Część z nas chowając produkty, czy to na półki lodówki, czy to na półki w szafkach, kieruje się tym, jak przechowywane są one w sklepach. Gdzie przechowujesz jajka, cebulę, czosnek, paprykę, pomidory, sałatę, a gdzie świeże ogórki?
Gdzie najlepiej przechowywać jajka
Autorka rolki _my_clean_hause pokazała co najlepiej przechowywać w lodówce, a co nie:
Zastanawiacie się czasami, gdzie umieścić dany produkt…. ? W szafce czy w lodówce…🤔Utarło się, że najlepiej wszystkie produkty trzymać w lodówce, ale nie dotyczy ten sposób przechowywania wszystkiego
Jakiś czas temu, Lara Gessler w programie Rogalska Show przyznała, że jajka przechowuje poza lodówką. Zdaniem Lary Gessler, jajecznica lub jajka na miękko są dużo delikatniejsze, gdy jajka przechowywane są nie w lodówce.
Według restauratorki, przechowywanie jajek w lodówce nie jest jednocześnie jakimś dużym błędem. Uważa ona, że warto jednak pamiętać, by nie trzymać ich na drzwiach lodówki (zmiany temperatury podczas otwierania i zamykania lodówki).
Autorka rolki przyznaje, że najwięcej wątpliwości budzi prawidłowa przechowywanie jajek. _my_clean_hause uważa jednak inaczej niż Lara Gessler:
W sklepie trzymane są na półkach, natomiast w domu najbezpieczniej przechowywać je w lodówce, co zapobiega rozwojowi salmonelli
A co z pomidorami, papryką, cebulą?
Nikt nie ma wątpliwości, że wędliny oraz mleko i wyroby mleczne najlepiej przechowywać w lodówce. Według autorki rolki, w lodówce należy przechowywać również:
- sałatę,
- papryki,
- marchewki,
- ogórki świeże (najlepiej w papierowej torebce)
Z kolei przechowywanie w szafce najlepiej sprawdzi się w przypadku:
- cebuli,
- czosnku,
- pomidorów
Wielu internautów przyznało, że wskazówki okazały się bardzo pomocne.
Nie zabrakło również jednak osób, które przyznały, że wszystkie z wymienionych produktów przechowują i zamierzają dalej przechowywać w lodówce.