Laktoowowegetarianizm - coraz popularniejsza odmiana diety wegetariańskiej

2014-08-17 20:46

Laktoowowegetarianizm dla niektórych to tylko sposób odżywiania, zainteresowani tłumaczą, że to styl ich życia. Ta odmiana diety wegetariańskiej, czyli wykluczającej mięso, ale dopuszczającej jajka i produkty mleczne, jest coraz bardziej popularna. Zwolenników z roku na rok jest coraz więcej. Szacuje się, że w Polsce wegetarian jest już około 2 milionów, a większość z nich to ludzie młodzi.

laktoowowegetarianizm
Autor: materiały prasowe|_materialy_prasowe Laktoowowegetariańska dieta opiera się na roślinach, ale dopuszcza też jajka i produkty mleczne.

Spis treści

  1. Laktoowowegetarianizm – z czym to się je?
  2. Makaron jest wege!
  3. Polecamy wideo: Dieta przyszłej mamy

Motywacją do przejścia na wegetarianizm są w głównej mierze względy zdrowotne i etyczne. Przedstawiciele tej grupy tłumaczą, że pożywienie roślinne magazynuje w sobie energię, a co za tym idzie lepsze samopoczucie. Jednocześnie niejedzenie mięsa obniża poziom cholesterolu oraz eliminuje ciśnienie tętnicze.

WEGETARIANIZM u dzieci: czy dziecko może nie jeść MIĘSA? >>

Laktoowowegetarianizm – z czym to się je?

Laktoowowegetarianizm to powszechna nazwa diety, która dopuszcza spożywanie produktów mlecznych i jajek. Dzięki temu dostarcza organizmowi wielu składników, których nie ma w diecie wegetariańskiej niezawierającej tych produktów. Podstawą tego jadłospisu są warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, jaja, makarony, kasze, przetwory mleczne. ”Z ludźmi, którzy zdecydowali się na podobną dietę, śmiejemy się, że nie jemy produktów, które spełniają naraz dwa kryteria – za życia miały oczy i mamę. Uwielbiam jajka i przetwory mleczne, ale rezygnacja z mięsa nie była dla mnie wielkim problemem. Będąc czynną laktoowowegetarianką czuję się znakomicie – zarówno w wymiarze moralnym, jak i zdrowotnym, bo ten sposób odżywiania pozwala dostarczyć większości niezbędnych składników.” – mówi Jolanta Nabiałek, laktoowowegetarianka od 6 lat.

WEGETARIANIZM W CIĄŻY - czy wegetarianka w ciąży powinna jeść mięso >>

Makaron jest wege!

Podstawą diety, nie tylko wegetariańskiej, są produkty zbożowe, takie jak pieczywo czy makarony  Znajdujące się w nich węglowodany złożone warunkują prawidłowe funkcjonowanie mięśni i mózgu. „Makaron jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych i zdrowo odżywiających się.  W skład Makaronu Międzybrodzkiego wchodzą świeże jajka, najwyższej jakości mąka z pszenicy durum oraz mąka pszenna” – mówi Beata Szostak, dyrektor ds. marketingu w firmie Międzybrodzkie Makarony. Makaron połączony z warzywami, soczewicą, soją czy cieciorką może stanowić pełnowartościowy posiłek dla praktykujących wegetarian. Właśnie dlatego potrawy zawierające ten składnik znajdują się w wielu przepisach wykluczających produkty mięsne.

Czy wegetariaznim to sposób na odchudzanie? Sprawdź, co na temat sądzą mamy na forum Mjakmama24.pl >>

Polecamy wideo: Dieta przyszłej mamy

materiały prasowe
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza