Dynia na Halloween. Jak wydrążyć dynię na Halloween? 5 inspiracji z Instagrama

2019-10-25 16:01 Karolina Szajkowska
Halloween. Jak wydrążyć dynię?
Autor: thinkstockphotos.com|_miesiecznik_mjakmama

Dynia na Halloween to jeden z najważniejszych symboli tego święta. Jak wydrążyć dynię? To jedno z najważniejszych pytań, jakie zadają sobie osoby obchodzące Halloween. Poniżej przedstawiamy poradnik jak krok po kroku wydrążyć dynię na Halloween!

Jak to się stało, że dynia została jednym z głównych symboli Halloween? Według irlandzkiej legendy symbolizuje ona skąpca Jacka, którego nie przyjęto ani do nieba, ani do piekła. Za karę musiał błąkać się po ziemi z wydrążonym z dyni lampionem aż do dnia Sądu Ostatecznego.

Choć tradycja ma korzenie irlandzkie, wielu Polaków coraz częściej przekonuje się do Halloween i związanych z nim zwyczajów. Niektórzy chcą kultywować tradycję wydrążania dyni, ale nie wiedzą jak to zrobić. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie dyni w Halloween, a przede wszystkim podpowiadamy, jak wydrążyć dynię.

Jak wydrążyć dynię na Halloween?

Wbrew pozorom wydrążenie dyni nie jest trudne. Wybierając warzywo, zwróć uwagę na jego wielkość. Ważne, aby po wydrążeniu świeczka nie przypaliła miąższu. Kształt jest mniej ważny - dynia może być bardziej okrągła lub podłużna. 

Jak wydrążyć dynię? Najpierw płasko odetnij jej górną część, następnie ze spodniej części zetnij miąższ, a potem dużą łyżką wydrąż środek. Pestki możesz uprażyć, a miąższ przyda ci się do zrobienia ciasta dyniowego. I gotowe!

Jak wydrążyć dynię na lampion?

Jeżeli z dyni chcesz zrobić lampion, początkowo postępujesz tak, jak zostało opisane powyżej. Następnie wystarczy tyko narysować markerem kształt twarzy, jaką chcesz wyciąć. Potem ostrym narzędziem wytnij wymyślony wzór. Jeżeli chcesz, aby twój lampion ładnie pachniał, możesz natrzeć wcięcia cynamonem lub gałką muszkatołową. Otwory posmaruj również zwykłym olejem. Pomoże to zapobiec czernieniu i marszczeniu się dyni. Na koniec wstaw do środka małą świeczkę i lampion jest już zrobiony.

Co możesz zrobić z miąższem?

Z dyni można przygotować również szybkie i pyszne ciasto. Wystarczy podczas wydrążania zachować miąższ. Potrzebne będą:

  • 2 szklanki miąższu
  • 2/3 szklanki cukru
  • pół szklanki roztopionego masła lub oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • 3 łyżki rodzynek

Przygotowanie:

Piekarnik ustawiamy na 170 stopni. W jednej misce ubijamy jajka z cukrem na pienistą masę. Pod koniec ubijania wlewamy roztopione masło lub olej oraz dodajemy dynię. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i orzechy. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy delikatnie łyżką. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 45 min. Kiedy patyczek od szaszłyków wsadzony w ciasto po wyjęciu jest suchy, placek jest gotowy. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, wyjmujemy z formy i dekorujemy według własnego uznania.

Dynia na Halloween - zobacz inspiracje z Instagrama

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, co jeść w ciąży, by nie mieć anemii i jakie nazwisko może nosić nowo narodzone dziecko. Przeczytaj również o tym, jak uniknąć błędów przy karmieniu piersią i dowiedz się, co czuje rodzący się maluch

Kup dostęp od 2,50 zł
okladka m jak mama 1/20
KOMENTARZE