Prosty przepis na ciasto z czasów PRL-u. Dzieci je uwielbiały
Ciasto, które w sezonie tego owocu smakowało i wciąż smakuje obłędnie. Dzieci zajadały się nim w czasach PRL-u. Dzięki temu przepisowi w mig przygotujesz ten smakołyk.

Sezon na jabłka trwa właściwie przez cały rok. Dojrzewanie owoców jest zależne od odmiany. Możemy się nimi cieszyć już od połowy lipca do później jesieni. To właśnie w te jesienne, chłodniejsze dni przyrządzone z nich ciasto smakuje najlepiej.
Jabłecznik to niewątpliwie król PRL-u. Ciasto, które rozpływało się w ustach i było uwielbiane przez dzieci. Przygotowujecie je w domu?
Zobacz także: Rarytas z PRL-u, dziś niesłusznie zapomniany. To bogactwo ważnej witaminy
Zdrowotne właściwości jabłek
Jabłka zawierają błonnik, który doskonale reguluj prace jelit, chroni przed zaparciami i innymi dolegliwościami. Dodatkowo badania potwierdzają, że jedzenie jabłek zmniejsza nawet o 50% ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Błonnik zmniejsza także wchłanianie cholesterolu, co sprzyja zapobieganiu miażdżycy i chroni przed zawałem serca.
Co więcej, jedzenie jabłek pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry, paznokci i włosów. Wszystko dzięki zawartemu w jabłkach krzemowi.
Dlatego kawałka tego ciasta z czasów PRL-u nie można odmówić.
Przepis na jabłecznik
Jabłecznik to ciasto, które przygotujesz w nieco ponad godzinę.
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250 g masła,
- ¼ szklanki cukru + 3 łyżeczki,
- 5 jajek,
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Mąkę należy przesiać. Następnie dodać do niej pokrojone kawałki masła, żółtka, cukier z wanilią, 3 łyżki cukru i proszek do pieczenia. Całości nie zagniatamy, tylko rozcieramy w dłoniach na kruszonkę. Odsypujemy 1 szklankę, a pozostałą część przesypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i dociskamy całość łyżką.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nich sok i przekładamy na wierzch kruchego spodu.
Ubijamy białka z cukrem, wykładamy na jabłka i posypujemy pozostałą częścią kruszonki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Jabłecznik z kruszonką smakuje wybornie po lekkim przestudzeniu.
Źródło: beszamel.se.pl
Czytaj także: Z tego owocu nasze babcie w PRL-u robiły sok na odporność. Ale nie jedz go na surowo
Podajesz dziecku owoce w ten sposób? Neurologopeda: zdrowe dzieci nie potrzebują takich gadżetów
Te owoce mogą pomóc zwalczyć pasożyty u dziecka. Teraz będą najsmaczniejsze