Sanepid znów przebadał lody włoskie. Prawie połowa próbek z nadmorskich automatów groziła zatruciem

2025-07-18 15:33

Lody włoskie to przysmak, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie lata. Właściciele maszyn, w których produkowane są te lody, nic nie robią sobie jednak z kontroli sanepidu... Co roku laboranci odkrywają mnóstwo nieprawidłowości, które zagrażają zdrowiu. Rodzaj bakterii, które wykryli w lodach, może odebrać apetyt...

Sanepid znów przebadał lody włoskie. Prawie połowa próbek z nadmorskich automatów groziła zatruciem

i

Autor: Getty Images

Jak co roku, opublikowano wyniki kontroli przeprowadzonej w miejscowościach nadmorskich. Niestety, nie mamy dobrych wiadomości. Zajadanie się lodami włoskimi na wakacjach nad polskim morzem... może skończyć się źle.

Lody włoskie: zdrowe czy nie?

Już na początku czerwca Katarzyna Bosacka odradzała beztroskie zajadanie się lodami z automatu. Bez litości omówiła skład lodów włoskich, czyli:

  • cukier (dużo cukru), syrop glukozowo-fruktozowy lub glukoza,
  • mleko w proszku,
  • sztuczne barwniki i aromaty.

Jeszcze przed wakacjami Katarzyna Bosacka zwracała też uwagę na regularne kontrole higieny w budkach z lodami włoskimi. Rok w rok właściciele i sprzedawcy zdają się nie przejmować tym, że sanepid może stwierdzić, że nie dbają o czystość maszyn do lodów. I że może się to odbić na zdrowiu klientów. Wyniki kontroli, przekazywane do informacji publicznej co rok, po połowie pierwszego miesiąca wakacji - niepokoją niemal za każdym razem.

Jak chronić dzieci przed promieniowaniem UV? Plac Zabaw odc. 11

Pałeczki jelitowe w lodach włoskich

Pracownicy sanepidu opublikowali wyniki tegorocznych kontroli. Przeprowadzane były one od 1 maja do 17 lipca w nadmorskich miejscowościach.Do laboratorium trafiło 205 próbek. W ponad 100 próbkach stwierdzono nieprawidłowości.

Nieprawidłowości te dotyczyły głównie braku higieny, wskutek czego w lodach odkryto przekroczony poziom Enterobacteriaceae. To bakterie, które  występują  w układzie pokarmowym, dlatego nazywane są też pałeczkami jelitowymi. Zjedzenie takich "brudnych" lodów może być groźne zwłaszcza w przypadku dzieci i osób z obniżoną odpornością. Objawami zatrucia nimi są dolegliwości jelitowo-żołądkowe.

Dobra wiadomość jest taka, że ani razu nie stwierdzono obecności salmonelli, ani listerii.

Przedsiębiorcy każdorazowo niezwłocznie byli informowani o uzyskanych wynikach badań i zobowiązywani do przeprowadzenia skutecznego mycia i dezynfekcji automatów do lodów. Ponowne uruchomienie produkcji następowało po okazaniu wyników badań pięciu próbek lodów, które nie wykazywały przekroczenia limitów dla zanieczyszczeń mikrobiologicznych

- poinformował Zbigniew Zawadzki, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.

M jak Mama Google News