Co nasze dzieci jedzą W SZKOLE? Zobacz porównanie diety dwóch uczennic i skutki ich sposobu odżywiania

2013-12-05 15:38

Dietetycy biją na alarm – polskim dzieciom grozi epidemia otyłości! Stałym elementem diety młodych Polaków są łakocie, słodkie napoje i słone przekąski. W  codziennym jadłospisie brakuje natomiast warzyw, owoców, ziół i innych pełnowartościowych produktów. Większość szkół nie promuje zdrowego sposobu odżywiania – sklepiki szkolne nie są wyposażone w zdrowe produkty, a jadłospisu na stołówkach szkolnych nie układają dietetycy.

co nasze dzieci jedza w szkole zobacz porownanie diety dwoch dziewczynek z roznych szkol w polsce
Autor: _materialy_prasowe

Spis treści

  1. Zdrowe jedzenie w szkołach jest możliwe
  2. Porównanie diety dwóch ośmioletnich uczennic

W większości szkół funkcjonują stołówki szkolne, które wydają obiady, ale nie wszystkie wydają drugie śniadania. A przecież jest to jeden z najważniejszych posiłków, ponieważ wzmacnia koncentrację podczas lekcji. Zatrważające jest natomiast to, że tylko w co dziesiątej szkole jadłospis dla dzieci układa dietetyk. W większości przypadków za jadłospis odpowiada intendent (62,4 proc.) lub kucharz (15,8 proc.), a średnia stawka żywieniowa, jeżeli chodzi o obiad dziecka, to 4,30 zł. Niestety w ponad połowie szkół (63,4 proc.) obiady nie są dofinansowywane, a jeśli już to ich dofinansowanie wynosi tylko połowę kosztów. Sklepik szkolny funkcjonuje w większości szkół (64 proc.). Zazwyczaj prowadzi go ajent (84 proc.) lub spółdzielnia uczniowska (10 proc.). Co ciekawe – co trzeci sklepik szkolny nie ma dostępu do wody bieżącej, która pozwalałaby chociażby – na umycie owoców dla dzieci.

Zdrowe jedzenie w szkołach jest możliwe

Zmiana jadłospisów w szkolnych stołówkach oraz przebudowa sklepików szkolnych w taki sposób, by zapewniały dzieciom dostęp do zdrowych i pełnowartościowych produktów jest możliwa. Taki cel postawiły przed sobą dwie Fundacje: Banku Ochrony Środowiska i Szkoła na Widelcu. Od początku 2013 roku realizują one ogólnopolską kampanię „Szkolne Smaki – Szkoły Dobrego Żywienia”, w ramach której organizowane są w całej Polsce konferencje i warsztaty kulinarne promujące zdrowe żywienie w szkołach.

Porównanie diety dwóch ośmioletnich uczennic

Zonbaczcie porównanie diety dwóch ośmioletnich dziewczynek: Ali i Zosi Ich zapotrzebowanie energetyczne wynosi 1600 kcal na dobę. Na potrzeby badania założono, że każda z nich spożywa w szkole dwa posiłki: drugie śniadanie oraz obiad, wydawany przez szkolną stołówkę. Dieta Zosi jest godna pochwały. Dieta Ali wręcz przeciwnie.

materiały prasowe

Co Ala je w szkole?

Co Zosia je w szkole?

  • II śniadanie (godz. 9:30), czyli kajzerka z szynką, do tego batonik czekoladowy z orzechami zakupiony w szkolnym sklepiku i napój marchewkowo-owocowy. Razem 612 kcal.
  • Obiad (godz. 13:00), czyli zupa pomidorowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki z tłuszczem, kapusta zasmażana. Razem 807 kcal.
  • II śniadanie (godz. 9:30), czyli kanapka z chleba pełnoziarnistego, jabłko, woda mineralna. Razem 330 kcal.
  • Obiad (godz. 13:00), czyli zupa pomidorowa z makaronem razowym, kotlet z indyka w otrębach i sezamie, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty. Razem 485 kcal.

Wnioski i wyliczenia

Wnioski i wyliczenia

II śniadanie i obiad zjedzony w szkole to łącznie 1419 kcal. Jeśli przyjmiemy, że Ala odżywia się podobnie w domu, to jej pierwsze śniadanie (w domu) dostarczy organizmowi 570 kcal, podwieczorek (w domu) 390 kcal, a kolacja (w domu) 350 kcal. Oznacza to, że Ala dostarczyła 2729 kcal, a więc dwa razy tyle ile wynosi jej zapotrzebowanie energetyczne! Ala, jedząc w ten sposób przytyje 5 kg w ciągu niespełna 1,5 roku. Nadmiar cukrów prostych może powodować cukrzycę, nadwagę, próchnicę. W diecie Ali  brakuje wapnia, a to oznacza słabe kości i zęby oraz zaburzoną pracę serca.

II śniadanie i obiad zjedzony w szkole to łącznie 815 kcal. Jeśli przyjmiemy, że Zosia odżywia się podobnie w domu to jej pierwsze śniadanie (w domu) dostarczy organizmowi 350 kcal, podwieczorek (w domu) 100 kcal, a kolacja (w domu) 325 kcal. Oznacza to, że Zosia, jedząc w ten sposób dostarczyła organizmowi 1585 kcal łącznie, czyli dokładnie tyle ile wynosi jej zapotrzebowanie energetyczne. Dieta Zosi ma dużo mniej sodu, tłuszczu i cukru, a za to więcej wapnia. Samo śniadanie Zosi to 2x więcej wapnia, aniżeli śniadanie Ali.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza