Spis treści
- Dieta po ciąży: przepis na sałatkę z buraków i czerwonej fasoli
- Dieta po ciąży: szpinak z sezamem
- Zobacz wideo: Zalety karmienia mlekiem kobiecym
Zobacz wideo: Zalety karmienia mlekiem kobiecym
Dieta po ciąży powinna być urozmaicona tak, aby mama, karmiąc piersią, mogła dostarczać dziecku jak największej ilości witamin oraz składników odżywczych. Kobieta karmiąca musi jednak uważać na niektóre produkty, ponieważ dziecko może zareagować na nie alergicznie.
>> Jak badania genetyczne pomagają w kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych?
Dieta po ciąży: przepis na sałatkę z buraków i czerwonej fasoli
Żelazo to pierwiastek, którego trzeba dostarczać organizmowi w tym okresie tyle samo, co w czasie ciąży. Co więc powinna jeść kobieta po porodzie? Buraki, szpinak, jaja, korzeń pietruszki, prażone pestki słonecznika czy dyni. Dobrym pomysłem na urozmaicenie jadłospisu kobiety karmiącej jest przygotowanie sałatki z buraków z serkiem kozim, który zawiera więcej wapnia niż krowi. Aby ją zrobić potrzebujecie: 1 buraka, 1/3 szklanki czerwonej fasoli (bogatej w magnez i żelazo), kilku gałązek natki pietruszki (również bogatej w żelazo), 2 łyżek serka koziego, łyżki oliwy z oliwek.
Buraka i czerwoną fasolę gotujemy. Po ugotowaniu obieramy ze skórki buraka, mieszamy go z fasolą, dodajemy oliwę z oliwek oraz pietruszkę. Na danie wykładamy kozi serek. Gotowe i jakei zdrowe!
Ciało po ciąży: chcesz schudnąć? Przejdź na dietę niełączenia
Dieta po ciąży: szpinak z sezamem
Szpinak zawiera sporo żelaza i magnezu. Powinien zajmować stałe miejsce w diecie karmiącej. Na szczęście można go przygotowywać na różne sposoby, dzięki czemu nigdy się nie znudzi! Dobrym pomysłem jest przygotowywanie szpinaku z sezamem. To świetna przekąska lub znakomita kolacja.
Dzień Dobry TVN/x-news