Mleko modyfikowane - co to jest i jak powstaje mleko modyfikowane?

2020-12-07 12:18 Katarzyna Hubicz
Mleko modyfikowane
Autor: Getty images Mleko modyfikowane - co to jest i jak powstaje mleko modyfikowane?

Mleko modyfikowane to podstawowy element diety dzieci karmionych butelką. Mleko modyfikowane dla niemowląt to odpowiednio przetworzone mleko krowie (lub np. kozie), które ma w składzie dodatkowe substancje upodobniające je do pokarmu kobiecego. Zobacz, co to jest mleko modyfikowane, jak powstaje.

Mleko modyfikowane dla niemowląt jest produkowane na bazie mleka krowiego. Niemowlęta nie mogą pić zwykłego mleka od zwierząt, które ma za dużo białka i sodu (co mogłoby obciążać nerki dziecka), a zbyt mało żelaza (co doprowadziłoby do anemii). Dlatego musi być odpowiednio przetworzone. Co to jest mleko modyfikowane i jak powstaje?

Spis treści

  1. Mleko modyfikowane: co oznacza modyfikacja mleka?
  2. Zmiana składu mleka modyfikowanego
  3. Mleko modyfikowane - nie tylko krowie

Mleko modyfikowane: co oznacza modyfikacja mleka?

Proces produkcji mleka modyfikowanego na bazie mleka krowiego jest bardzo skomplikowany. Po dostarczeniu mleka do fabryki następuje oddzielenie od niego śmietany oraz serwatki. Wytworzone w tym procesie składniki poddaje się oczyszczeniu oraz odtłuszczeniu.

Zanim zwykłe mleko krowie stanie się mlekiem modyfikowanym, jest poddawane procesom, które maksymalnie upodabniają je do pokarmu kobiecego. Producenci zmieniają w nim ilości i proporcje niektórych składników, dodają nowe, a część z nich usuwają.

Modyfikacją skład mleka jest konieczna, ponieważ część substancji w wyniku oczyszczania serwatki zostaje utracona, dlatego trzeba je uzupełnić. Przez skomplikowany proces produkcji mleko traci także wiele innych składników mineralnych, które później muszą być sztucznie dodane.

Zmiana składu mleka modyfikowanego

Skład mleka modyfikowanego różni się od składu mleka krowiego. Z mleka krowiego usuwana jest wywołująca alergię betalaktoglobulina, zmniejszana jest ilość białka, zmieniany też nieco jego rodzaj – usuwana jest kazeina, dodawane zaś lekkostrawne białka serwatkowe. Inne są również proporcje tłuszczów, zwłaszcza DHA, niezbędnych do budowy układu nerwowego i mózgu.

Część tłuszczu mlecznego zamieniana jest na tłuszcze roślinne, zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy i alfa-linolenowy. Do mieszanki dodawany jest również cholesterol, niezbędny do rozwoju komórek.

Mleko krowie jest ubogie w laktozę (cukier mleczny), która jest źródłem energii – jej ilość jest więc zwiększana niemal dwukrotnie. Zawiera też mniej witamin niż ludzkie, dlatego jest w nie wzbogacane – dodawane są do niego m.in. witaminy A, C, D (której brakuje również w mleku mamy), E i K.

Podobnie jest ze składnikami mineralnymi. W mleku kobiecym nie ma ich wiele, są za to ich nośniki, dzięki którym sole mineralne mogą się wchłaniać w jelitach, nie obciążając jednocześnie nerek dziecka. Z mleka krowiego zabierane są więc niektóre składniki (m.in. sód, chlor i potas), dodawane zaś są jod i żelazo. Zmieniana jest też ilość wapnia i fosforu (tak, by wapnia było dwa razy więcej). Dzięki temu kości i zęby maluszka będą mogły rozwijać się prawidłowo.

Aby mleko modyfikowane przypominało jak najbardziej pokarm kobiecy, dokłada się do niego enzymy ułatwiające trawienie oraz prebiotyki chroniące przed chorobami. W gotowym produkcie nie ma nawet najmniejszych ilości glutenu, a także barwników, konserwantów, metali czy drobnoustrojów.

Mleko modyfikowane - nie tylko krowie

Najpopularniejsze i najbardziej powszechne są mieszanki mleczne dla niemowląt produkowane na bazie mleka krowiego. Jednak nie dlatego, że mleko krowie jest najbardziej podobne do kobiecego, ale dlatego, że najłatwiej jest je pozyskać i jest zdecydowanie najtańsze.

Uzyskane od nich mleko poddawane jest procesowi pasteryzacji, a następnie transportowane do fabryki zajmującej się produkcją mleka następnego. Istnieje jednak również mleko modyfikowane produkowane z mleka koziego. 

Proces produkcji mleka modyfikowanego na bazie pełnego mleka koziego jest znacznie mniej złożony. Polega na przeróbce świeżego mleka do sproszkowanej postaci. Dzięki temu zostają zachowane składniki bioaktywne, w które bogate jest mleko kozie.

Zostaje zachowany także tłuszcz mleczny, który jest niezbędny do rozwoju układu nerwowego dziecka. Do gotowego mleka dodawane są wyłącznie istotne składniki mineralne, witaminy i kwasy tłuszczowe.

Mleko następne oparte na pełnym mleku kozim jest bardziej naturalne i mniej przetworzone niż tradycyjne mieszanki. Stosunek kazeiny do białka serwatkowego jest w nim odpowiedni dla dzieci i nie wymaga ulepszeń, tak jak w przypadku mleka z serwatki krowiej. To naturalna alternatywna, którą powinny wziąć pod uwagę wszystkie mamy, rozważające rozpoczęcie karmienia dziecka mlekiem modyfikowanym.

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

NOWY NUMER! W magazynie Dziecko Zakupy i My: mnóstwo inspiracji dla mamy, dziecka i kobiet w ciąży – nie tylko na Święta! W najnowszym numerze przeczytasz o wirusach, o dobrym śnie, diecie alergika i życiu bez telewizora.

Czytaj więcej
DZiM 12/20
KOMENTARZE