Jedzenie na ODPORNOŚĆ - czym karmić niemowlaka, by uniknąć INFEKCJI

2014-09-11 15:51

Dieta niemowlaka ma kluczowe znaczenie dla jego odporności. Warto o tym pomyśleć jeszcze przed sezonem jesiennych infekcji. Zobacz, co dawać niemowlakowi do jedzenia, by wzmocnić odporność dziecka.

jedzenie-na-odpornosc-czym-karmic-niemowlaka-uniknac-infekcji
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Odpowiednia, zróżnicowana dieta jest ważnym czynnikiem wzmacniającym odporność dziecka.

Spis treści

  1. Odporność niemowlaka: ważne mleko
  2. Poznaj skuteczne sposoby na wzmocnienie odporności u dziecka - zobacz film
  3. Menu na odporność niemowlaka po rozszerzeniu diety

Prawidłowa dieta to klucz do dobrej odporności niemowlaka. Choć bezpośrednią przyczyną infekcji są wirusy i bakterie, to jednak dobrze odżywiony organizm będzie się przed nimi skuteczniej bronił. Liczne badania udowodniły, że niedobory białek, węglowodanów, tłuszczów (głównie nienasyconych), a także witamin, między innymi D, i składników mineralnych pogłębiają podatność na infekcje u niemowlaka. I odwrotnie – jeśli tych składników w diecie malca nie brakuje, spada skłonność do chorowania. To oczywiste, że odporność niemowlaka w dużej mierze zależy od sposobu karmienia.

6 sposobów na zmniejszenie ryzyka ZARAŻENIA niemowlaka od starszego rodzeństwa >>

Odporność niemowlaka: ważne mleko

Najłatwiejsze zadanie mają kobiety karmiące piersią. Wystarczy dbać o to, by dieta była różnorodna, i by nie zabrakło w niej bogatych w kwasy omega ryb morskich (poziom kwasów omega w kobiecym pokarmie zależy od tego, ile ryb zjada karmiąca mama; jeśli mało, warto suplementować te kwasy). Maluszkowi trzeba również podawać witaminę D w dawce zaleconej przez lekarza. Nieco trudniej jest, gdy karmisz butelką, bo trzeba dobrać mleko bogate w składniki cenne dla odporności. Korzystne dla zdrowia (i obecne w niektórych mieszankach) są probiotyki, które uszczelniają nabłonek jelit, tworząc barierę, uniemożliwiającą przeniknięcie substancji szkodliwych do krwiobiegu, a także długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe LCPUFA, a konkretnie kwasy omega- 3. Udowodniono, że jeśli ich poziom w organizmie jest wystarczający, układ odpornościowy lepiej radzi sobie z drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Uwaga, nowość: choć w każdym mleku modyfikowanym znajduje się witamina D, maluszkowi karmionemu sztucznie trzeba ją również podawać.

Poznaj skuteczne sposoby na wzmocnienie odporności u dziecka - zobacz film

Dobrze wiedzieć

Smaczne i zdrowe dania dla niemowląt

  • Zupa pełna witamin. Składniki: 200 ml wody, mała marchewka, pietruszka, kawałek selera, ziemniak, 2 różyczki brokułu, łyżeczka kleiku z kukurydzy, łyżeczka siemienia lnianego. Warzywa (oprócz brokułów) obieramy, myjemy, gotujemy. Gdy trochę zmiękną, dodajemy brokuły i kleik. Gotujemy do miękkości. Na koniec do zupy dodajemy zmiksowane siemię. Można ją podawać w 7. miesiącu.
  • Energetyczny deserek. Składniki: brzoskwinia, banan, łyżeczka ryżu. Ryż gotujemy, obrane ze skórki owoce kroimy na cząstki, a następnie mieszamy z ugotowanym ryżem. Całość miksujemy. Deser można podawać w 8. miesiącu.

Przepisy pochodzą z książki „Zdrowy maluch” wydanej przez wydawnictwo Galaktyka.

  • Sytuacja komplikuje się nieco, gdy zaczynasz rozszerzać dziecku dietę. Nowe posiłki należy wprowadzać stopniowo, zgodnie z kalendarzem rozszerzania diety. Gdy jednak malec zacznie jeść już sporo nowych potraw, warto zadbać o to, by jego menu było różnorodne, aby nie zabrakło w nim cennych dla odporności składników. Które z nich są ważne, by dziecko było zdrowe, silne i nie chorowało?

