Babka cytrynowa lepsza niż z cukierni. Prosty przepis na podwójnie cytrusowe ciasto

2025-04-16 12:16

Babka cytrynowa to ciasto, bez którego wiele rodzin nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jej orzeźwiającą słodycz trudno porównać do ciężkich „przekładańców” i innych ciast. Zamiast kupować babkę cytrynową w cukierni, wypróbuj nasz prosty, sprawdzony przepis. Również na cytrynowy lukier, który zawsze się udaje.

Babka cytrynowa lepsza niż z cukierni. Prosty przepis na podwójnie cytrusowe ciasto

i

Autor: M jak Mama

Babka cytrynowa to ciasto, które robi się szybko i... bardzo przyjemnie. Mając w domu dzieci to jeden z najważniejszych przepisów wielkanocnych. Spora w tym zasługa cytrynowego zapachu, który unosi się w kuchni, wprawiając domowników w znakomity nastrój (kojący wpływ cytrynowego zapachu na nasz organizm potwierdzi każdy ekspert od aromaterapii) . A kiedy babka jest już w piekarniku - w całym domu pachnie latem w ciepłych krajach. Jeśli zaś chodzi o smak - nasza tradycyjna babka cytrynowa wcale nie jest gorsza niż francuska tarte au citron czy włoska torta al limone. 

Babka cytrynowa: prosty skład, super efekt

By upiec babkę cytrynową nie potrzebujesz robić długiej listy zakupów. Wystarczy, że masz pod ręką:

  • 2 cytryny (1 do ciasta, druga przyda się do lukru),
  • kostkę masła,
  • 4 średnie jajka,
  • 1 czubatą szklankę mąki tortowej,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • nieco ponad 1/2 szklanki cukru,
  • 10 łyżek cukru pudru (na lukier).

Zanim zaczniesz robić babkę:

  • wyjmij z lodówki masło i jajka (tak, by podczas ucierania składników miały temperaturę pokojową),
  • sparz cytryny.

Jak dobrze sparzyć cytryny?

W związku z tym, że w przepisie będziemy wykorzystywać nie tylko cytrynowy sok, ale i skórkę - warto przedtem sparzyć 1 cytrynę. Najprościej zrobić to umieszczając umyty owoc na sitku i dokładnie polewając go wrzątkiem. Jeśli obawiasz się chemii w skórce cytryny - możesz wykorzystać metodę, którą wiele osób stosuje również w przypadku innych owoców (jak np. truskawki). Polega ona na dwukrotnym płukaniu cytryny:

  •  najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym (woda + ocet lub kwasek cytrynowy),
  • a następnie w wodzie o odczynie zasadowym (woda + soda oczyszczona).

Przygotowując w wybrany sposób cytryny do babki - masz pewność, że zadbałaś o to, by były naprawdę czyste.

Przepis na babkę cytrynową lepszą niż z cukierni

Biorąc pod uwagę, jaką popularnością cieszy się ta cytrynowa babka wśród dzieci, śmiało można zaryzykować stwierdzenie, że maluchy wolą ją nawet od kultowego ciasta marchewkowego. Szczególnie lubią ją dzieci, które nie przepadają za ciastami przekładanymi masą lub owocami, za to... przepadają za lukrem. 

  1. Włącz piekarnik na 175 stopni. Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w suchej misce, a w drugim naczyniu utrzyj żółtka z masłem i cukrem na jednolitą masę. do słodkiej masy dodaj skórkę i sok z jednej cytryny oraz mąkę.
  2. Z białek ubij sztywną pianę i dodawaj ją stopniowo do cytrynowej masy, mieszając łyżką.
  3. Nasmaruj formę masłem (możesz wysypać ją też bułką tartą lub mąką) i przelej do niej ciasto
  4. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
  5. Po przestudzeniu polej babkę lukrem. 

Przepis na lukier

Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji bez grudek - o takiej gęstości, która będzie na tyle płynna, by pokryć nią babkę. Jeśli uważasz, że lukier jest zbyt rzadki - dodaj odrobinę soku z cytryny, jeśli uważasz, że jest zbyt rzadki - dodaj odrobinę cukru pudru.

M jak Mama Google News
ODKRYWCZYNIE ZNACZEŃ horoskopy hieroglify hasztagi
PIERWSI ASTROLOGOWIE i tajemnice nieba. ODKRYWCZYNIE ZNACZEŃ