Pizza to potrawa, którą lubi niemal każdy. Każdy z nas ma też swoje ulubione dodatki, bez których wręcz nie wyobraża sobie pizzy idealnej. Według dietetyków, idealnie, gdy są to warzywa. Gorzej, gdy grube, pełne białej mąki ciasto, pokryte jest grubą warstwą sera oraz tłustych wędlin, jak boczek czy salami.
Pizza: czy jest zdrowa? Witaminy w pizzy
Wyniki badań przeprowadzonych w 2023 roku pokazują, że tak, pizza może być zdrowa. Jak czytamy w szwajcarskim czasopiśmie naukowym Nutriens, regularne jedzenie pizzy pomaga osobom chorym na reumatoidalne zapalenie stawów. Jest jednak jeden warunek: produkty, z których przygotowywana jest pizza muszą być świeże.
Warto wiedzieć, że ser mozzarella to znakomite źródło nie tylko białka, ale i witaminy B12.
W sosie pomidorowym znajdziemy z kolei wysoką zawartość potasu (odpowiada za prawidłowe ciśnienie i gospodarkę wodną w organizmie).
A takie dodatki jak: papryka, cebula, pieczarki, rukola, szpinak to warzywa, które odgrywają w codziennej diecie naprawdę ważną rolę.
Jeszcze zdrowsza pizza: przepisy
O tym, jak bardzo zdrowa jest pizza decydujemy sami. Z pewnością najzdrowszym wyborem w pizzerii będzie pizza wegetariańska. Duża ilość warzyw i najmniejsza liczba kcal (ok. 180 kcal w 100 g podczas gdy inne rodzaje pizzy mają nawet dwa razy tyle) - to zdaniem dietetyk Ewy Trusewicz sprawia, że ten rodzaj pizzy jest najzdrowszy. Jakiś czas temu, na antenie TVN ekspertka przekonywała, że wybierać pizzę na cienkim cieście i bez tłustych sosów.
Coraz większa liczba pizzerii ma też w swojej ofercie pizzę na cieście pełnoziarnistym lub bezglutenowym. Warto pamiętać też, że taki zdrowy wariant pizzy możesz przygotować w domu, zamieniając zwykłą, białą mąkę z przepisu na pełnoziarnistą lub orkiszową.
Pizza keto z mąki migdałowej
Jeśli na co dzień starasz się eliminować ze swojej diety węglowodany, postaw na pizzę z mąki migdałowej. Przepis na ciasto jest prosty. Przygotuj:
- 130 g mąki migdałowej
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mozzarelli
- 1 łyżkę oliwy
- szczyptę soli
oraz:
- sos pomidorowy i ulubione dodatki
Mozzarellę zetrzyj na tarce. Podgrzej ją w mikrofalówce nie dłużej niż 90 sekund. W oddzielnej misce połącz białko i żółtko jajka z oliwą. Następnie wymieszaj masę z mozzarellą i dodaj mąkę migdałową. Wymieszaj i wyrób ciasto, a gdy jest już gładkie i elastyczne uformuj z niego kulę, a następnie placek o odpowiedniej grubości.
Wyłóż spód pizzy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Następnie posmaruj ciasto sosem i połóż ulubione dodatki oraz zapiekaj jeszcze przez 5 minut w 180 st.
Ciasto na pizzę z mąki migdałowej bez tłuszczu
Drugi przepis na ciasto migdałowe do pizzy zawiera tylko 2 składniki:
- mąkę migdałową - 125 g
- mozzarellę - 250 g
Zacznij od podgrzania mozzarelli, tak by się rozpuściła. Następnie dodaj do niej mąkę i wymieszaj na jednolitą masę.
Podziel ciasto na 2 równe części.
Każdą z części wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj w beztłuszczowej frytownicy przez 7 minut w 180 st.
Na zapieczony spód wyłóż ulubione dodatki, np. sos pomidorowy, tartą mozzarellę, pieczarki, paprykę.Całość zapiekaj w 200 st. przez 5 minut.
