Nasze babcie zawsze miały go w apteczce. Najlepszy syrop na odporność, tylko 3 składniki
Syrop z młodych pędów sosny czy z kwiatów mniszka lekarskiego to babcine hity stosowane od pokoleń na przeziębienie i odporność. Na ich przygotowanie jest już jednak za późno, by zdążyć przed najbliższym sezonem chorobowym. Nic jednak straconego! Przygotuj trzeci ze słynnych babcinych patentów na choroby, który jeszcze lepiej zadziała na układ immunologiczny.

Mowa oczywiście o syropie, którego głównym składnikiem jest czosnek. Jego dobroczynne działanie nie trzeba nikomu reklamować, ale warto je sobie przypomnieć. Ta niepozorna roślina, która lubi rosnąć w naszym klimacie, kryje w sobie mnóstwo zdrowotnych właściwości. To prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Zawiera aminokwasy, saponiny, związki flawonoidowe, witaminy z grupy B, witaminę C, prowitaminę A, potas, wapń, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel. Dzięki tym składnikom czosnek wykazuje nie tylko działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, ale także mobilizujące układ odpornościowy do walki z chorobotwórczymi patogenami.
Choć czosnek mamy w domu zawsze pod rękę, z przygotowaniem syropu nie czekaj do pierwszej infekcji. Zrób zapas już dziś i pij go profilaktycznie dwa raz dziennie po jednej łyżeczce.
Przepis na babciny syrop na bazie czosnku, miodu i cytryny
Oprócz czosnku w naszej miksturze muszą znaleźć się także miód i cytryna – dzięki nim syrop wzbogaci się o porządną dawkę witaminy C. Jego przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Przygotuj 2 ekologiczne cytryny, 5-6 ząbków czosnku (najlepiej domowego) oraz 3 łyżki miodu naturalnego ze sprawdzonego źródła. Warto sięgnąć po miód z pyłkiem i propolisem, miód lipowy lub nawłociowy, które znane są ze swoich właściwości wspierających układ immunologiczny.
Sposób przygotowania syropu z czosnku
1. Przygotuj sterylny słoik, uprzednio myjąc go i sparzając wrzątkiem.
2. Obierz ząbki czosnku, posiekaj na kawałki i wrzuć pierwszą ich część do słoika.
3. Sparz jedną cytrynę i pokrój razem ze skórką na cienkie plasterki. Połóż dwa z nich na pierwszą warstwę czosnku.
4. Teraz kolej na miód – jedną łyżką zalej czosnek i cytrynę.
5. Warstwy powtarzaj do wyczerpania składników.
6. Za pomocą dużej łyżki dociśnij zawartość słoika.
7. Na koniec wciśnij do środka sok z drugiej cytryny i odstaw na 24 godziny w ciemne miejsce.
8. Po tym czasie zakręć słoik sterylną przykrywką i włóż do lodówki.
Syrop z czosnku nadaje się do spożycia już dobę po przygotowaniu. Pamiętaj jednak, aby nie podawać go wprost z lodówki, ale w temperaturze zbliżonej do pokojowej. W momencie, gdy dopadnie nas przeziębienie jego dawkowanie można zintensyfikować do 4 razy dziennie po jednej łyżeczce.
W przypadku stosowania go u dzieci, należy pamiętać, że nadaje się on dopiero dla maluszków, które skończyły 2. rok życia. Zaś kobiety w ciąży przed jego zastosowaniem, powinny poradzić się swojego ginekologa.