Przepisy z dyni: 4 przepisy na potrawy z dyni dla dzieci!

2015-10-16 13:24 opr. redakcja

Przepisy z dyni w sezonie jesiennym cieszą się ogromną popularnością, również za sprawą Halloween. Upiorne zabawy są atrakcyjne zwłaszcza dla dzieci, a nieodłącznym elementem Halloween jest dynia. Możesz z niej zrobić nie tylko lampion, ale i smakołyki dla dzieci. Poznaj więc przepisy na danię na Halloween, które powinny zachwycić najmłodszych!

Jesienna zupa z dyni

Wśród dań na Halloween nie mogło oczywiście zabraknąć zupy z dyni. Możesz ją przyrządzić nawet dla 10-miesięcznego dziecka!

Składniki:

  • miąższ z połowy dyni pokrojony w kostkę
  • 1 l biulionu z indyka lub kurczaka bez kości
  • 2 łyżki zimnego masła
  • niewielka szczypta soli, suszonego imbiru i cynamonu

Sposób przygotowania:

Zagotuj bulion, wrzuć do niego kawałki dyni. Gotuj przez 20 minut, aż kawałki dyni będą miękkie. Dodaj sól, masło i przyprawy (jeśli zupę ma zjeść niemowlak, ilość przypraw musi być minimalna). Zmiksuj i odlej porcję dla dziecka (ok. 200 ml).

Resztę, przeznaczoną dla rodziców lub starszych dzieci, dopraw mocniej solą, pieprzem, imbirem i cynamonem. Zupę można przed podaniem posypać startym serem żółtym oraz prażonymi pestkami dyni albo podać z grzankami.

Przeczytaj również: Jak wydrążyć dynię na Halloween?

Prażone pestki dyni

Przygotowując z dzieckiem dynię na Halloween, pamiętaj, żeby nie wyrzucać pestek. Możesz je później wykorzystać i uprażyć.

Składniki:

  • pestki dyni
  • sól
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Pestki dokładnie opłucz, usuwając wszelkie włókna. Aby substancje odżywcze były łatwiej przyswajalne, pestki namocz przez noc w wodzie. Osuszone pestki wysyp na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Polej je olejem i dokładnie obtocz, aby dokładnie się nim pokryły. Piecz 20 minut w 150 stopni. W połowie pieczenia możesz je przemieszać, dzięki temu uprażą się równomiernie. Posól do smaku. Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika, aby pozostały chrupiące.

Przeczytaj również: Dekoracje i ozdoby na Halloween

Muffinki dyniowe

Muffinki to jedno z tych dań na Halloween, z którego przygotowaniem powinna sobie poradzić nawet niedoświadczona w gotowaniu osoba.

Składniki:

  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • jajko

Składniki: krem:

  • 300 g kremowego twarożku
  • 6 łyżek masła lub margaryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej płynne. Następnie dodaj płynne składniki do suchych i wymieszaj (krótko, tylko do połączenia się składników). Dodaj kawałki dyni i zamieszaj. Foremki do muffinów (w razie potrzeby użyj papierowych papilotków do muffinów) napełniaj ciastem w 2/3 wysokości. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Aby zrobić krem, zmiksuj składniki kremu. Nakładaj krem nożem na wystudzone muffinki lub napełnij kremem rękaw cukierniczy i wyciskaj na powierzchnię ciastek.

Lukrowane ciasteczka na Halloween

Lukrowane ciasteczka Halloween: Paczka ciasteczek (kupionych lub upieczonych) Polewa lukrowa: 250 gr cukier puder 2 łyżeczki kakao Białko jajka Ewentualnie barwnik Do wykonania lukrowanych ciasteczek potrzebujemy ciasteczka (upieczone lub kupione) i lukier, szybkoschnący, a do tego błyszczący i niepękający. W tym celu rozbijamy jajko, białko mieszamy z cukrem pudrem, bardzo dokładnie aby nie było grudek. Część lukru z cukru rozrabiamy jeszcze z kakao, dla wzmocnienia koloru możemy dodać czarnego barwnika spożywczego. Ale tylko „na koniuszek noża”, bo barwnik w większej ilości nie musi intensyfikować koloru a może wpłynąć na konsystencję lukru. Jeżeli lukier jest za rzadki , trzeba dosypać cukru. Powinien dość ciężko spływać z łyżeczki. Teraz nakładamy lukier na ciastko, niezbyt grubo, żeby szybko zasychał i malujemy wzorki drugim kolorem. Do malowania można używać wszelkich drewnianych patyczków i innych prostych narzędzi kuchennych. Dużo pięknych ciasteczek wymaga tylko cierpliwości!

www.dlarodzinki.pl
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE