Spis treści
- Witamina D w ciąży nie wzmacnia kości dziecka
- Późna ciąża opóźnia menopauzę i wydłuża czas życia
- Dziecko dziedziczy skłonność do „śmieciowego jedzenia”
- Przyjmowanie leków na depresję w ciąży zwiększa ryzyko autyzmu
- Wiek ojca również wpływa na zdrowie dziecka
- W trudnych czasach rodzi się więcej dziewczynek
- Gimnastyka w ciąży rozwija mózg dziecka
- Czekolada w diecie w ciąży na pogodne usposobienie dziecka
- Jedzenie orzechów w ciąży zapobiega alergii pokarmowej u dziecka
- Seks w ciąży wpływa na punktację Apgar
Jak dieta w ciąży wpływa na rozwój dziecka? To pytanie, na które ciągle pojawiają się nowe doniesienia naukowców. Sprawdź, co nowego na temat ciąży i diety zostało udowodnione przez badania.
Witamina D w ciąży nie wzmacnia kości dziecka
Do takiego wniosku doszli badacze z Uniwersytetu w Bristolu, którzy badali dzieci kobiet stosujących w ciąży suplementację witaminy D. Od lat zaleca się przyjmowanie witaminy D kobietom w ciąży jako sposób na mocne zęby i kości u ich dzieci. Jednak zdaniem brytyjskich naukowców stałe przyjmowanie witaminy D w ciąży nie miało wpływu na stan kości narodzonych dzieci i nie zapobiegało niedoborowi składników mineralnych w kościach (wskaźnik BMC – bone mineral content). Czy zatem warto przyjmować witaminę D w ciąży? Według ekspertów – tak, i to w większych dawkach niż dotąd. Ale już nie po to, aby wzmocnić kości płodu, a z wielu innych powodów. Okazuje się, że witamina D przyjmowana w ciąży ma pozytywny wpływ na rozwój neurologiczny dziecka, a także powstawanie jego układu odpornościowego. Coraz więcej jest doniesień naukowych, że deficyt witaminy D sprzyja wielu chorobom cywilizacyjnym, takim jak choroby serca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane czy infekcje związane z obniżeniem odporności. W ciąży przyjmuj 1500–2000 IU witaminy D dziennie.
Późna ciąża opóźnia menopauzę i wydłuża czas życia
Do takich wniosków doszli badacze skandynawscy. Ich zdaniem kobiety, które rodzą dzieci, mając więcej niż 35 lat, żyją dłużej i później przechodzą menopauzę. Ciąża i towarzysząca jej rewolucja hormonalna ma działanie długofalowe: sprawia, że u późnej matki estrogeny działają dłużej, dzięki czemu jej organizm wolniej się starzeje.
Dziecko dziedziczy skłonność do „śmieciowego jedzenia”
Badania przeprowadzone w Australii na szczurach dowodzą, że młode urodzone przez mamę, którą w ciąży karmiono tłustymi, słodkimi i kalorycznymi pokarmami, po urodzeniu miały większą skłonność do sięgania po tego typu jedzenie. Zmieniała się też struktura ich mózgu, przez co w późniejszym życiu były bardziej narażone na uzależnienie od tego typu potraw. Podobnie wygląda to u ludzi: im bardziej niezdrowo odżywia się kobieta w ciąży (tłuszcze, słodycze, fast food), tym większe ryzyko, że jej dziecko będzie w przyszłości otyłe i zapadnie na choroby cywilizacyjne.
Przyjmowanie leków na depresję w ciąży zwiększa ryzyko autyzmu
Przyczyn autyzmu wciąż nie znamy na pewno, przypuszcza się, że czynników sprzyjających temu zaburzeniu jest wiele. Jednym z nich może być przyjmowanie w ciąży leków na depresję. Naukowcy z Uniwersytetu Drexel w Filadelfii (USA) przeanalizowali dane dotyczące blisko 750 tys. dzieci urodzonych w Danii w latach 1997–2006. Jak wyliczyli, ryzyko wystąpienia zaburzeń ze spektrum autyzmu u dzieci kobiet stosujących w ciąży leki na depresję z grupy SSRI (selektywne inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny), do których należy np. prozac, było około dwukrotnie wyższe niż u dzieci, których mamy nie stosowały tych leków. Badacze podkreślają jednak, że wyniki te trzeba interpretować bardzo ostrożnie, bo nawet jeśli istnieje taka zależność, to i tak liczba takich przypadków stanowi niewielki odsetek wszystkich przypadków autyzmu.
Wiek ojca również wpływa na zdrowie dziecka
Od dawna wiadomo, że wiek, w jakim kobieta urodziła dziecko, może wpływać na jego zdrowie. Obecnie coraz więcej badań wskazuje na to, że także wiek ojca nie jest tu bez znaczenia. Wyniki pokazują, że im starszy jest mężczyzna w chwili poczęcia dziecka, tym większe ryzyko wystąpienia u niego takich chorób jak zespół Downa, schizofrenia, autyzm czy zespół Aperta. Na przykład w sytuacji, kiedy kobieta ma mniej niż 35 lat, a partner powyżej 40 lat – ryzyko zespołu Downa wzrasta dwukrotnie w stosunku do mężczyzn, którzy mają poniżej 25 lat.
W trudnych czasach rodzi się więcej dziewczynek
Traumatyczne wydarzenia społeczne, takie jak wojna czy trzęsienie ziemi, zaburzają proporcje płci rodzących się dzieci: rodzi się wtedy więcej dziewczynek. Sytuację taką obserwowano wielokrotnie, ostatnio po trzęsieniu ziemi w Japonii w 2011 r. – na obszarach najbliższych jego epicentrum urodziło się o 2,2 proc. chłopców mniej niż zazwyczaj. Podobnie było w USA po 11 września 2001 r. oraz na terenach byłej NRD po zjednoczeniu Niemiec.
Gimnastyka w ciąży rozwija mózg dziecka
O jeszcze jednej korzyści z ćwiczeń fizycznych w ciąży mówią wyniki badań naukowców kanadyjskich. Według nich gimnastyka kobiet w ciąży przyspiesza rozwój mózgu dziecka. Okazało się, że jeśli kobieta w ciąży wykonuje proste ćwiczenia wymagające umiarkowanego wysiłku trzy razy w tygodniu po 20 minut, aktywność mózgu jej dziecka po urodzeniu jest większa niż u dzieci, których matki nie ćwiczyły w czasie ciąży. Mózgi dzieci matek aktywnych reagowały znacznie żywiej na muzykę puszczaną im przez badaczy, co świadczy o ich lepszym rozwoju i potencjale.
Czekolada w diecie w ciąży na pogodne usposobienie dziecka
Naukowcy z Helsinek śledzili przebieg ciąż u ponad 300 kobiet. Poproszono je o to, by notowały poziom stresu oraz ilość i częstość zjadanej czekolady. Pół roku po porodzie poproszono matki o opisanie swojego dziecka. Okazało się, że dzieci matek, które w ciąży codziennie jadły czekoladę, były bardziej pogodne i otwarte: częściej się uśmiechały i wykazywały mniej lęku wobec nowych sytuacji niż dzieci kobiet, które też przeżywały w ciąży stresy, ale czekolady nie jadły.
Jedzenie orzechów w ciąży zapobiega alergii pokarmowej u dziecka
Badania naukowców z Bostonu sugerują, że przyszłe mamy, które nie są uczulone na orzechy i spożywają je chętnie i często, zmniejszają w ten sposób ryzyko powstania alergii pokarmowej u swojego dziecka. Okazało się, że jeśli kobieta w ciąży – która nie ma alergii – je orzechy (ziemne oraz z drzew orzechowych) pięć razy w tygodniu lub częściej, ryzyko rozwoju alergii pokarmowej u jej dziecka jest znacznie niższe niż w przypadku matki, która je mało orzechów.
Seks w ciąży wpływa na punktację Apgar
Wpływ aktywności seksualnej kobiet w ciąży na stan zdrowia noworodka analizowała grupa badaczy z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Z ich analiz wynika, że kobiety, których dzieci po porodzie otrzymały 10 pkt w skali Apgar, w III trymestrze ciąży współżyły nieco częściej niż kobiety, których dzieci otrzymały 8–9 pkt. A co jeszcze ciekawsze, noworodki kobiet, które odczuwały podniecenie lub miały dużą ochotę na seks w ciąży w chwili podejmowania współżycia, częściej otrzymywały 10 pkt w skali Apgar niż dzieci kobiet, które odczuwały obojętność lub nieznaczne podniecenie.