  • Witamina A
  • Chroni śluzówki układu oddechowego przed wnikaniem drobnoustrojów, zapobiega również zakażeniom. W organizmie pełni również wiele innych ważnych funkcji, m.in. wpływa na ostrość wzroku i zdolność widzenia po ciemku. W produktach spożywczych występuje najczęściej pod postacią prowitaminy A (beta-karoten), która dopiero w organizmie, pod wpływem enzymów, przekształca się w witaminę A. Najwięcej prowitaminy A zawierają marchew, brokuły, ziemniaki, szpinak, jarmuż, dynia oraz kapusta. Występuje ona również w jagodach, czarnych porzeczkach, morelach i brzoskwiniach, niewielkie jej ilości są również w miodzie (można go podawać dopiero dzieciom po ukończeniu 1. roku życia). w Witamina B5. Chroni przed infekcjami, m.in. zapewniając prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych. Jej najbogatsze źródła to jaja, mięso (wieprzowe i wołowe), a także mleko, szpinak, ziemniaki, marchew i kapusta.

  • Witamina B6
  • Uczestniczy w procesie tworzenia przeciwciał – jej obecność w organizmie jest bardzo istotna zwłaszcza na początku infekcji. Ale nie tylko, bo ta witamina podnosi też ogólną odporność. Jej głównym źródłem są produkty zbożowe, a także mięso. Znajduje się również w ziemniakach, rybach, szpinaku i bananach.

  • Witamina C
  • Sprawia, że układ odpornościowy pracuje wydajniej i lepiej radzi sobie z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem – usuwa z organizmu wolne rodniki, które go osłabiają. Wpływa także na wytwarzanie substancji o nazwie interferon, która powstrzymuje rozwój wirusów. Jedzenie potraw bogatych w witaminę C na początku infekcji pomaga szybciej zmniejszyć uciążliwe objawy (np. katar), gdyż witamina ta przyczynia się do uszczelnienia nabłonka śluzówki, zmniejsza również jej przekrwienie. Najwięcej witaminy C jest w czarnej porzeczce, agreście, malinach, truskawkach, kapuście, natce pietruszki, kalafiorze, zawierają ją również ziemniaki, pomidory, brokuły, kiszona kapusta oraz owoce cytrusowe (dzieciom można podawać je dopiero po 1. roku życia).

  • Witamina D
  • Choć jej główną funkcją jest wspomaganie układu kostnego, ta witamina uczestniczy również w procesie odnowy błon śluzowych i jest niezbędna do tego, by układ odpornościowy działał prawidłowo. Organizm wytwarza niewielkie jej ilości pod wpływem słońca, ale w naszym klimacie trzeba ją dodatkowo suplementować (wedle najnowszych zaleceń powinno się ją przyjmować niezależnie od wieku w dawce zaleconej przez lekarza). Pewne ilości tej witaminy znajdują się także w żywności – przede wszystkim w tłustych rybach morskich, zwłaszcza w szprotach, łososiu i makreli, które można dawać maluszkowi już od 6. miesiąca życia (pod warunkiem że nie jest obciążony ryzykiem alergii). Witamina ta jest też obecna w żółtku jaja i maśle.

  • DHA
  • Jeden z kwasów omega-3. Wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko infekcji o 60 proc. (co udowodniono w badaniach naukowych). Jest też niezbędny do wytwarzania prostaglandyn, które regpują pracę układu odpornościowego. Oprócz tego korzystnie wpływa na układ nerwowy – mózg i wzrok dziecka, a także zmniejsza ryzyko pojawienia się alergii. Jego bogatym źródłem są tłuste ryby morskie: łosoś, makrela, halibut, dorsz.

  • Żelazo
  • To składnik hemoglobiny, transportującej tlen do wszystkich komórek organizmu i wspierających produkcję czerwonych ciałek krwi. Jego niedobór prowadzi do anemii, która zwiększa skłonność do infekcji. Jego najlepszym źródłem są czerwone mięso, soja i szpinak. Przyswajalność żelaza zwiększa witamina C, dlatego dając dziecku potrawy na bazie mięsa, warto podać jednocześnie surówkę.

    miesięcznik "M jak mama"