Potrawy na Wielkanoc. Bez tych 5 dań świąt wielkanocnych po prostu nie ma

2025-04-08 14:35

Wielkanocne śniadanie to kulinarny rytuał, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Na stole powinny pojawić się tradycyjne potrawy, które tworzą wyjątkowy klimat. Sprawdź, czego nie może zabraknąć!

Potrawy na Wielkanoc. Bez tych 5 dań świąt wielkanocnych po prostu nie ma

i

Autor: Getty Images Potrawy na Wielkanoc. Bez tych 5 dań świąt wielkanocnych po prostu nie ma

Wielkanoc bez niektórych potraw nie byłaby Wielkanocą. I chociaż podczas tego święta nie ma obowiązku przygotowywania dwunastu potraw tak jak w przypadku wigilii, to jednak każdy dobry gospodarz chce jak najlepiej ugościć swoich gości. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje na potrawy na Wielkanoc, bez których nie można zasiąść do świątecznego stołu.

Spis treści

  1. Które potrawy na święta wielkanocne przygotować?
  2. 5 potraw wielkanocnych - udany przepis na śniadanie wielkanocne
  3. Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
  4. Żurek Staropolski
  5. Klops z jajkiem
  6. Pascha
  7. Mazurek wielkanocny
  8. Śniadanie wielkanocne - tradycje, które warto podtrzymywać

Które potrawy na święta wielkanocne przygotować?

Szykując listę przepisów na potrawy na święta wielkanocne warto przygotować przynajmniej jedno danie z listy:

  • potraw z jajkami - w końcu wielkanocny stół z nich słynie,
  • pasztetów - mięsnych i wegetariańskich,
  • mięs nadziewanych (np. schab ze śliwką, pieczeń rzymska),
  • mazurków wielkanocnych, serników i babek,
  • zup wielkanocnych,
  • sałatek na Wielkanoc.

Chociaż to „śniadanie” (przy stole siadamy w Niedzielę Wielkanocną), na stole mogą pojawić się i dania, które kojarzymy raczej z obiadem. Zupa z rana? Wcale nie mówimy o tej mlecznej, ale o... żurku!

5 potraw wielkanocnych - udany przepis na śniadanie wielkanocne

Oto potrawy wielkanocne, które serwuje się na stołach w całej Polsce. Zapewne w każdym domu na wielkanocne śniadanie będzie zupa, która w centralnej i wschodniej Polsce nazywana jest barszczem białym, za to na południu, północnym wschodzie i na zachodzie - żurkiem bądź żurem. Oprócz tej świątecznej zupy do 5 przepisów na potrawy wielkanocne zalicza się także: paschę, klopsa z jajkiem i mazurka wielkanocnego.

By umilić dzieciom przedświąteczny czas, warto zachęcić je do pomocy w kuchni. To świetna okazja, by porozmawiać z nimi o tym, jakie tradycje wielkanocne dla dzieci obchodzi się w waszej rodzinie.

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami

Barszcz biały to główne danie wielkanocne na stole każdego Polaka. Wbrew pozorom jest on bardzo prosty w przygotowaniu. Poniżej przedstawiamy przepis na tę zupę wraz z kiełbasą i ziemniakami.

Składniki:

  • 100 g marchewki
  • 100 g pora
  • 2 łyżki chrzanu
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 800 g białej kiełbasy
  • 5 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pietruszki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 opakowania barszczu białego
  • 1 listek laurowy
  • 100 g selera
  • szczypta majeranku
  • 150 g śmietany 18 proc.
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

Wykonanie:

Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę. Następnie dodaj przyprawy. Wywar gotuj powoli przez około 1 godz. Po tym czasie usuń warzywa.

Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie. Barszcz przesyp z torebki do miski i dodaj śmietanę.

Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru, a następnie połącz z gotującą się zupą i ciągle mieszaj, tak, aby nie powstały grudki. Dodaj ziemniaki i kiełbasę pokrojoną w plastry. Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, 2 łyżkami chrzanu oraz odrobiną soli.

Żurek Staropolski

Historia żurku sięga najgłębszych korzeni naszego kraju. Jest najbardziej popularną zupą wielkanocną, więc powinien wylądować również na twoim stole.

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 marchewka
  • 2 średnie cebule
  • ½ pora
  • 2 opakowania żurku
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego z kością
  • ½ selera
  • 300 g białej kiełbasy
  • kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Dodaj suszone grzyby i przyprawy. Wywar gotuj powoli przez około 1 godz. Następnie usuń warzywa. Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, po czym wyjmij ją i odstaw na bok.

Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Żurek przesyp z torebki do miski i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru.

Połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy.

Klops z jajkiem

Ta potrawa łączy smaki innowacyjne z tradycyjnymi. Klops z jajkiem to coś zupełnie nowego, co zachwyci wszystkich twoich gości podczas obiadu wielkanocnego.

Składniki:

  • 1 płaska łyżka suszonego koperku
  • 1 czubata łyżka
  • 1 duża cebula
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego lub oliwy
  • 5 jaj
  • 1 czubata łyżka kleiku ryżowego
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę i lekko zrumień na patelni. Gdy ostygnie, dodaj ją do mielonego mięsa, wsyp kleik i przyprawy oraz 2 surowe jaja. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formę do pasztetu wysmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż masą mięsną, a na nim 3 jaja ugotowane na twardo.

Przykryj je resztą mięsa i wyrównaj powierzchnię. Klopsa piecz około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na początku pieczenia przykryj powierzchnię klopsa folią aluminiową.

15 minut przed końcem zdejmij folię, żeby zrumienić jego wierzch. Ta typowo wielkanocna potrawa doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pascha

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny kuchni wschodniosłowiańskiej. U nas również z roku na rok staje się coraz bardziej popularny. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt - nie do opisania.

Składniki:

  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • masło do wyłożenia formy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 ml mleka
  • 1 paczka rodzynek
  • 250 dag tłustego twarogu
  • 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej zwykłej
  • mała paczka kokosu
  • 200 ml cukru pudru

Wykonanie:

Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Po 20 minutach podgrzewamy na ogniu, nie dopuszczając do wrzenia i studzimy. Twaróg miksujemy ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

Dodajemy żelatynę, kokos oraz rodzynki i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do miski, wysmarowanej masłem i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dekorujemy kokosem, obkładamy pisankami i podajemy na stół.

Mazurek wielkanocny

Mazurek to typowe ciasto wielkanocne. Jego podstawą jest kruche ciasto, które oblewa się polewą - jej rodzajów może być wiele, w zależności od gustu autora.

Składniki ciasta:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • 30 dag tłuszczu
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa czekoladowa:

  • niecały kilogram cukru
  • 9 łyżek mleka
  • 1,5 kostki masła
  • 150 g kakao

Wykonanie:

Ciasto kruche przygotowujemy z mąki i masła oraz innych składników, które zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozkładamy cienką warstwę ciasta na blachę i pieczemy ok. 20-30 min. w temp. 180 st., aż ciasto się zarumieni. 

W tym czasie przygotowujemy polewę. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, a następnie cukier i kakao. Mieszamy polewę, aż składniki się roztopią i zagotują. Wylewamy polewę na upieczone ciasto i dekorujemy mazurka, póki polewa nie zastygnie.

Do dekoracji można użyć orzechów, migdałów i rodzynek oraz gotowe posypki i dekoracje z lukru czy opłatka.

M jak Mama Google News

Śniadanie wielkanocne - tradycje, które warto podtrzymywać

Każda rodzina ma „swoje” smaki i potrawy, które goszczą na świątecznym stole. Podobnie jak i w czasie Bożego Narodzenia, korzystamy z tych samych produktów, ale przygotowujemy z nich coś innego. Jedni nie wyobrażają sobie wielkanocnego śniadania bez jajek faszerowanych, inni uwielbiają te w galarecie, jeszcze dla innych liczą się tylko te „tradycyjne”, ugotowane na twardo i podane z majonezem.

Są jednak rzeczy wspólne. To wielkanocne tradycje. Witanie się słowami „Chrystus zmartwychwstał! Alleluja" (na które należy odpowiedzieć: „Prawdziwie zmartwychwstał! Alleluja!”), modlitwa przed śniadaniem wielkanocnym (to odczytywanie fragmentu Ewangelii - np. Mt 28, 1-10, J 20, 1-9, Łk 24, 36-43, modlić można się własnymi słowami) czy dzielenie się jajkiem (ale i innym poświęconym jedzeniem ze święconki).

A wielkanocne tradycje dla dzieci to m.in. rodzinne ozdabianie jajek, szukanie skarbów ukrytych przez zajączka czy oblewanie się wodą w śmigus-dygus. Wspólne przygotowywanie wielkanocnego śniadania również może stać się waszym zwyczajem, a zapachy towarzyszące gotowanie zostaną z maluchami na zawsze!

Zobacz także: Święta Wielkanocne w PRL