Gofry – jak zrobić je w domu?

2021-02-09 12:14 Materiał sponsorowany
Gofry – jak zrobić je w domu?
Autor: Getty images

Marzą ci się pyszne gofry z bitą śmietaną i owocami, których smak pamiętasz z dzieciństwa? Możesz je mieć teraz w domu, co więcej – możesz robić je na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Mistrzowie kuchni przekonują bowiem, że gofry wcale nie muszą być słodkie. Zobacz, przepisy na najlepsze gofry i dowiedz się, jak jest tajemnica ich kruchości.

Gofry kojarzą się z deserem, który fundujemy sobie w czasie niedzielnego spaceru lub wakacji. Najlepsze gofry to te kupowane w czasie beztroskich chwil, z masą bitej śmietany, owocami i ukochanymi przez dzieci posypkami.

Nasza miłość do gofrów sprawiła, że coraz więcej Polaków kupuje urządzenia do ich pieczenia, aby przyrządzać smaczne posiłki dla całej rodziny bez konieczności wychodzenia z domu.

Jaka  gofrownica? Wybór nie jest prosty

Niestety, nie każda gofrownica sprawdza się w domu i nie z każdej wychodzą pyszne, kruche gofry. To dlatego, że smak gofrów zależy od jakości urządzenia. A także od przepisu na dobre ciasto.

Specjaliści marki Dezal, produkujący gofrownice - zarówno do użytku domowego, jak i do małej gastronomii - radzą, aby przed kupnem sprzętu sprawdzić jego parametry. Dobra gofrownica powinna mieć przede wszystkim świetnej jakości płyty, do których ciasto nie będzie przywierać.

Firma Dezal-Pro  do produkcji swoich urządzeń marki Dezal używa aluminium pokrytego powłoką z greblonu – to materiał bezpieczny w kontakcie z żywnością i mający właściwości nieprzywierające.

Drugą istotną cechą gofrownic  jest ich moc, która sprawia, że na gofry nie trzeba czekać w nieskończoność – wystarczy 3 minuty, aby były gotowe, chrupiące i złociste. Jak to osiągnąć?. Potrzebna jest nie tylko moc  np. 1300 W ale także płyta, która szybko się nagrzeje i będzie trzymać temperaturę  np. aluminium.

Ważny jest też regulator temperatury, który stosuje się w gofrownicach marki  Dezal, i który gwarantuje, że ciasto się nie spali, ale będzie kruche na zewnątrz i miękkie w środku.

Gofry na różne sposoby

Mając w domu dobrej jakości gofrownicę, możesz robić gofry niemal każdego dnia. Nie bój się, że znudzą się całej rodzinie – można je przecież jeść na wiele sposobów.

Istnieje mnóstwo przepisów na ciasto do gofrów, które pozwalają jeść te przysmaki nie tylko w wersji deserowej, ale i wytrawnej. Gofry można dekorować bitą śmietaną, dżemem, ale również z warzywami i mięsem. Wystarczy tylko odrzucić niektóre składniki ciasta lub zastąpić je innymi.

Co więcej – gofry są taką potrawą, której przepis może ewoluować odpowiednio do naszych potrzeb dietetycznych: można stworzyć wersję bezglutenową, wegańską, bezmleczną czy niskokaloryczną! Pomysłów na gofry przyrządzone „inaczej” jest naprawdę mnóstwo. Jeśli chcesz poznać kilka z nich, zerknij niżej na najlepsze przepisy na nietypowe gofry.

Gofry wegańskie

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego neutralnego
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki soku z cytryny lub pomarańczy

Przygotowanie:

Wymieszaj mleko z olejem i sokiem oraz cukrem i solą. Dodawaj do tego powoli mąkę zmieszaną z proszkiem. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Gofry wegańskie możesz podawać z owocami lub warzywami (w tym drugim przypadku zmniejsz ilość cukru w cieście).

Gofry niskokaloryczne - owsiane

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • szklanka mleka lub jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy

Przygotowanie:

Ubij pianę z białek. Do żółtek dolej mleko, cukier i resztę dodatków. Do masy dosyp mąkę i zmiksuj na gładko. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek – nie używaj miksera, aby nie rozbić jej za bardzo.

Gofry dietetyczne – niskotłuszczowe

Składniki:

  • szklanka mąki razowej
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki otrębów pszenicy
  • 1/4 szklanki startych jabłek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj siemię, otręby i proszek. Ubij białka z solą, dodaj do nich wodę i mus z jabłek i razem wszystko wymieszaj. Dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej mas.

Gofry na ostro

Składniki:

  • jedna mała papryczka chilli
  • 6 ząbków czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek
  •  szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • szklanka mąki razowej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Czosnek wyciśnij w wyciskarce i dodaj do oliwy. Papryczkę drobno pokrój. Do oliwy dodaj żółtka, potem mąkę, jogurt, sól i skrojoną papryczkę. Wszystko razem wymieszać, dodając na koniec pianę z białek.

Gofry bezglutenowe

Składniki:

  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g maki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jaja
  •  1 szklanka mleka

Przygotowanie:

Wszystkie mąki wsyp do miski, dodaj sól, wanilię, proszek do pieczenia, cukier i wymieszaj. Dodaj roztopione masło, żółtka oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę i odstaw na 30 min. W międzyczasie ubij białka na sztywna pianę i dodaj ja do ciasta delikatnie mieszając.

Gofry klasyczne

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mali pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszaj, a następnie dodaj żółtka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę i dodaj pianę z białek. Takie gofry można podawać na słodko – z owocami, bitą śmietaną, dżemem itd.

Gofry bezmleczne

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka ryżowego
  • 20 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • ·szczypta soli

Przygotowanie:

Ubij pianę z białek. Do miski wsyp mąkę oraz resztę składników. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto, a następnie dodaj pianę i wymieszaj masę łyżką.

Gofry wytrawne

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki bazylii/tymianku
  •  łyżka oleju
  • 150 g szynki
  • 150 g sera mozzarella
  • 1 papryka

Mąkę, proszek do pieczenia, olej i przyprawy zmieszaj razem, dodaj mleko i całe jajko. Szynkę, ser i paprykę pokrój drobno w kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj dokładnie i smaż w gofrownicy.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE