Dzień Mamy to wyjątkowe święto, okazja, by podziękować najważniejszej osobie za miłość i poświęcenie. Prezent na Dzień Mamy nie musi być drogi i wyszukany, by pokazać mamie, jak bardzo ją kochamy i jak wielką rolę odgrywa w naszym życiu. Warto jednak sprawić mamie przyjemność i spędzić z nią czas. Doskonałym pomysłem na wspólne uczczenie tego dnia jest przygotowanie słodkiego podwieczorku, który pokaże, że włożyliśmy trochę pracy i trudu w to, by uczcić jej święto.
Spis treści
Co upiec na Dzień Mamy?
Pyszne ciasto na Dzień Mamy nie musi być wcale skomplikowane. Wiosną mamy większą dostępność świeżych owoców, dlatego warto to wykorzystać i przygotować pyszne i lekkie ciasto dla mamy. Biszkopt przekładany masą krówkową z bitą śmietaną czy kruche ciasto z malinami i galaretką? A może tradycyjna szarlotka? Podpowiadamy, jakie desery dla mamy warto przygotować. Nie tylko są pyszne, ale i proste!
3bit - szybkie ciasto na Dzień Matki
3bit to niezwykle proste do wykonania ciasto bez pieczenia, które przygotujemy w 30 minut. Do zrobienia tego efektownego deseru wystarczy kilka składników i sporo miejsca w lodówce — tego rodzaju ciasto warto zrobić dzień wcześniej, by zdążyło dobrze się schłodzić przed podaniem.
Składniki na 3bit:
- 2 paczki herbatników lub biszkoptów
 - masę krówkówą
 - śmietanę 36 procent
 - 2 opakowania budyniu waniliowego
 - 800 ml mleka krowiego
 - gorzka czekolada do starcia
 
Przygotowanie 3bita:
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 wykładamy papierem do pieczenia
 - Na dnie formy układamy herbatniki lub miękkie biszkopty. Możemy też użyć wcześniej upieczonego biszkoptu
 - Herbatniki smarujemy masą krówkową i na niej układamy kolejną warstwę ciastek
 - W garnku gotujemy mleko, przygotowujemy budyń. Jeszcze gorący wylewamy na herbatniki/biszkopty i czekamy aż ostygnie
 - Układamy kolejną warstwę ciastek
 - Ubijamy śmietanę na sztywną masę, po czym wykładamy ją na herbatniki/biszkopty
 - Całość posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki
 
                  i
Malinowa chmurka z mascarpone — pyszne ciasto na Dzień Mamy
Innym pomysłem na szybkie i smaczne ciasto na Dzień Mamy jest malinowa chmurka z mascarpone. Kruchy spód, puszysty krem, świeże owoce i galaretka — brzmi rozkosznie i tak też smakuje. Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu, a z pewnością wywoła uśmiech na twarzy mamy.
Składniki na malinową chmurkę:
Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
 - 2 jaja i 1 żółtko
 - 150 g cukru pudru
 - 150 g margaryny do pieczenia
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Krem:
- 250 g sera mascarpone
 - 150 g śmietany 36 procent
 - 4 łyżki cukru pudru
 
Dekoracja:
- 200 g malin
 - 2 galaretki malinowe
 
Przygotowanie malinowej chmurki:
- Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy i wkładamy na 20 minut do lodówki do schłodzenia
 - W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni (opcja góra-dół) i wykładamy tortownicę lub niewielką prostokątną formę (np. 30x25) papierem do pieczenia
 - Wykładamy ciasto na tortownicę, nakłuwamy widelcem i przykładamy kule ceramiczne obciążające ciasto, by mocno nie wyrosło. Pieczemy 25 minut
 - W tym czasie przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę, następnie dodajemy do niej mascarpone i cukier puder. Powinna powstać puszysta i lekka masa
 - Przygotowujemy galaretki, rozpuszczając je w 500 ml wody i odstawiamy do wystudzenia
 - Na upieczony spód wykładamy krem i wkładamy na godzinę do lodówki, by się ścisnął
 - Gdy krem się schłodzi, układamy maliny i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Całość chowamy do lodówki
 
                  i
Szarlotka — przepis na ciasto na Dzień Mamy
Innym pomysłem na słodki deser na Dzień Mamy jest szarlotka. To uniwersalne ciasto, które można przygotować w godzinę i którego nie trzeba wcześniej schładzać w lodówce.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej lub krupczatki
 - 1 margaryna do pieczenia
 - 3 jajka i 1 żółtka
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 cukier waniliowy
 - 150 g cukru pudru
 - 1 kg jabłek kwaśnych (np. szara reneta)
 - pół szklanki cukru
 - 2 galaretki cytrynowe
 - szczypta cynamonu
 
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut lub zamrażarki na 15 minut
 - Obieramy jabłka, kroimy je na cząstki i podsmażamy w garnku z cynamonem. Gdy jabłka puszczą wodę i staną się miękkie, wyłączamy kuchenkę, dodajemy 2 galaretki i cukier. Całość dokładnie mieszamy
 - Schłodzone ciasto wykładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem o wymiarach 30x25. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, by podpiec lekko spód
 - Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta kruchego. Całość pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
 
Smacznego!
                  i
Czytaj: Dzień Mamy to Twój dzień. Wiesz, dlaczego Twoja rola jest tak ważna?
Życzenia na Dzień Matki: wybierz piękne życzenia na Dzień Mamy