Smoothie to gęsty napój ze zmiksowanych owoców i warzyw, z dodatkiem wody, mleka lub jogurtu (wege albo nie). A bowl to… miska. Smoothie w miseczce je się łyżeczką i według coraz większej liczby osób jest to idealne śniadanie, przekąska lub deser.
Smoothie bowl podbija nie tylko serca, ale i algorytmy. Na TikToku i Instagramie zalewa nas fala zdjęć miseczek w kolorach mango, borówek czy matchy. Ten trend pojawił się właśnie w social mediach i zdobywa popularność również wśród mam, które szukają pomysłów na zdrowe śniadanie lub deser.
Na czym polega magia smoothie bowl?
- Wygląd. Miseczka smoothie to coś więcej niż jedzenie: to kolorowa kompozycja, niemal małe dzieło sztuki, które aż prosi się o zdjęcie.
- Smak. Gładka, np. lekko (choć niekoniecznie) zmrożona konsystencja i naturalna słodycz owoców sprawiają, że to jeden z tych posiłków, które smakują niemal wszystkim.
- Wartości odżywcze. Dobrze skomponowana miska to białko (np. z jogurtu czy masła orzechowego), błonnik (z owoców i/lub granoli), a także moc witamin i minerałów.
To opcja idealna zarówno po porannej przebieżce, jak i po… nieprzespanej nocy z niemowlakiem.
Jak przygotować smoothie bowl?
Przygotowanie smoothie bowl jest łatwe. Wystarczy blender i kilka składników, by w krótką chwilę wyczarować dokładnie to, o co nam chodziło.
Baza smoothie bowl:
- banan
- garść owoców (np. mango, jagody, maliny)
- odrobina mleka roślinnego lub jogurtu, by uzyskać kremową konsystencję
Gdy baza jest gotowa, przelewamy ją do miseczki i dekorujemy:
- plasterkami owoców,
- granolą,
- nasionami chia,
- płatkami kokosa,
- orzechami,
- lub czymkolwiek, co mamy pod ręką.
Przygotowywanie smoothie bowl świetnie sprawdza się jako wspólne chwile z dzieckiem. Można przygotować bazę (ze składników, które nasza pociecha może już jeść i które lubi najbardziej), a potem pozwolić maluchowi na samodzielny wybór dodatków i ich rozmieszczenie w miseczce.
Dla wielu mam to także sposób, by w naturalny sposób przemycić wartościowe składniki do dziecięcego menu.
Latem warto sięgnąć po sezonowe produkty – świeże truskawki, borówki, porzeczki czy maliny. Smoothie bowl to również świetny pomysł na drugie śniadanie, popołudniową przekąskę albo… deser po obiedzie czy kolacji.
Ich ogromną zaletą jest to, że można je jeść o każdej porze dnia – i to bez większych wyrzutów sumienia.