Prosty przepis na ciasto z czasów PRL-u. Dzieci je uwielbiały

2023-09-08 13:41

Ciasto, które w sezonie tego owocu smakowało i wciąż smakuje obłędnie. Dzieci zajadały się nim w czasach PRL-u. Dzięki temu przepisowi w mig przygotujesz ten smakołyk.

Ciasto jabłkowe
Autor: Getti Images Prosty przepis na ciasto z czasów PRL-u. Dzieci je uwielbiają

Sezon na jabłka trwa właściwie przez cały rok. Dojrzewanie owoców jest zależne od odmiany. Możemy się nimi cieszyć już od połowy lipca do później jesieni. To właśnie w te jesienne, chłodniejsze dni przyrządzone z nich ciasto smakuje najlepiej.

Jabłecznik to niewątpliwie król PRL-u. Ciasto, które rozpływało się w ustach i było uwielbiane przez dzieci. Przygotowujecie je w domu?

Zobacz także: Rarytas z PRL-u, dziś niesłusznie zapomniany. To bogactwo ważnej witaminy

Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Zdrowotne właściwości jabłek

Jabłka zawierają błonnik, który doskonale reguluj prace jelit, chroni przed zaparciami i innymi dolegliwościami. Dodatkowo badania potwierdzają, że jedzenie jabłek zmniejsza nawet o 50% ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Błonnik zmniejsza także wchłanianie cholesterolu, co sprzyja zapobieganiu miażdżycy i chroni przed zawałem serca.

Co więcej, jedzenie jabłek pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry, paznokci i włosów. Wszystko dzięki zawartemu w jabłkach krzemowi.

Dlatego kawałka tego ciasta z czasów PRL-u nie można odmówić.

Przepis na jabłecznik

Jabłecznik to ciasto, które przygotujesz w nieco ponad godzinę.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • ¼ szklanki cukru + 3 łyżeczki,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Mąkę należy przesiać. Następnie dodać do niej pokrojone kawałki masła, żółtka, cukier z wanilią, 3 łyżki cukru i proszek do pieczenia. Całości nie zagniatamy, tylko rozcieramy w dłoniach na kruszonkę. Odsypujemy 1 szklankę, a pozostałą część przesypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i dociskamy całość łyżką.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nich sok i przekładamy na wierzch kruchego spodu.

Ubijamy białka z cukrem, wykładamy na jabłka i posypujemy pozostałą częścią kruszonki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Jabłecznik z kruszonką smakuje wybornie po lekkim przestudzeniu.

Źródło: beszamel.se.pl

Czytaj także: Z tego owocu nasze babcie w PRL-u robiły sok na odporność. Ale nie jedz go na surowo

Podajesz dziecku owoce w ten sposób? Neurologopeda: zdrowe dzieci nie potrzebują takich gadżetów

Te owoce mogą pomóc zwalczyć pasożyty u dziecka. Teraz będą najsmaczniejsze