Odchudzasz się po porodzie i nie możesz schudnąć? Sprawdź, czy nie masz ZAKWASZONEGO ORGANIZMU

2016-07-15 0:08

Próbujesz zrzucić po ciąży zbędne kilogramy, ale waga ani drgnie? Być może za mało się ruszasz, a być może masz zakwaszony organizm. Zobacz, czym jest zakwaszenie organizmu i dlaczego może niebezpieczne dla zdrowia.

Ból brzucha
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Które produkty mają działanie zakwaszające?
  2. Jakie są objawy zakwaszenia?

Jeśli dbasz o zdrowe odżywianie, regularnie spożywasz posiłki co 3-4 godziny, dużo pijesz, a mimo to nie chudniesz, możesz mieć zakwaszony organizm. Do zakwaszenia dochodzi, gdy spożywamy zbyt dużo produktów o PH powyżej 5,5, a więc mocno zakwaszających. Organizm nie jest w stanie zneutralizować kwasów i zaczyna je magazynować. A to niemal od razu odbije się na twoim zdrowiu.

Które produkty mają działanie zakwaszające?

Niestety, te, które często są podstawą naszej diety. Wysokie PH mają mięso i wędliny, ser żółty, jajka, dżemy, ryż, słodycze, kawa, czarna herbata. Jeśli to na nich właśnie budujesz swoje codziennie posiłki, możesz mieć zakwaszony organizm.

Oczywiście, nie da się zupełnie zrezygnować z wymienionych wyżej produktów, ale lepiej nie spożywać ich w nadmiarze. Przyjmuje się, że produkty silnie zakwaszające powinny stanowić jedynie 20 procent diety.

Czytaj także: Jak odkwasić organizm?

Trzeba również ograniczyć spożywanie alkoholu oraz zrezygnować ze smażenia potraw. Pozostałe 80 procent diety to warzywa i owoce oraz kasze, które mają działanie alkalizujące (inaczej zasadowe). Dbanie o zachowanie właściwych proporcji pozwoli uniknąć powtórnego zakwaszenia organizmu.

 

Jakie są objawy zakwaszenia?

Jeśli twój organizm zacznie magazynować kwasy, szybko to zauważysz. Skóra stanie się przesuszona, może też na niej pojawić się trądzik, zaczną ci wypadać włosy, pogorszy ci się cellulit. Nie brzmi to wszystko zbyt dobrze, prawda? A to tylko zewnętrzne objawy, nie tak straszne jak procesy, które będą się działy wewnątrz twojego ciała.

Zakwaszenie organizmu może uszkodzić albo zniszczyć niektóre narządy. Nadmiar kwasów sieje spustoszenie przede wszystkim w układzie pokarmowym. Jeśli masz problemy z trawieniem, czujesz się pełna po posiłku albo cierpisz na wzdęcia, być może zbyt dużo spożywasz produktów silnie zakwaszających. Zakwaszenie organizmu może doprowadzić również do stanów zapalnych błony śluzowej żołądka, grzybicy jelit i dolegliwości związanych z pęcherzykiem żółciowym.

Zbyt częste spożywanie produktów o wysokim PH wpływa również na układ mięśniowo-stawowy, wywołując bóle kręgosłupa, bóle mięśni i stawów. Niekorzystnie działa także na układ naczyniowy, powodując problemy z krążeniem, migreny, nadciśnienie, a nawet zawał.

Zakwaszenie organizmu może być również przyczyną słabej odporności, problemów ze snem, trudności z koncentracją, obniżonym popędem seksualnym.

Przeanalizuj więc dokładnie swoją dietę. Być może to ona odpowiada za problemy z utratą wagi?

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza