Surówka zimowa
- 4 cykorie
- pomarańcza
- 5 dag orzechów włoskich
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Cykorie pokrój w paski. Pomarańczę obierz, pokrój w kostkę, zbierz sok. Orzechy posiekaj, wymieszaj z cykorią i pomarańczą. Sałatkę zalej oliwą połączoną z 2 łyżkami soku, szczyptą soli i pieprzu.
Zapiekanka
- 6 cykorii
- 6 plastrów szynki
- ząbek czosnku
- 5 dag sera żółtego (startego)
- 7 dag masła
- 5 łyżek mąki
- 1/2 litra mleka
- 125 ml śmietany
- 2 żółtka
- starta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Cykorie włóż do osolonego wrzątku, obgotuj 2 minuty, osącz. Każdą owiń szynką, ułóż w posmarowanej rozkrojonym czosnkiem i masłem brytfannie.
W rondlu rozpuść 5 dag masła, wsyp mąkę, podgrzewaj minutę, mieszając energicznie, by nie było grudek. Rondel zdejmij z ognia, wlej mleko i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, ale nie doprowadź do wrzenia. Sos przypraw gałką, solą i pieprzem, zalej nim cykorie. Zapiekaj 20 minut w temp. 180oC.
Łódeczki z rybą
- 2 cykorie
- awokado
- puszka tuńczyka
- puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- cytryna
Kukurydzę i tuńczyka osącz z zalewy. Cytrynę umyj, nożykiem szczelinowym skrój paseczki skórki, wyciśnij sok. Miąższ awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. W misce wymieszaj kukurydzę, tuńczyka, awokado. Sałatkę nałóż do listków cykorii. Polej majonezem połączonym z jogurtem, udekoruj skórką.
miesięcznik "Zdrowie"