Menu na sylwestra: poznaj 5 pysznych przepisów!

2019-12-27 12:46

Impreza sylwestrowa to jedna z najhuczniejszych zabaw całego roku. Jeżeli urządzasz przyjęcie karnawałowe u siebie w domu i nie wiesz, co podać gościom, zapraszamy do sprawdzenia naszych propozycji menu na sylwestra.

Sylwestrowe przekąski
Autor: thinkstockphotos.com Sylwestrowe przekąski powinny być lekkie i kolorowe!

Spis treści

  1. Menu na sylwestra: tartinki z chipsów z sera
  2. Menu na sylwestra: aromatyczne pomidorki nadziewane
  3. Menu na sylwestra: crostini z łososiem
  4. Menu na sylwestra: marynata z hiszpańskimi oliwkami i owocami morza
  5. Menu na sylwestra: kaszi wędliniarskie

Nowy Rok najczęściej obchodzimy hucznie: tańcząc, śpiewając i jedząc. Na takiej imprezie jedzenie powinno być lekkostrawne, aby goście mogli do rana bawić się w szampańskich nastrojach. Jeśli urządzasz sylwestra w domu i nie wiesz, jakie przygotować przekąski, by zadowolić swoich gości, skorzystaj z naszych propozycji!

Tartinki to rodzaj kanapki z chleba, na której układa się warstwami składniki. Jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek imprezowych.

Składniki:

  • 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
  • 1 małe opakowanie pasty z łososia w tubce
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 opakowania chipsów z sera
  • 1 garść umytego i wysuszonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 50g delikatnego serka twarożkowego

Przygotowanie:

Pierwsza propozycja to nałożenie na kanapki pasty z łososia. W drugiej serek mieszamy ze szczypiorkiem i przyprawami, aż do momentu, gdy będzie miał gładką konsystencję, a następnie nakładamy grubą warstwę na chipsy z sera. Trzecia propozycja składa się z czosnku, który rozdrabniamy i razem z masłem i szpinakiem wrzucamy na małą patelnię. Smażymy na średnim ogniu ok. 4 min, często mieszając. Następnie rozdrabniamy mikserem do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec nakładamy grubą warstwę na chipsy z sera.

Czytaj: 3 pomysły na spędzenie kreatywnego sylwestra w domu z dzieckiem

>> Czytaj także: Sylwester w domu: co robić z dzieckiem? >>

Nadziewane pomidorki to propozycja dania, które można przygotować w dwóch wariantach. Pierwszy-na gorąco-jako zupa przed daniem głównym lub drugi-na zimno- jako przystawka.

Składniki:

  • 2 kostki serka twarogowego topionego ze szczypiorkiem i cebulą
  • 6 sztuk średniej wielkości pomidorków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • duża garść roszponki
  • do dekoracji: liście bazylii, kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, ścinamy górną część i wydrążamy środek. Roszponkę siekamy tasakiem, dodajemy miąższ z pomidorów, oliwę oraz pokrojony w kostkę ser twarogowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy pomidorki. Podajemy na zimno, ozdobione kolorowym pieprzem z dodatkiem oliwy z oliwek lub na gorąco, zapiekane przez ok.10-15 minut w piekarniku (200 stopni).

Zobacz również: Sylwester w domu: pomysły na dobrą zabawę bez wychodzenia na wielki bal

Crostini to małe przekąski kanapkowe. Często mylone są z bruschettą, ale różnice między nimi są znaczące. Crostini robione jest z chleba pieczonego na zakwasie.

Składniki:

  • kremowy serek – 170 g
  • bagietka lub ciabatta
  • wędzony łosoś – kilka plastrów
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Pieczywo polewamy olejem rzepakowym, a następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Wędzonego łososia kroimy w małe kostki. Na podgrzane kanapki nakładamy mała porcję kremowego serka, a następnie na wierzch układamy kawałki łososia. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem wedle uznania.

Czytaj: Sukienki ciążowe na sylwestra: 10 propozycji dla przyszłych mam [GALERIA]

Marynata to kompozycja warzyw i/lub mięsa zalewana różnymi olejami oraz przyprawami. Idealna, lekkostrawna przekąska na karnawałową imprezę sylwestrową.

Składniki:

  • 50 g czerwonej papryki
  • 150 g hiszpańskich czarnych oliwek
  • sok z limonki
  • hiszpańska oliwa z oliwek
  • 10 różowych krewetek
  • 10 małych małż ze słoika
  • kilka listków rukoli do ozdoby

Przygotowanie:

Przygotuj krewetki bez pancerzyków, a małże odcedź oraz upiecz paprykę. Następnie wszystkie te składniki włóż do miseczki i dodaj hiszpańskie czarne oliwki. Całość skropl sokiem z limonki oraz oliwą z oliwek. Teraz możesz udekorować marynatę.

Czytaj: Sylwester: czy można wynająć nianię do dziecka na jedną noc? 

Kaszi jest to polskie suszi stworzone z kasz, serów, mięs oraz warzyw. Potrawa jest świetna jako przystawka, ponieważ ma kształt koreczków.

Składniki:

  • 100 g serka chrzanowego
  • 1 łyżeczka kaszy mannej
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 4 arkusze alg morskich nori
  • 1/2 rzepy,1/2 papryki, 1/2 ogórka
  • 1/2 szklanki kaszy (pęczak)
  • sól, pieprz, sos (np. ketchup, tatarski)
  • 3-4 krople oliwy z oliwek
  • wędlina: szynka, salami, pasztet
  • musztarda, 4-5 śliwek suszonych

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy 3 razy. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę rosołową warzywną, sól, pieprz ziołowy, a następnie gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w 1/2 szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części.

Na macie do rolowania sushi układamy arkusz sprasowanych alg błyszczącą stroną do dołu. Na nori rozkładamy jedną część kaszy (warstwa o grubości 5-6 milimetrów) lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata.

Całość smarujemy cienką warstwą musztardy, połowę powierzchni smarujemy cienką warstwą serka chrzanowego, na serku układamy cienko pokrojone plasterki szynki lub salami i na wędlinie układamy pokrojone w paseczki owoce lub warzywa np. paprykę, rzepę, ogórek. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon.

Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Następnie wyjmujemy i zwilżonym zakwaszoną wodą ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 1-2 cm i danie jest gotowe do podania.

Sprawdź: Pomysł na czapkę karnawałową na bal przebierańców 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza