Jak czytamy w komunikacie na gov.pl, GIS został poinformowany bezpośrednio przez firmę Nestlé Polska S.A., która jest producentem wycofanego ze sprzedaży mleka modyfikowanego.
Działania są prewencyjne i dotyczą mieszanki NAN Optipro Plus 1 na terenie Polski. Powód? Wykrycie bakterii w próbce mleka.
Które mleko modyfikowane wycofuje firma Nestle?
Jak czytamy w komunikacie GIS:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Nestlé Polska S.A. dobrowolnym i prewencyjnym wycofaniu dwóch partii produktu NAN Optipro Plus 1 w Polsce w związku z wykryciem obecności mikroorganizmu Bacillus cereus na jednej z linii produkcyjnych w zakładzie.
Mleko o którym mowa podawane jest najmłodszym niemowlętom, w tym noworodkom. Producent nie tylko poinformował o zaistniałej sytuacji GIS, ale też umieścił informację na swoich stronach internetowych. Wiadomo, które partie mleka są wycofane. Warto zatem dokładnie przeczytać etykiety mieszanek, które mamy w domach. To puszki o gramaturze 800 g i 400 g. Numery wadliwych partii to:
- Numer partii: 52860346AA
- Numer partii: 52870346AD
Data ważności obydwu partii to 10.2027.
Dziecko już piło to mleko? Spokojnie!
Jeśli twoje dziecko już zdążyło spożyć mleko o którym mowa, nie ma powodów do paniki.
Nie odnotowano żadnych przypadków dolegliwości chorobowych związanych ze spożyciem produktów wyżej wymienionych partii. Żadne inne produkty wprowadzone przez Nestlé Polska nie są objęte tym dobrowolnym wycofaniem w Polsce
- uspokaja producent na swojej stronie internetowej.
Ponieważ produkt przeznaczony był dla najmłodszych niemowląt, w razie wystąpienia niepokojących objawów, lepiej jednak skonsultować dziecko ze specjalistą.
Wadliwe mleko powinno niebawem zniknąć ze sklepowych półek. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej cały czas monitorują proces wycofania dwóch partii mleka modyfikowanego, która być może jest zanieczyszczona bakterią Bacillus cereus.
Bacillus cereus - co to za bakteria?
Bacillus cereus to mikroorganizm odpowiedzialny za występowanie dwóch typów zatruć pokarmowych:
- biegunkowych,
- wymiotnych.
U dzieci, u których doszło do zakażenia mogą zatem występować nagłe wymioty i wodniste biegunki.
Bakterie Bacillus cereus najczęściej występują w ryżu, makaronie, w produktach mlecznych i żywności gotowej do spożycia. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 2073/2005 badanie mikrobiologiczne pod kątem występowania między innymi Bacillus cereus w produktach w proszku dla niemowląt, zgodnie z procedurami odbywa się zawsze pod koniec procesu technologicznego.