Ciasteczka na Halloween. Jak przygotować ciasteczka w kształcie nietoperzy?

2015-10-10 13:05

Ciasteczka na Halloween z mogą zastąpić gotowe słodkości. Halloweenowe przyjęcie nie może się obejść bez wydrążonej dyni, koszmarnych dekoracji, kostiumów i słodkości utrzymanych w upiornym klimacie. Zrób przyjemność swojemu dziecku i zabłyśnij przed znajomymi, przygotowując na halloweenowe przyjęcie ciasteczka w kształcie nietoperzy.

halloween ciasteczka w ksztalcie nietoperzy na halloween
Autor: _photos.com Halloweenowe ciasteczka w kształcie nietoperzy na pewno przypadną dzieciom do gustu.

Hallowenowy nastrój tworzą dekoracje rodem z horroru – straszne maski, sztuczna krew, a także słodkości, które swym kształtem również powinny nawiązywać do upiornej tematyki. Świetnym pomysłem jest przygotowanie na halloweenowych ciasteczek w kształcie nietoperzy - najlepiej, jeśli zrobisz je wspólnie z dzieckiem.

Przeczytaj również: Jakwydrążyć dynię na Halloween?

Halloweenowe ciasteczka: składniki

  • czubata szklanka (17 dag) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżek (5 dag) mąki pszennej białej
  • 5 dag płatków owsianych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • żółtko
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 4–5 łyżek brązowego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli, lukier, posypka cukrowa, wiórki czekoladowe

Przeczytaj również: Dekoracje i ozdoby na Halloween

Halloweenowe ciasteczka: sposób przygotowania

Płatki zmiel dość drobno ale nie na pył, wymieszaj z mąką pszenną pełnoziarnistą i pszenną białą oraz z cukrem trzcinowym. Dodaj sól i proszek do pieczenia. Następnie dodaj masło i żółtko, i posiekaj. Gdy składniki zaczną się łączyć, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj placek grubości 1/2 cm i wytnij ciasteczka w kształcie nietoperzy – to zadanie możesz zlecić dziecku. Jeśli nie masz takiej foremki, wytnij szablon z tektury lub kartonu, delikatnie przyłóż do ciasta i nożem wycinaj kształt wzdłuż szablonu – będzie to nieco kłopotliwe, dlatego postaraj się odrysować jak najprostszy szablon. Ułóż wycięte nietoperze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoto ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Potem udekoruj według uznania i fantazji – lukrem lub posypką.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza