Rarytas z PRL-u, dziś niesłusznie zapomniany. To bogactwo ważnej witaminy
W PRL-u cieszyły się ogromną popularnością, dziś niestety popadły w niełaskę. Na szczęście nasze babcie i mamy wciąż nie zapominają o tych bogatych w smak i witaminy żółtych owocach. O jakim smakołyku mowa?

Mirabelki to owoce, które kilkadziesiąt lat temu cieszyły się ogromną popularnością. Były powszechnie dostępne (rosły nie tylko w sadach, ale i na osiedlach w miastach), miały słodkie, żółte owoce i były bogate w witaminy. Z mirabelek przygotowywano kompoty, soki czy dżemy, wykorzystywano je też do deserów.
Mirabelka to drzewo zaliczane do rodziny śliw. Pochodzi z Azji, nie ma dużych wymagań glebowych i jeszcze kilkadziesiąt lat temu była masowo sadzona w ogrodach czy parkach. Dziś częściej ją spotkamy na starych łąkach czy nieużytkach.
Drzewo to rodzi bardzo słodkie, charakterystyczne żółte owoce. Są one niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz minerały, dlatego warto odkurzyć przepisy babć i włączyć je do swojej diety.
Mirabelki - właściwości, witaminy, minerały
100 g mirabelek ma tylko 46 kalorii. W owocach tych znajdują się:
- witamina A
- witaminy z grupy B
- witamina C
- witamina E
- żelazo
- potas
- magnez
- wapń
- fosfor
- polifenole
Mirabelki - kwas foliowy
W żółtych owocach śliwy wiśniowej znajduje się kwas foliowy. Wspiera to funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego, a także gospodarki hormonalnej, dlatego jest to jedna z ważniejszych witamin dla kobiet, zwłaszcza tych, które planują ciążę. Wiedziały o tym nasze babcie i chętnie wykorzystywały mirabelki do przygotowywania domowych przetworów. Dziś owoce te jemy rzadko, a szkoda, bo mogą stanowić dobrą profilaktykę anemii, działać przeciwzapalnie czy opóźniać procesy starzenia się.
Mirabelka na lepszą odporność
Owoce śliwy wiśniowej są bogate w witaminę C, a także polifenole, dlatego mogą wspomagać funkcjonowanie układu odpornościowego. Dzięki temu zmniejszają ryzyko przenikania przez błony śluzowe wirusów, a także stymulują organizm do produkcji przeciwciał, czyli leukocytów. Mirabelki to też dobre antyoksydanty, które wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji i toksyn, co również wpływa na prace układu immunologicznego.
Mirabelki - przetwory
Mirabelki można jeść w formie surowej — w czasie sezonu wakacyjnego smakują najlepiej, a ich słodycz z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Z mirabelek można robić również domowe dżemy i przetwory, a także soki z dużą zawartością witamin. Nie każdy jednak wie, że owoc ten nadaje się również do przygotowywania sosów do potrawek mięsnych, które mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak.
Czytaj: Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny dla kobiet w ciąży?