. Zawierają dużo żelaza, szczególnie ważnego dla rozwoju płodu. Jego niedobór może przyczynić się do przedwczesnego porodu, a w przyszłości problemów z rozwojem intelektualnym i układem immunologicznym.

Brokuły zadbają o mocne kości dziecka

Brokuły zawierają również wapń, który jest budulcem kości i zębów. Odpowiada również za prawidłowy rozwój serca, układu nerwowego oraz mięśni. Jego niedobory źle wpływają nie tylko na rozwój dziecka, ale także matki - mogą powodować bóle głowy, próchnicę, a w przyszłości osteoporozę.

Czytaj: Niebezpieczna moda wśród ciężarnych: jedzą coraz mniej i rodzą coraz mniejsze dzieci

Brokuły wpływają na prawidłowy rozwój tarczycy

Brokuły zawierają dużo miedzi, która odgrywa kluczową rolę w procesie budowy tarczycy. Miedź reguluje również prawidłową przemianę materii oraz jest potrzebna do wbudowywania żelaza w hemoglobinę. Zwiększa wydolność organizmu, pobudza wzrost włosów i zapobiega powstawaniu nowotworów.

Jedząc brokuły, dostarczysz także organizmowi odpowiedniej ilości chromu i fosforu. Ten pierwszy pomaga utrzymać odpowiednie stężenie cukru we krwi, ten drugi reguluje pracę serca oraz buduje kości i zęby.

Jak widać, w małym brokule znajduje się tak wiele składników odżywczych, że warto włączyć je do codziennej diety w ciąży.

Katarzyna Stańczyk
Katarzyna Stańczyk
Redaktor Mjakmama.pl. Odpowiada za działy Mama, Niemowlę, Dziecko. Od 10 lat zawodowo związana z mediami online. Miłośniczka reportaży i wywiadów. Prywatnie – mama Antosia.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W magazynie Dziecko Zakupy i My: ponad 200 polecanych produktów dla mamy, dziecka i kobiet w ciąży, a także inspiracje i porady dla całej rodziny! Sprawdź, jak zadbać o najbliższych!

Pobierz
Dziecko zakupy i my
KOMENTARZE