Przechowywanie pokarmu: jak prawidłowo przechowywać odciągnięte mleko

2013-02-25 17:35 Katarzyna Hubicz, konsultacja: mgr inż Anna Durka, certyfikowany doradca laktacyjny, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Przechowywanie pokarmu
Autor: materiały prasowe

Jak przechowywać mleko matki? Bardzo ważne jest by odciągnięty pokarm odpowiednio przechowywać. Dzięki temu, dziecko może dostawać twoje mleko, nawet kiedy jesteś poza domem – pod warunkiem że wcześniej o to zadbasz. Przeczytaj jak długo można przechowywać mleko matki.

Lodówka z zamrażarką, laktator, woreczki do przechowywania pokarmu, butelka ze smoczkiem, podgrzewacz do butelek – to dzięki nim mamy karmiące piersią mogą wyjść z domu, nie martwiąc się o to, że szybko trzeba wrócić na karmienie. Ale trzeba jeszcze wiedzieć, jak to robić, by maluszek otrzymał pokarm tak samo wartościowy jak ten, który dostaje bezpośrednio z piersi.

Przeczytaj również: Karmienie piersią: podstawowe zasady prawidłowego karmienia dziecka

Jak przechowywac mleko matki?

Do prawidłowego przechowywania pokarmu na pewno będziesz potrzebowała laktatora. W sklepach są różne ich rodzaje – elektryczne i ręczne. Oba działają na podobnej zasadzie, tzn. laktator wytwarza podciśnienie, które – po przyłożeniu urządzenia do piersi – wysysa pokarm do specjalnego pojemniczka. Laktatory ręczne są tańsze (kosztują 40–80 zł) i obsługuje się je manualnie, rytmicznie naciskając pompkę, która wytwarza podciśnienie. Ale wiele mam narzeka, że po pewnym czasie ręce bardzo się męczą, a by uzyskać z nich porcję mleka na jedno karmienie, trzeba poświęcić na to nawet kilkadziesiąt minut. Za laktator elektryczny trzeba zapłacić nawet 400 zł (albo wypożyczyć ze szpitala). Z jego pomocą łatwiej jest odciągnąć większą ilość pokarmu. Niezależnie od tego, jaki model wybierzesz, upewnij się, że wśród akcesoriów, jakie można dokupić, są woreczki, butelki albo pojemniki do przechowywania pokarmu. Są różne rodzaje woreczków – m.in. takie, które można zakładać bezpośrednio na laktator. Najbardziej praktyczne są takie z miarką (nadrukowaną na opakowaniu) i naklejkami albo miejscem do opisania zawartości. Woreczki powinny mieć szczelne zamknięcia (by zawartość nie wylała się po wstawieniu do lodówki albo zamrażarki). Woreczki są sterylne i jednorazowe, pojemniki i butelki można stosować wielokrotnie (po każdym użyciu trzeba je tylko dokładnie wymyć i wyparzyć). Pokarm można też przechowywać w starannie wymytych szklanych naczyniach z przykrywką. Nie wolno stosować zwykłych szklanych słoików. Skład mleka w nich przechowywanego może się zmieniać na skutek reakcji, jakie zachodzą po kontakcie mleka z metalem. Nie wolno również stosować pojemników z poliwęglanu – może on uwalniać szkodliwy dla dzieci Bisfenol A (utwardzacz plastiku, którego nie wolno stosować w produktach dla dzieci). Bezpieczne są pojemniki z polipropylenu albo polietylenu przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Przeczytaj również: Jak działa laktator ręczny i elektryczny? To warto wiedzieć o laktatorach

Dobrze wiedzieć

Po rozmrożeniu mleka na jego powierzchni pojawia się żółta warstwa – tłuszcz, który oddzielił się w trakcie mrożenia. To cenny składnik odżywczy. Wystarczy potrząsnąć butelką, by obie warstwy się wymieszały.

Rozmrażanie pokarmu

Zamrożone mleko trzeba rozmrażać powoli – najlepiej wyjąć z zamrażarki i wstawić do lodówki (może tam stać do 24 godzin), albo do naczynia z letnią wodą, w którym rozmrozi się w ciągu kilku godzin. Mleko można też rozmrażać pod chłodną bieżącą wodą (wcześniej trzeba się jednak upewnić, że pojemnik jest szczelnie zamknięty). Po rozmrożeniu mleko może stać w lodówce przez 24 godziny i nie wolno go ponownie zamrażać, ze względu na ryzyko całkowitej zmiany struktury zawartych w nim trójglicerydów, a także ryzyko namnażania się bakterii. Poza lodówką rozmrożone mleko może stać przez cztery godziny. W tym czasie trzeba je podać dziecku. Pokarmu nie wolno gotować ani podgrzewać do wysokiej temperatury (by nie zniszczyć składników odżywczych), nie wolno też wlewać do garnuszka i stawiać go bezpośrednio na ogniu. Najlepiej ogrzewać je powoli, w kąpieli wodnej (czyli pojemnik albo mleko rozmrożone i przelane do butelki ze smoczkiem wstawić do garnuszka z wodą o temperaturze do 50˚C). Do podgrzewania mleka kobiecego nie wolno używać kuchenek mikrofalowych – fale zmieniają strukturę białek (głównie zmniejszają stężenie immunoglobuliny A) i zmniejszają stężenie witaminy C. Podgrzane mleko powinno być zjedzone w ciągu godziny, resztki trzeba wylać. Maluszkowi można podać je butelką ze smoczkiem albo łyżeczką. Zanim zaczniesz karmić, sprawdź temperaturę mleka, wylewając kilka kropel na nadgarstek.

Przeczytaj również: Odciąganie pokarmu: jak odciągać pokarm i jak go przechowywać

Przechowywanie mleka matki - jak długo?

Pokarm dla zdrowego dziecka

  • do 8 godzin w temperaturze pokojowej (do + 25˚C).
  • do 2–5 dni w lodówce w temperaturze do + 4˚C. Warto pamiętać, że temperatura na różnych półkach lodówki może być różna i zawczasu ją zmierzyć.
  • do 2 tygodni w zamrażalniku lodówki w temperaturze –10˚C.
  • do 6 miesięcy w zamrażarce w temperaturze od – 18˚C do – 20˚C.

Pokarm dla wcześniaka, chorego malucha

  • do 1 godziny w temperaturze pokojowej (do + 25˚C).
  • do 48 godzin w lodówce w temperaturze + 4˚C.
  • do 7 dni w zamrażalniku lodówki w temperaturze do – 10˚C.
  • Do 3–6 miesięcy w zamrażarce w temperaturze od – 18˚C do – 20˚C.

Przeczytaj również: Dieta karmiącej: tygodniowy jadłospis matki karmiącej

Jak używać laktatora? Zobacz film

miesięcznik "M jak mama"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, dlaczego w ciąży boli kręgosłup i jak można sobie pomóc w takiej sytuacji. A także: jakie formalności trzeba załatwić po urodzeniu dziecka, kiedy warto kupić niemowlakowi szumiącą zabawkę i jak przystawiać malca do piersi.

Kup dostęp od 2,50 zł
mjm 12/19
KOMENTARZE