Przepis na chłodnik: poznaj 5 oryginalnych pomysłów

2015-06-18 13:33

Znajomość niejednego przepisu na chłodnik przydaje się zwłaszcza w upalne dni, gdy nie marzymy o zjedzeniu niczego poza zupą na zimno. Zapraszamy więc do zapoznania się z 5 oryginalnymi przepisami na to danie. Te potrawy z pewnością umilą każdy gorący dzień!

Przepis na chłodnik
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Wykorzystanie przepisu na chłodnik i przygotowanie pysznej zupy to świetny sposób na dostarczenie organizmowi dawki witamin.

Spis treści

  1. Przepis na chłodnik: chłodnik marchewkowy
  2. Przepis na chłodnik: chłodnik warzywny
  3. Przepis na chłodnik: chłodnik ze zsiadłym mlekiem
  4. Przepis na chłodnik: chłodnik z botwinką
  5. Przepis na chłodnik: hiszpański chłodnik z pomidorów z dodatkiem truskawek

Przepis na chłodnik nie tylko ugasi pragnienie w upalne dni, ale również wprowadzi warzywa i owoce (a są też przepisy na owocowe chłodniki) do dziecięcej diety. W zupie uda się przemycić zdrowe składniki, a jednocześnie z pewnością zasmakuje ona najmłodszym. Zapraszamy więc do zapoznania się z 5 przepisami na to danie!

Przepis na chłodnik: chłodnik marchewkowy

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanej marchewki
  • 3 dymki
  • pęczek natki pietruszki
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 3/4 litra bulionu drobiowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Marchew pokrój w plasterki. Dymkę obierz i posiekaj. Natkę opłucz, otrzep z wody. Kilka listków odłóż, pozostałe zmiksuj z marchewką i dymką, dolewając stopniowo bulion (drobiowy można zastąpić warzywnym) oraz sok z pomarańczy. Zmiksowany chłodnik odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przypraw i udekoruj listkami natki.

Przepis na chłodnik: chłodnik warzywny

Składniki:

  • 1/2 kg pomidorów
  • 3 kolorowe papryki
  • ogórek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 litra niegazowanej wody mineralnej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Odłóż po kawałku ogórka i strąków papryki. Sparzone, obrane pomidory zmiksuj z resztą oczyszczonych warzyw, oliwą i wodą. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Odłożone warzywa pokrój w drobną kostkę, dodaj do chłodnika. Posyp zieleniną, podawaj z grzankami lub śmietaną.

>>Poznaj również przepis na zupę z dyni na wesoło: w sam raz dla dzieci!>>

Przepis na chłodnik: chłodnik ze zsiadłym mlekiem

Składniki:

  • 3/4 litra zsiadłego mleka
  • duży ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki natki pietruszki lub koperku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • cukier puder

Sposób przygotowania: Zsiadłe mleko roztrzep ze śmietaną, szczyptą cukru pudru i solą. Ogórek obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Natkę lub koper oraz szczypiorek drobno posiekaj, wymieszaj z chłodnikiem. Wstaw do lodówki co najmniej na 2–3 godziny.

Przepis na chłodnik: chłodnik z botwinką

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 3 szklanki wody
  • szklanka kefiru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki suszu z koperku CYKORIA
  • 2 łyżki Smakosza Extra CYKORIA
  • sól do smaku
  • 2-3 płaskie łyżeczki pieprzu mielonego CYKORIA
  • dodatki: koperek lub ugotowane na twardo jajka lub ziemniaki oraz kawałki rzodkiewek i świeżego ogórka

Sposób przygotowania: Liście botwinki dokładnie myjemy, buraczki obieramy ze skóry. Całość drobno szatkujemy, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy Smakosza Extra, gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem, a następnie blendujemy. Mąkę rozrabiamy w 1 szklance zimnej wody i wlewamy do zupy. Całość mieszamy i zagotowujemy, a następnie zostawiamy do ostudzenia. Kiedy zupa będzie chłodna, mieszamy ją z kefirem, koperkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami lub ziemniakami. Możemy dodać pokrojone rzodkiewki lub świeże ogórki.

>>Przeczytaj również, jak namówić dziecko na zjedzenie ryby>>

Przepis na chłodnik: hiszpański chłodnik z pomidorów z dodatkiem truskawek

Przepis zaprezentowała w "Dzień dobry TVN" Daria Ładocha. Na załączonym filmie możecie zobaczyć, jak Daria przygotowywała danie w programie!

Składniki:

  • 400 g pomidorów pokrojonych na ćwiartki
  • 400 g truskawek bez szypułek
  • 1 papryka żółta lub czerwona
  • 1 ogórek zielony obrany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml wody mineralnej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sok z 1 limonki
  • do dekoracji: ogórek, pomidor i truskawki drobno pokrojone

Sposób przygotowania: Warzywa umyj, pokrój i wrzuć do blendera. Następnie dodaj wodę, dopraw pieprzem i solą, dodaj limonkę, cukier i zmiksuj. Możesz też przetrzeć przez sitko. Całość wstaw do lodówki do schłodzenia i podawaj z drobno pokrojonym ogórkiem, pomidorami i truskawkami. Dodaj do nich jedną łyżkę sosu winegret.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza