Wielkanocne ciasta: poznaj 5 słodkich przepisów!

wielkanocne ciasta
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Wielkanocne ciasta zawsze znajdują się na polskich świątecznych stołach.

Mazurek i babka to tradycyjne wielkanocne ciasta, które goszczą na stole w każdej polskiej rodzinie. W święta warto przygotować również inne wypieki - poznaj nasze propozycje na 5 pysznych słodkości!

Wielkanocne ciasta to podstawa menu na każde święta. Tak jak Boże Narodzenie ma swoje kultowe potrawy, tak i Wielkanoc nie pozostaje w tym temacie w tyle. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje typowych i nietypowych deserów wielkanocnych.

Wielkanocne ciasta: Mazurek z kremem ekler

Mazurek, zaraz po babce, to jedno z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Gości na stołach Polaków już od wielu lat. Zobacz jak wykonać ten kultowy deser.

Składniki:

  • kostka masła
  • sok z cytryny
  • 1 opakowanie kremu budyniowego
  • 2-2,5 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cytryny gotowane z 1/2 szklanki cukru pudru
  • półtorej szklanki mleka
  • ok. 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 galaretka cytrynowa
  • szczypta soli
  • sok z 3 cytryn

Wykonanie:

Składniki ciasta mieszamy ze sobą, zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm i wycinamy z niego 2-3 prostokąty. Blaty wkładamy na ok. 25 minut do piekarnika o temp. 180 stopni. Czas pieczenia zależy od piekarnika – ciasto jest gotowe, kiedy ma złoty kolor. W tym czasie przygotowujemy cytryny. Parzymy je wrzątkiem, dokładnie szorujemy szczoteczką i kroimy na 1-milimetrowe plastry, a następnie gotujemy z cukrem w minimalnej ilości wody bez przykrycia, do momentu, aż woda wyparuje. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy ostygnie, wkładamy ją na chwilę do zamrażarki. Przygotowujemy krem ekler. Zawartość torebki mieszamy z mlekiem i sokiem z cytryny i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i mieszamy, gotując jeszcze 1 minutę. Nieco ostudzony krem wykładamy na mazurek a jego wierzch dekorujemy plastrami cytryny. Całość zalewamy tężejącą galaretką.

>> Zobacz także: Potrawy wielkanocne w wersji włoskiej >>

Wielkanocne ciasta: Babeczki wielkanocne

Babeczki w Wielkanoc to obowiązkowe danie. Każdy powinien spróbować chociaż jednej.

Składniki:

  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4-1 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kokosu + kokos do posypania
  • 300 ml cukru pudru
  • 15 ml przecedzonego przez sitko soku z cytryny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 zółtka
  • 15 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy i przekładamy do silikonowych form na babeczki. Pieczemy w temp. 185 stopni przez ok. 30 minut. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z cytryną oraz gorącą wodą. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub cukru. Babeczki polewamy lukrem i posypujemy kokosem.

>> Sprawdź też: Śniadanie wielkanocne - co powinno się znaleźć na świątecznym stole? >>

Wielkanocne ciasta: Babka wielkanocna w białej czekoladzie

Istnieje wiele propozycji na wykonanie babki wielkanocnej. Najpopularniejszą wersją jest cytrynowa i czekoladowa. Poniżej przedstawiamy opcję z polewą z białej czekolady.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 5 zółtek
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 80 g świeżych drożdży
  • 100 g czekolady białej
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 900 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 230 g masła

Wykonanie:

Mleko z cukrem podgrzać do temperatury maksymalnie 35 stopni. Dodać pokruszone drożdże i część mąki, zrobić rozczyn, pozostawić go na 20–30 minut w ciepłym miejscu. Następnie dodać do rozczynu ubite żółtka połączone z jajami, pozostała część mąki z solą zagnieść ciasto drożdżowe. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrobić. Pozostawić je na 15–20 minut, aby lekko wyrosło. Dodać połamane czekolady i posiekaną w kostkę skórkę pomarańczową. Całość ponownie wyrobić i pozostawić na 15–20 minut w ciepłym miejscu. Formę do babki wysmarować masłem, wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Resztę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Tak przygotowaną i ostudzoną masą udekorować babę.

>> Czytaj także: Sałatki na Wielkanoc - poznaj 5 przepisów na świąteczne przystawki >>

Wielkanocne ciasta: Colomba

Możesz urozamicić trochę menu wielkanocne, dodając do niego trochę zagranicznych smaków. Colomba to ciasto wykonywane na święta we Włoszech. Robi tam wielką furorę, więc warto spróbować wykonać je również u nas.

Składniki:

  • 200 g mąka pszennej
  • 300 g mąki manitoby
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 całe jajka + 3 żółtka
  • skórka z jednej startej pomarańczy
  • 50 g migdałów nie obranych
  • 120 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 3 jaja
  • 100 g cukru pudru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 300 g ulubionych owoców suszonych
  • 50 g kandyzowanej skórki cedru
  • 250 g masła
  • 100 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki miodu
  • 3 białka
  • 100 g mleka
  • 50 g posypki cukrowej

Przygotowanie:

Na początku mieszamy 100 g mąki pszennej z połową mleka i drożdży. Wyrabiamy 10 minut i przykrywamy ręcznikiem, a później miską i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po czasie wyrastania, bierzemy rozczyn drożdżowy, dodajemy do niego 100 g mąki pszennej, pozostałe mleko i wyrabiamy następne 20 minut. Odstawiamy i przykrywamy ręcznikiem, a później miską na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do ciasta 150 g mąki manitoby i 60 g cukru. Gdy cukier się wchłonie, dodajemy cięte na małe kawałki masło w temperaturze pokojowej i wyrabiamy następne 20 minut. Kładziemy w miejscu, które uchroni ciasto od przeciągów i zostawiamy do wyrośnięcia 2 godziny. Po tym czasie bierzemy ciasto, dodajemy do niego pozostałe składniki, czyli 150 g mąki Manitoby, ​​170 gramów masła, mieszając aż masło się wchłonie. Dodajemy szczyptę soli, 60 g cukru, cukier waniliowy, skórki owoców cytrusowych, miód i jeden po drugim jajka i żółtka. Mieszamy wszystkie składniki razem. Na koniec dodajemy owoce suszone, wyrabiamy następne 20 minut i kładziemy ponownie ciasto do wyrośnięcia na około 8 godzin w ciepłe miejsce. Zagniatamy ciasto po raz ostatni, aby straciło obrzęk i umieszczamy go w formie kartonu w kształcie gołębicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 6 godzin. Tymczasem przygotowujemy glazurę, którą pokryjemy ciasto tuż przed pieczeniem. Mieszamy mąkę migdałową, cukier puder i białka z 3 jaj, które nie zostały wykorzystane w cieście, mieszamy wszystko, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pokrywamy ciasto glazurą i posypujemy granulkami cukru i migdałami ze skórką. Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, a następnie po pierwszych 10 minutach, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut, pokrywając je arkuszem papieru do pieczenia, aby chronić glazurę.
    

>> Sprawdź też: Żurek wielkanocny - poznaj 3 przepisy na zupę i jeden na zakwas! >>

Wielkanocne ciasta: Wielkanocny baranek

Wielkanocny baranek to jeden z głównych symboli tego szczególnego święta. Sprawdź, jak wykonać jego podobiznę z ciasta, która może być ciekawą dekoracją stołu.

Składniki:

  • 15 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki rumu
  • 3 jajka
  • miód
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Utrzyj jajka z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, solą i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj rum i dokładnie wymieszaj. Rozłożnoną formę do baranka dokładnie wysmaruj masłem i posyp mąką. Formę złóż, odwróć do góry dnem, wlej ciasto. Wstaw w tej pozycji do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, następnie piecz 40 min. Ostrożnie rozłóż foremkę. Ostrym nożem zetnij ciasto, które wyrosło poza foremkę. Delikatnie wyjmij baranka. Ciepłego baranka można posmarować miodem i  posypać wiórkami kokosowymi.

>> Sprawdź też: Jajka wielkanocne - poznaj 3 oryginalne przepisy! >>

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE