Płyta indukcyjna to element, którego dziś nie może zabraknąć w nowoczesnej kuchni. Wygląda elegancko i jest łatwa w utrzymaniu. Aby płyta lśniła i stanowiła ozdobę kuchni, wystarczy ją regularnie wycierać miękką szmatką. Czasem jednak przypalimy jakieś danie, nie wyczyścimy plamy od razu i na powierzchni płyty powstaje przypalony okrąg. Co wtedy zrobić?
Czym czyścić płytę indukcyjną?
Aby wyczyścić płytę indukcyjną, najlepiej jest po każdym gotowaniu dokładnie ją ostudzić (nie wolno czyścić gorącej kuchenki!), a następnie wytrzeć wilgotną szmatką. Jeśli kuchenka jest zabrudzona, można dodać kroplę detergentu do mycia naczyń. Później dokładnie wycieramy płytę do sucha.
Taka pielęgnacja kuchenki wystarczy, by zachować ją w czystości i w dobrej kondycji. Nie trzeba sięgać po specjalne płyny do mycia kuchenek indukcyjnych, bo zwykle zawierają one chemię. Możemy z nich zrezygnować nawet jeśli mamy do czynienia z plamami na powierzchni płyty, których nie możemy doczyścić wodą z płynem — wtedy wystarczy sięgnąć po sprawdzone domowe środki czystości.
Polecany artykuł:
Domowy sposób na wyczyszczoną kuchenkę indukcyjną
Z przypalonymi, trwałymi plamami dobrze poradzi sobie soda oczyszczona. To idealny środek do czyszczenia kuchni, blatów i zlewu, czyli miejsc, w których przygotowujemy żywność. Soda jest naturalna, nie musimy zatem się obawiać, że wejdzie w reakcję z produktami spożywczymi. Może doczyścić największe zabrudzenia, a dodatkowo zwalczyć bakterie.
Aby wyczyścić płytę indukcyjną, wystarczy przygotować domową pastę sodową. W tym celu należy pomieszać ciepłą wodę z sodą w takich proporcjach, by otrzymać dość gęstą papkę. Taką pastę nanosimy na kuchenkę i pozostawiamy na 15 minut. Soda powinna dobrze poradzić sobie z plamami. Po kwadransie należy wytrzeć płytę mokrą szmatką, a później suchą. Jeśli chcemy zabezpieczyć powierzchnię kuchenki, możemy dodatkowo spryskać ją octem.
Zobacz też: Domowe porządki: czym i jak sprzątać pokój niemowlaka?