Sprawdzony syrop babć na odporność. Pyszny, bez chemii, tylko 3 składniki

2023-10-03 17:00

Syrop z młodych pędów sosny czy z kwiatów mniszka lekarskiego to babcine hity stosowane od pokoleń na przeziębienie i odporność. Na ich przygotowanie jest już jednak za późno, by zdążyć przed najbliższym sezonem chorobowym. Jednak nic straconego. Przygotuj trzeci ze słynnych babcinych patentów na choroby, który podawany 2 razy dziennie jeszcze lepiej zadziała na układ immunologiczny twojego dziecka - i twój przy okazji też!

Dziewczynka dostaje od babci syrop
Autor: GettyImages Nasze babcie zawsze miały go w apteczce. Najlepszy syrop na odporność, tylko 3 składniki

Mowa oczywiście o syropie, którego głównym składnikiem jest czosnek. Ta niepozorna roślina, która lubi rosnąć w naszym klimacie, kryje w sobie mnóstwo zdrowotnych właściwości. To prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Zawiera aminokwasy, saponiny, związki flawonoidowe, witaminy z grupy B, witaminę C, prowitaminę A, potas, wapń, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel. Dzięki tym składnikom czosnek wykazuje nie tylko działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, ale także mobilizujące układ odpornościowy do walki z chorobotwórczymi patogenami.

Choć czosnek mamy w domu zawsze pod ręką, z przygotowaniem syropu nie czekaj do pierwszej infekcji. Zrób zapas już dziś i pij go profilaktycznie dwa raz dziennie po jednej łyżeczce.

Domowe sposoby na zbicie gorączki u dziecka

Przepis na babciny syrop na bazie czosnku, miodu i cytryny

Oprócz czosnku w naszej miksturze muszą znaleźć się także miód i cytryna – dzięki nim syrop wzbogaci się o porządną dawkę witaminy C oraz, co ważne zwłaszcza dla wybrednych maluchów, będzie słodki i smaczny. Jego przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Przygotuj 2 ekologiczne cytryny, 5-6 ząbków czosnku (najlepiej domowego) oraz 3 łyżki miodu naturalnego ze sprawdzonego źródła. Warto sięgnąć po miód z pyłkiem i propolisem, miód lipowy lub nawłociowy, które znane są ze swoich właściwości wspierających układ immunologiczny.

Sposób przygotowania syropu z czosnku

1. Przygotuj sterylny słoik, uprzednio myjąc go i sparzając wrzątkiem.

2. Obierz ząbki czosnku, posiekaj na kawałki i wrzuć pierwszą ich część do słoika.

3. Sparz jedną cytrynę i pokrój razem ze skórką na cienkie plasterki. Połóż dwa z nich na pierwszą warstwę czosnku.

4. Teraz kolej na miód – jedną łyżką zalej czosnek i cytrynę.

5. Warstwy powtarzaj do wyczerpania składników.

6. Za pomocą dużej łyżki dociśnij zawartość słoika.

7. Na koniec wciśnij do środka sok z drugiej cytryny i odstaw na 24 godziny w ciemne miejsce.

8. Po tym czasie zakręć słoik sterylną przykrywką i włóż do lodówki.

Syrop z czosnku nadaje się do spożycia już dobę po przygotowaniu. Pamiętaj jednak, aby nie podawać go wprost z lodówki, ale w temperaturze zbliżonej do pokojowej. W momencie, gdy dopadnie nas przeziębienie jego dawkowanie można zintensyfikować do 4 razy dziennie po jednej łyżeczce.

W przypadku stosowania go u dzieci, należy pamiętać, że nadaje się on dopiero dla maluszków, które skończyły 2. rok życia. Zaś kobiety w ciąży przed jego zastosowaniem, powinny poradzić się swojego ginekologa.