Wątróbka może doprowadzić do wad rozwojowych płodu [FILM]
Wątróbka to jedna z tych potraw, których spożywanie w ciąży jest kontrowersyjne. Dieta w ciąży powinna być zbilansowana pod względem jakości, a nie ilości spożywanych produktów. Ciężarne powinny wykluczyć ze swoich jadłospisów niektóre produkty, m.in. właśnie wątróbkę, oscypki, sery pleśniowe czy ryby bałtyckie.
Każda przyszła mama powinna zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę. Wiele ulubionych produktów spożywczych musi odstawić na bok na czas ciąży. Do nich należą m.in: wątróbka, oscypki, ryby bałtyckie czy sery pleśniowe.
Dlaczego ciężarne powinny jeść BROKUŁY? >>
Dlaczego wątróbka w ciąży jest niewskazana?
Mogłoby się wydawać, że spożywanie wątróbki w czasie ciąży jest zbawienne przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość żelaza, a na jego niedobory często cierpią kobiety ciężarne. Okazuje się, że jest wręcz przeciwnie - wątróbki należy unikać!
– Przyszłe mamy powinny wykluczyć z diety sery pleśniowe, oscypek, ponieważ jest przygotowany z mleka niepasteryzowanego oraz wątróbkę, która zawiera duże ilości witaminy A w postaci retinolu, co może być groźne dla płodu - powiedział Krzysztof Wojdat, dietetyk z firmy Diet Box w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle.
Dlaczego ciężarne nie powinny jeść TUŃCZYKA? >>
Wysokie dawki retinolu mogą doprowadzić do wad rozwojowych dziecka, a także poronienia. Kobiety w ciąży muszą też zrezygnować ze spożywania ryb bałtyckich, szczególnie śledzi i łososi, ze względu na skażenie zanieczyszczeniami środowiskowymi.
Czytaj: Produkty zakazane w ciąży - czego nie jeść?
Neewseria. Agencja informacyjna