Ciasto z rabarbarem: poznaj 4 pyszne przepisy!

2015-05-19 17:53

Ciasto z rabarbarem to dobry sposób na połączenie przyjemnego z pożyteczny. Pysznym słodkościom towarzyszy przecież rabarbar, który jest źródłem witamin A, C, E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika. Poniżej prezentujemy 4 przepisy na ciasto z rabarbarem, które zasmakują i tobie, i twojej rodzinie.

ciasto z rabarbarem
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Ciasto z rabarbarem to tylko jedna z propozycji podania tego warzywa. Rabarbar świetnie sprawdza się również jako składnik chłodnika, sałatki czy kompotu.

Spis treści

  1. Ciasto z rabarbarem i bezą 
  2. Ciasto z rabarbarem: biszkopt truskawkowo-rabarbarowy
  3. Ciasto z rabarbarem: tarta rabarbarowa
  4. Ciasto z rabarbarem: czekoladowe babeczki z mascarpone i rabarbarem

Bez względu na to, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z przygotowywaniem ciasta z rabarbarem, czy już niejeden raz je przyrządzałaś, każdy kolejny przepis na ten smakołyk na pewno się przyda. Poniżej prezentujemy 4 przepisy, które przedstawione zostały przez kucharzy w programie "Dzień dobry TVN". Sprawdź, jakie sposoby na pyszne ciasto z rabarbarem mają Ania Starmach, Andrzej Polan i Paweł Zając.

>>Dowiedz się również, czym jest genodieta i czy można ją stosować u dziecka!>>

Ciasto z rabarbarem i bezą 

Ciasto z rabarbarem i bezą to pomysł Ani Starmach na twórcze wykorzystanie tego warzywa. Spróbuj sama w domu!

 Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Przygotowanie: Najpierw wymieszaj mąkę z trzema łyżkami cukru i pokrojonym w kostkę masłem oraz żółtkami. Następnie włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Teraz kolej na rabarbar - trzeba pokroić go w kostkę, zasypać pięciowa łyżkami cukru, a następnie odstawić, by puścił sok. Ciasto dzelimy na dwie części. Jedną z nich wylep dno tortownicy. Kolejny krok to odsączenie rabarbaru, wymieszanie go z bułką tartą i przełożenie do tortownicy. Przykryj drugą połową ciasta - wystarczy, że zetrzesz ją na tarce o dużych oczkach, nie trzeba jej wałkować. Wstaw na 25 minut do gorącego piekarnika ustawionego na 180 stopni. Następnie ubij białka na sztywno i dodaj pozostały cukier. Ubite białka wyłóż na podpieczone już ciasto, a następnie wstaw do piekarnika na kolejne 25 minut.

Ciasto z rabarbarem: biszkopt truskawkowo-rabarbarowy

Biszkopt truskawkowo-rabarbarowy to również przepis sprawdzony przez Anię Starmach. 

Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 100 g truskawek
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki
  • 5 żółtek
  • 6 białek
  • 50 g płatków migdałowych
  • cukier puder
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Białka ubij i wymieszaj z żółtkami.Następnie przełóż masę do torownicy z papierem do pieczenia. Na samej górze umieść pokrojony rabarbar i truskawki i dodaj płatki migdałów. Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 min. 

>>Przeczytaj również, dlaczego warto spożywać dania z zielonej soczewicy. Ta roślina ma mnóstwo dobroczynnych właściwości!>>

Ciasto z rabarbarem: tarta rabarbarowa

Tym razem prezentujemy przepis Pawła Zająca. Zobacz, jak zrobić trtę rabarbarową!

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka zmielonych migdałów 

Składniki na nadzienie:

  • 200 g rabarbaru
  • budyń
  • 1 białko
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru

Przygotowanie: Zagniataj powyższe składniki aż uzyskasz jednolitą i plastyczną masę. Uformuj z niej kulę i przez ok. 30 minut schładzaj w lodówce. Następnie rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 5-7 mm i wyklej w nim formę do tarty. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W trakcie pieczenia pamiętaj o obciążeniu ciasta z góry – w tym celu nakryj je z wierzchu papierem do pieczenia. Wysyp na niego suchą fasolę (możesz użyć również grochu lub grubego makaronu). Piecz ciasto przez ok. 10-15 min. Następnie obierz rabarbar i posypuj cukrem - odstaw na godzinę. Odsącz, dodaj laskę wanilii, mąkę ziemniaczaną i białko. Gdy spód się upiecze, wylej masę budyniową i na górze wyłóż rabarbar. Piecz 15 min. w temperaturze 160 stopni.

Ciasto z rabarbarem: czekoladowe babeczki z mascarpone i rabarbarem

Przeczytajcie również, jak wykonać ciasto z rabarbarem w nietypowej postaci, czyli czekoladowe babeczki. Przepis jest autorstwa Andrzeja Polana.

Składniki:

  • 200 g rabarbaru
  • 500 g mascarpone
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 150 g cukru
  • 3 żółtka

Przygotowanie: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Pokrój gąbkę w kwadraty i owiń folią spożywczą. Następnie pomocz ją w czekoladzie i odstaw na pergamin, by czekolada stężała. Ściśnij gąbkę i w ten sposób odklej czekoladowe foremki, które będą wypełnone kremem. W małej ilości wody rozgotowuj rabarbar z połową cukru. Następnie ubij żółta z pozostałym cukrem i wymieszaj z mascarpone. Dodaj przesmażony rabarbar.  Wypełnij babeczki gotowym już kremem i udekoruj truskawkami.

Smacznego! 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza