Okres i czekolada to połączenie, które dobrze znasz? Wiele kobiet dba o żelazny zapas, który przydaje się co miesiąc. Ciągnie nas do czekolady, a później wyrzucamy sobie, że znów pochłonęłyśmy tyle słodkości. A gdyby tak zadziałać z wyprzedzeniem i sprawić, że przetrwasz miesiączkę bez czekolady? Jak to możliwe? Wszystko dokładnie wyjaśnił aktywny w mediach społecznościowych ginekolog, lek. Michał Strus.
Ochota na czekoladę w czasie okresu nie jest „zwykłą” zachcianką
Lek. Michał Strus na swoim instagramowym profilu @dr_strus porusza wiele ważnych dla kobiet tematów, nie tylko tych związanych z ciążą czy porodem. W swoich wpisach tłumaczył m.in. dlaczego przed miesiączką mamy wilczy apetyt i nie potrafimy przestać jeść. Wziął też na tapet zachciankę, na którą wiele kobiet ma ochotę w trakcie okresu - czekoladę.
Jak wyjaśnia ginekolog, ochota na czekoladę wcale nie jest kaprysem, ale biologicznym sygnałem - twoje ciało pragnie... magnezu. To niezwykle ważny pierwiastek, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Lekarz przypomina, że jest wsparciem i w czasie miesiączki.
Magnez pomaga, ponieważ łagodzi skurcze. Sprawia, że czujesz się lepiej w tym okresie swojego cyklu. Czekolada jest bogata w magnez, dodatkowo jest bogata w kalorie i powoduje wyrzut serotoniny, czyli hormonu szczęścia. I to właśnie dlatego chcesz czekolady
- tłumaczy lek. Michał Strus.
Ginekolog zaznacza również, że jeśli wcześniej zadbamy o dostarczenie organizmowi magnezu. Gdy dostanie to, czego potrzebuje, ochota na czekoladę się zmniejszy.
Pamiętaj - to nie o „silną wolę” tu chodzi, ale o odżywienie ciała od środka
- czytamy na profilu @dr_strus.
Co jeść, aby dostarczyć organizmowi magnez?
Jak czytamy w opracowanych przez ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-Państwowego Instytutu Badawczego „Normach żywienia dla populacji Polski”, przyswajanie magnezu z diety wynosi ok. 50 proc. „Wchłanianie magnezu utrudnia obecność kwasu fitynowego i fosforanów, natomiast sprzyja mu fermentacja rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego” - wskazano.
W czym jest magnez? Jak wymieniono w „Normach”, bogate w ten pierwiastek produkty to:
- przetwory zbożowe,
- nasiona roślin strączkowych,
- orzechy,
- kakao,
- gorzka czekolada,
- sery podpuszczkowe,
- ryby,
- ziemniaki,
- banany,
- niektóre warzywa (więcej magnezu jest w tych zielonych, ponieważ wchodzi w skład chlorofilu).
Źródłem magnezu jest też woda, szczególnie ta twarda.
Lek. Michał Stus poleca jeszcze przed miesiączką zadbać o dietę bogatą w magnez. Do jadłospisu możemy włączyć np. awokado, warzywa liściaste (jak szpinak czy jarmuż), pestki dyni.
