Cytrusy dawniej były prawdziwym rarytasem, dziś nam spowszedniały. Nie oznacza to, że nie czekamy na moment, w których kupimy je „na każdym rogu”. Święta coraz bliżej, a to znaczy, że nadszedł sezon na mandarynki, pomarańcze czy grejpfruty.
Jeśli czymś, co powstrzymuje cię przed zjedzeniem kolejnej porcji mandarynek jest ich obieranie, wypróbuj sposób, który znacznie ułatwia ten proces.
Trik na obieranie mandarynek. Dzieci także będą zachwycone!
Ten sposób na mandarynki nie jest tegorocznym odkryciem, od pewnego czasu krąży po sieci. Przypomniałam sobie o nim, bo pojawiły się nowe nagrania, prezentujące ten cytrusowy trik.
Obierasz mandarynki, po prostu wbijając się w skórkę i odrywając ją kawałek po kawałku? To podstawowy sposób, który niestety ma kilka wad. Wbijamy się zbyt głęboko, dziurawiąc miąższ, po obraniu kilku (nastu :)) owoców nasze paznokcie nie wyglądają estetycznie i najgorsze - jeśli nie zauważymy, że na naszym palcu jest jakaś ranka, kontakt z sokiem może być naprawdę nieprzyjemny.
Może ten sezon na cytrusy to moment, aby wypróbować trik z sieci? Potrzebujesz: mandarynek, noża i deski do krojenia. Aby dostać się do wnętrza, musisz przekroić mandarynkę na pół (poziomo), a następnie po prostu wypchnąć cząsteczki na zewnątrz. Oddzielają się od skórki i od siebie, możesz je łatwo oderwać i zjeść.
Ta metoda może spodobać się także najmłodszym, pewnie szybciej przekroisz im mandarynkę na pół niż znajdziesz czas na obieranie (a to czynność, którą dzieci niekoniecznie chcą wykonywać samodzielnie).
Ten sposób ma jednak i wady. Nasze mandarynki - chociaż w smaku niczego im nie brakuje - okazały się niewdzięcznym modelem do przeprowadzenia testów. Ciężko je było „wywinąć”, za to porządnie zalepiły nas sokiem. To, jak pryska, widać m.in. na nagraniu poniżej - ten efekt to zdecydowany minus tego triku na obieranie mandarynek.
Jak wybierać mandarynki?
Po latach doświadczeń, potrafimy już kupić cytrusy, które spełniają nasze oczekiwania. Jak je wybierać, podpowiadała niedawno Katarzyna Bosacka. Ekspertka od żywienia na swoim instagramowym profilu radziła, aby sięgać po cytrusy o intensywnym kolorze, które są ciężkie i jędrne. Unikać powinnyśmy tych z miękkimi plamami i ciemnymi przebarwieniami. Specjalistka ostrzega, że mogą być przejrzałe.
PS Nie wyrzucaj skórek z mandarynek. Zrobisz z nich nie tylko domowe potpourri, ale i syrop na przeziębienie dla całej rodziny.
Zobacz także: Pomysły na psikusy „The elf on the shelf”