Rozszerzanie diety dziecka to ważny etap, który budzi wiele pytań i wątpliwości u rodziców. Obok warzyw, owoców czy kaszek pojawia się też kwestia nabiału - a w szczególności sera, który jest źródłem białka, wapnia i cennych witamin.
Choć sery należą do produktów przetworzonych, niektóre ich rodzaje mogą z powodzeniem znaleźć miejsce w jadłospisie malucha, o ile zostaną wprowadzone w odpowiednim momencie i w bezpiecznej formie.
Warto wiedzieć, które sery są zalecane dla niemowląt rozpoczynających przygodę z nowymi smakami, a które lepiej podawać dopiero starszemu dziecku - tak, aby dieta była zarówno wartościowa, jak i w pełni bezpieczna dla dziecka.
Te sery może jeść już niemowlę
Niektóre rodzaje serów można podawać już od 6. miesiąca życia dziecka. Aktualne zalecenia podają, że wczesna ekspozycja na białka mleka krowiego (podawanie dziecku tworogu, jogurtu czy serów) zmniejsza ryzyko rozwoju alergii na ten składnik w przyszłości.
Wbrew pozorom odwlekanie w czasie podawania produktów mlecznych wcale nie działa na korzyść dziecka.
Oczywiście planując rozszerzanie diety dziecka staraj się powoli wprowadzać różne produkty - nie opieraj dziennego jadłospisu wyłącznie o produkty mleczne. Dzieta dziecka powinna być przede wszystkim zróżnicowana. Po każdnym nowym produkcie obserwuj reakcję organizmu dziecka.
Już niemowlę powinno w niewielkich ilościach otrzymywać sery. To świetne źródło białka, wapnia i tłuszczu – bardzo ważnych dla rozwijającego się organizmu składników.
Pediatra Wojciech Feleszko nie ma wątpliwości co do tego, że już na początku rozszerzania diety już po 6. miesiącu życia do diety malucha możesz wprowadzać:
- twaróg – najlepiej naturalny, bez soli i dodatków,
- serek ziarnisty (typu cottage) – naturalny,
- mozzarellę (tylko tę z mleka pasteryzowanego),
- ricottę – delikatną, łagodną, niskosodową.

Kiedy podawać dziecku sery długodojrzewające i pleśniowe?
Najpóźniej do diety dziecka wprowadzamy sery pleśniowe.
Ze względu na ryzyko zakażenia bakteriami (Listeria) i wysoką zawartość soli. Bezpieczniej poczekać do 2.–3. roku życia
- wyjaśnia pediatra Wojciech Feleszko.
Wcześniej można podawać za to sery długodojrzewające, takie jak parmezan czy grana padano. Te w diecie dziecka mogą znaleźć się już około 10. - 12. miesiąca życia.
Nie podajemy ich jednak w dużej ilości, z uwagi na dość wysoką zawartość soli. Najlepiej więc wprowadzać je np. w formie startej - jako posypkę do dań z makaronem.