Ekologiczna żywność dla dzieci – czy to marketingowe oszustwo?

2013-04-19 16:00

Ekologiczna żywność dla dzieci propagowana jest jako zdrowsza od tej dostępnej w zwykłych sklepach i supermarketach. Podobno pozbawiona jest szkodliwej dla organizmu chemii, bo przy produkcji żywności ekologicznej nie używa się pestycydów. A ponieważ rodzice chcą, by ich dzieci były zdrowe, dlatego chętnie kupują wszelkie produkty określane mianem eko, nawet jeśli za organiczną żywność muszą zapłacić dwa razy więcej niż za zwykłą. Czy słusznie? Czy rzeczywiście ekologiczna żywność dla dzieci ma przewagę nad zwykłym jedzeniem dla niemowląt i dzieci?

Rodzice z różnych względów decydują się na wybór ekologicznej żywności dla dzieci. Jedni mają na uwadze ochronę środowiska, światopogląd, inni chcą uniknąć pestycydów oraz niezdrowych substancji, a niektórzy po prostu podążają za obowiązującą modą, ponieważ eko jest trendy. A tak się składa, że prawie wszystkie produkty określane mianem eko i bio są droższe niż ich zwyczajne odpowiedniki. W przypadku jedzenia dla niemowląt, za naturalne, gotowe posiłki, trzeba zapłacić nawet dwa razy więcej, mimo że wcale nie muszą one zawierać więcej składników odżywczych. Przetarte czy wyciskane mieszanki w formie musów sprzedawane jako ekologiczne już z samej nazwy powinny być zdrowsze i bardziej  pożywne niż zwykła marchewka z jabłkiem. Okazuje się, że niekoniecznie. Czy to znaczy, że mamy do czynienia z kolejnym marketingowym oszustwem producentów żywności?

Ekologiczna żywność dla dzieci wcale nie taka zdrowa

Z badań amerykańskich naukowców ( Annals of Internal Medicine, “Are Organic Foods Safer or Healthier Than Conventional Alternatives", 2012) wynika, że organiczne jedzenie wcale nie ma dużej przewagi nad tym zwykłym. Nie trzeba więc wydawać na nie fortuny. Zdarza się, że ekologiczne posiłki są w mniejszym stopniu skażone pestycydami, ale nie jest to regułą. Dodatki do żywności stosowane w zwykłych produktach dla niemowląt, takie jak barwniki czy konserwanty, również nie powodują poważnych, negatywnych skutków. To głównie rodzicom wydaje się, że zwykłe jedzenie dla niemowląt jest gorsze i bardziej szkodliwe, dlatego chętnie płacą za produkty dla dzieci sprzedawane pod szyldem eko.

Ekologiczna żywność dla dzieci świetnie się sprzedaje

W 2011 roku w USA organiczne jedzenie dla niemowląt stanowiło 10 proc. wartego 1,4 mld dolarów rynku gotowych posiłków dziecięcych. A tendencja ma być wzrostowa, bo moda na ekologię trwa i powoli ogarnia cały świat. Ekologiczny styl życia oznacza powrót do natury, który w dzisiejszym silnie zindustrializowanym społeczeństwie jest bardzo potrzebny. Wszyscy mamy już dość chemii dodawanej do żywności: konserwantów, polepszaczy smaku, spulchniaczy. Ale warto byśmy byli świadomi i znali prawdziwe zalety produktów, za które płacimy, a nie bezkrytycznie wierzyli w hasła wymyślone na potrzeby kampanii reklamowych.

Żywienie niemowląt: gotowe dania ze słoiczka

Żywienie niemowląt to podstawa ich zdrowego rozwoju. Gdy nadchodzi czas na rozszerzanie diety, wiele mam się zastanawia co wybrać: codzienne gotowanie dla dziecka czy gotowe dania dla niemowląt ze słoiczków. Dania ze słoiczków dla dzieci jsą nie tylko wygodne, praktyczne, ale też i zdrowe. Posłuchaj co o nich sądzi dietetyk.

serwisy prasowe
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, jak jakie prawa i przywileje mają ciężarne zatrudnione na etacie, a także: co pomoże ci urodzić naturalnie i jak wspierać wcześniaka. Przeczytaj również, jaką matę edukacyjną kupić niemowlakowi.

Kup dostęp od 2,50 zł
okladka m jak mama 09/19
KOMENTARZE