Dieta po ciąży: co powinna jeść po porodzie karmiąca matka?

2014-09-22 11:14

Dieta po ciąży powinna tak samo obfitować w składniki odżywcze i mineralne, jak w czasie oczekiwania na dziecko. Co powinna jeść po porodzie kobieta, która karmi piersią? Czy jej dieta musi być nudna? Opowiada Monika Mrozowska.

Dieta po ciąży

i

Autor: thinkstockphotos.com W diecie po ciąży nie powinny znajdować się: cebula, czosnek, owoce cytrusowe, kapusta, kalafior.

Spis treści

  1. Dieta po ciąży: przepis na sałatkę z buraków i czerwonej fasoli
  2. Dieta po ciąży: szpinak z sezamem
  3. Zobacz wideo: Zalety karmienia mlekiem kobiecym

Zobacz wideo: Zalety karmienia mlekiem kobiecym

Dieta po ciąży powinna być urozmaicona tak, aby mama, karmiąc piersią, mogła dostarczać dziecku jak największej ilości witamin oraz składników odżywczych. Kobieta karmiąca musi jednak uważać na niektóre produkty, ponieważ dziecko może zareagować na nie alergicznie.

>> Jak badania genetyczne pomagają w kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych?

Dieta po ciąży: przepis na sałatkę z buraków i czerwonej fasoli

Żelazo to pierwiastek, którego trzeba dostarczać organizmowi w tym okresie tyle samo, co w czasie ciąży. Co więc powinna jeść kobieta po porodzie? Buraki, szpinak, jaja, korzeń pietruszki, prażone pestki słonecznika czy dyni. Dobrym pomysłem na urozmaicenie jadłospisu kobiety karmiącej jest przygotowanie sałatki z buraków z serkiem kozim, który zawiera więcej wapnia niż krowi.  Aby ją zrobić potrzebujecie: 1 buraka, 1/3 szklanki czerwonej fasoli (bogatej w magnez i żelazo), kilku gałązek natki pietruszki (również bogatej w żelazo), 2 łyżek serka koziego,  łyżki oliwy z oliwek.

Buraka i czerwoną fasolę gotujemy. Po ugotowaniu obieramy ze skórki buraka, mieszamy go z fasolą, dodajemy oliwę z oliwek oraz pietruszkę. Na danie wykładamy kozi serek. Gotowe i jakei zdrowe!

Ciało po ciąży: chcesz schudnąć? Przejdź na dietę niełączenia

Dieta po ciąży: szpinak z sezamem

Szpinak zawiera sporo żelaza i magnezu. Powinien zajmować stałe miejsce w diecie karmiącej. Na szczęście można go przygotowywać na różne sposoby, dzięki czemu nigdy się nie znudzi! Dobrym pomysłem jest przygotowywanie szpinaku z sezamem. To świetna przekąska lub znakomita kolacja.

Poznaj 18 cennych porad dotyczących karmienia piersią

Dzień Dobry TVN/x-news